Nagy Magyarország 2011. szeptember

Nincs raktáron
Nagy Magyarország 2011. szeptember
Nagy Magyarország 2011. szeptember
III. évfolyam 3. szám
90 o., puha kötés
+ térképmelléklet
Részletek
„Doberdó! Fogalommá vált név, s mégis azt hiszem, legtöbben távolról sem sejtik, miért és milyen körülmények között vált azzá” – írta József főherceg, a Doberdó-fennsíkot védelmező VII. hadtest parancsnoka visszaemlékezései vonatkozó kötetének előszavában. A Doberdó a magyarság számára szimbolikus jelentéssel bír, s annak a gyászos emlékű történelmi-földrajzi fogalomsornak a része, amelybe Mohács, vagy a Don-kanyar is tartozik. A súlyos veszteségeket, szomorú emlékeket idéző fogalmon túl azonban a Doberdó a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye és egyúttal a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe is.

Olaszország 1915. május 23-ai hadba lépését követően 1915. június 23-án, az első isonzói csatával vették kezdetüket az itteni harcok. A fennsík jelentőségét az északra található Görz városánál (ma: Gorizia, Olaszország) kialakított hídfő adta, amelynek déli védelmi bástyájaként szolgált a terület. Legmagasabb pontja, s a védelem kulcsa a fennsík északi felét uraló Monte San Michele 275 méter magas kettős csúcsa volt. A hegyet, valamint az attól délre található San Martinó falut és környékét a doberdói harcok során kisebb megszakítással folyamatosan magyar ezredek védelmezték József főherceg, a temesvári VII. hadtest parancsnokának irányítása alatt. A Doberdó-fennsíkot a hatodik isonzói csata idején, 1916. augusztus 9-ről 10-re virradó éjjel üríttette ki a hadtest parancsnoka, mivel az olasz csapatoknak Görznél sikerült az osztrák–magyar védelmet áttörniük, s fennállt a Doberdón küzdő csapatok bekerítésének a veszélye. Ezt követően a harcok a Comeni-fennsíkra tevődtek át.

A Doberdó-fennsík kopár kövein, a fennsík védelmének legkritikusabb pontjain több mint egy éven keresztül döntően a korabeli Magyarország területéről származó ezredek harcoltak, és a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák–Magyar Monarchiát. A Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá.

Számunk vendégszerkesztője Stencinger Norbert.
Tartalom

* Viribus unitis Közép-Európában – Miért nem válhatott világhatalommá az Osztrák–Magyar Monarchia?
Nagy Miklós Mihály
* Magyarok a Doberdón
Pintér Tamás
* Küzdelem foggal, körömmel
Rózsafi János
* Népfelkelők az 1915. évi doberdói harcokban
Rózsafi János
* Vakondháború
Pintér Tamás
* „A hatás a támadásban részt vett katonákat is elborzasztotta” – Gáztámadások a Doberdón
Stencinger Norbert
* Élet a doberdói frontvonal mögött – a segeti tábor
Pintér Tamás
* „A látvány oly szörnyűséges, hogy a rémülettől jéggé dermed lelkem” – temetkezés, sebesültellátás
Stencinger Norbert
* Mit köszönhetnek a románok Mária királynőnek? – interjú Koszta Istvánnal
Sengel Ferenc
* Az Urmánczy-expedíció
Fráter Olivér
* Az én történelmi hőseim
Huth Gergely
Adatok
Cikkszám
776542
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!