Levesek
1. Jó marhahúsleves
Egy kiló marhahúst, (hajó levest akarunk nyerni) egy három literes fazékba tiszta hideg vízben, (ha inkább jó marhahúst akarunk: forró vízben) tűzhöz teszünk; egy óra hosszáig lassan főni hagyjuk s ezalatt többször lehabozzuk. Ezután elegendő petrezselyemgyökeret (rendes vastagságúból 2-3 szálat), sárgarépát (2 szálat), egy darab zellert, egy darab karalábét, egy kis fej vöröshagymát (héjával együtt), húsz szem fekete borsot, egy kis kanál sót és két kanál paradicsomot hozzáadva, két és fél órai csendes főzés után levesszük a tűzről, meghagyjuk higgadni s ezután másik fazékba szűrve, tetszés szerinti tésztát vagy gombócot főzünk bele.
2. Csontleves
A levesfőző fazékba felteszünk néhány darab csontot s egyidejűleg hozzáadunk éppen annyi zöldséget, mint a húsleveshez, aztán főni hagyjuk egy és fél óráig, a mikor egy kétliteres fazékhoz számítva bele teszünk négy darab megtisztított s összevagdalt burgonyát s főzzük mindaddig, míg a burgonya egészen szét nem fő. Ekkor egy jó kanál zsírral és fél kanál liszttel szép piros rántást sütünk, hozzá téve kevés apróra vágott zöld petrezselymet (petrezselyem levelet), ezzel az egész levest feleresztjük és felforraljuk s ha kissé higgad, sült borsóval feltálaljuk.