Csángó galuska - Moldvai magyar étkezési hagyományok és receptek

-10%
Nincs raktáron
Csángó galuska - Moldvai magyar étkezési hagyományok és receptek
3 500 Ft
3 150 Ft
Kezdete: 2016.10.24   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 63 Ft
Részletek

Dr. Nyisztor Tinka a moldvai Pusztinán született. Tanulmányait román nyelven végezte, románul is érettségizett. 13 éven keresztül az erdélyi Sepsiszentgyörgyön dolgozott  egy gépgyárban. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Budapesten végezte néprajz szakon (1990-1996), ahol Ebéd és vacsora: A táplálkozáskultúra szerkezete egy moldvai faluban (Pusztina 1920-1995) című szakdolgozatával etnográfus diplomát szerzett. Kutatóképző tanulmányokat az ELTE Európai Etnológia Doktori iskolában, valamint Bukarestben és a svájci Neuchatelben folytatott, közben saját témáján szülőföldjén dolgozott. Doktori (PhD) értekezését 2008-ban Budapesten védte meg Hétköznapok és ünnepnapok: A moldvai magyarok táplálkozásának etnográfiája címmel. 2001-ben hazatért Pusztinába, ahol a moldvai csángó magyarok mindennapjait éli. A kulturális élet tevékeny résztvevője, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének vallási ügyekért felelős tisztségviselője, a magyar miséért, az anyanyelv templomi használatának bevezetésért küzd évek óta. Pákozdi Judit gasztronómiai újságíróként több évtized óta a magyar konyha hagyományainak megőrzéséért, értékeinek elismerésért, családösszetartó, nemzetmegtartó erejének tudatosításáért dolgozik. Gyűjti és publikálja a határainkon kívül és belül fellelhető, feledésre ítélt magyar recepteket. Tősgyökeres budapesti, tanulmányait a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán valamint a MÚOSZ Újságíró Akadémiáján végezte. Pályafutását a Vendéglátás című folyóiratnál kezdte, majd a Magyar Konyhánál, Közép-Európa első gasztronómiai magazinjánál folytatta, amelynek munkatársa, majd főszerkesztője volt 2006-ig. Azóta saját kiadóját vezeti, amely könyvek mellett megjelenteti a Biokosár ökomagazint. Nevéhez fűződik az Ezeríz főzőiskola megalapítása 2003-ban. Eddig 12 szakácskönyvet írt, hatot fordított, tizennégyet szerkesztett. Több mint öt éve részt vesz az InfoRádió Tálaló című gasztronómiai magazinműsorában. Legjelentősebb műve az 1992-ben megjelent Kárpátaljai kóstoló, amely Kárpátalja-szerte gyűjtött, 222, még sohasem publikált eredeti receptet tartalmaz. A Csángó galuska szakácskönyvnek már a címével egy sajátos régióba, nyelvjárásterületre lépünk, ahol a galuska nem főtt tészta, hanem növénylevélbe burkolt, hidegen és melegen egyaránt rangos étel. De nemcsak az elnevezésekről van szó. A moldvai magyarok étkezési szokásai olyan archaikumokat őriztek meg máig, amelyek középkori, kora újkori európai szakácskönyvek és más írások tanúsága szerint az európai táplálkozáskultúra, gasztronómia alapvonásaihoz tartoztak korábban. Ilyen a nap két állandó étkezése, az egyik reggel, a másik a napi munka végeztével, azaz a reggeli ebéd. Ilyen a savanyított ételek sokasága, a savanyítók sokfélesége és mások. Így ettek valaha a királyi udvaroktól a legszerényebb köznépi háztartásig. Ez a kötet történeti sétára is hív, és elsősorban a velünk élő idősebb nemzedék hagyományos falusi konyhájáról szól. Érzékelteti mégis, hogy milyen lépésekben újul meg az élelmiszerhasználat, a konyhatechnika a XX. század második felében, a konyháikra betekintést nyújtó asszonyok életében. A receptekből kirajzolódó táplálkozáskultúra saját belső fejlődésén túl jól mutatja a régió kulturális kapcsolatait is minden égtáj felé hosszú távon.

Adatok
szerző
Nyisztor Tinka - Pákozdi Judit
cím
Csángó galuska
alcím
Moldvai magyar étkezési hagyományok és receptek
kiadó
Babér Kiadó
kiadási év
2009
állapot
ÚJ
oldalszám
240
kötés
puha kötés
ISBN
978-963-067-505-5
kiegészítő információk
Színes fotókkal illusztrált.
Cikkszám
932934
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

Mindenek előtt

5

"A szokás nagy úr"'

9

Levesételek

41

levesba való laskák

87

levessavanyítók

91

Galuskák

97

Sűrűételek, mártóételek

111

Zöldségételek, mártások

145

Tejesételek

169

Kalácsok, lepények, mártások

177

Puliszkák

193

Befőzés

197

Italok

217

Szómagyarázat

222

Receptkereső

231

Köszönet

236