A csicsóka az éghajlattal, talajjal szemben igénytelen, jól tűri a szárazságot, ellenálló, gumói átvészelik a telet a talajban, és ezzel szinte „gondoskodik" a következő évi termésről. Beltartalmi értékei miatt „gyógyító szer" elhízásra, cukorbajra, érrendszeri betegségre, egészségmegtartó hatása bizonyított. E méltánytalanul háttérbe szorult, értékes növény érdemeit ismertetik a szerzők: egy dietetikus orvos, egy agrármérnök és egy élelmiszerkutató. Az első fejezet kiemeli a csicsóka kedvező tulajdonságait, gyógyító hatását, humán alkalmazási módjait. A második részből a termesztéstechnológia, a talaj-előkészítés, az ültetés, a talajápolás, a betakarítás, a tárolás ismerhető meg. A harmadik fejezet tartalmazza a gumók beltartalmi összetevőinek vizsgálatát, a csicsókasűrítmény felhasználási lehetőségeit, jótékony élettani, egészségőrző hatásának értékelését.