Carl Gustav Jung - Az alkímiai konjunkció

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Carl Gustav Jung - Az alkímiai konjunkció
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9638438045
2 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 26 Ft
Részletek

A modern tudomány képviselői közül kétségtelenül Carl Gustav Jung /1875-1961/ volt az a személyiség, aki először merte komolyan venni az alkímiát, s aki ugyanakkor a legnagyobb figyelmet is szentelte neki. E komolyságot és figyelmet semmi sem mutatja jobban, mint az a több mint kétezer oldal, amelyet Jung – mind mennyiség, mind minőségi életművéből az alkímia tanulmányozásának szentelt. Jung óta már tudományos oldalról sem lehet az alkímiát pénzsóvár aranycsinálók áltudományos hókuspókuszának minősíteni. Ma már mindenkienk illik tisztában lenni azzal, hogy az alkímia – amely komolyan vette a jézusi parancsot: „Legyetek… tökéletesek, amint a ti mennyei Atyátok is tökéletes!” – maga a scientia perfectionis, a tökéletesség tudománya, s tulajdonképpeni mivolta a modern tudományok közül nem annyira a kémiával, mint inkább a pszichológiával rokonítja.
A jelen munka – mely először 1955 – 1956-an jelent meg – alkimista kifejezéssel élve nemcsak Junkg alkímiai tematikájú munkásságának kvintesszenciája, hanem bátran tekinthető az egész életmű végső konklúziójának is. Ő maga önéletrajzi műveében így nyilatkozott róla: Csak ezzel a könyvvel "lett pszichológiám végérvényesen a valóságba állítva, s mint befejezett egész, történelmileg megalapozva.
Ezzel teljesítettem feladatomat, elvégeztm munkámat, amely most már megállja a helyét. S abban a pillanatban, amikor elértem a talajt, a számomra tudományosan még felfogható végső határába ütköztem, a transzcendensbe, az önmagában vett archeiptikus lényegbe, amelyről többé már semmiféle tudományos kijelentés nem tehető."

Adatok
szerző
Carl Gustav Jung
cím
Az alkímiai konjunkció
kiadó
Kötet Kiadó
kiadási év
1994
oldalszám
171
kötés
puha kötés
megjegyzés
kopottas borító
Cikkszám
9638438045
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
Az ellentétek egyesítésének alkímiai nézete 16
A konjunkció fokozatai 35
A kvintesszencia előállítása 49
Az alkímiai procedúra értelme 56
A procedúra pszichológiai értelmezése 64
Az önismeret 79
A monoculus 94
A konjunkció két első fokozatának tartalma és értelme 112
A konjunkció harmadik fokozata: az unus mundus 137
Az önvaló és az ismeretelméleti korlátok 155