Habsburg Ottó előszava |
5 |
Bevezető - Evangélium a bor könyvéből (Rendhagyó bortörténeti áttekintés) |
7 |
A borszimbolika isteni üzenete |
7 |
Bor és Isten |
10 |
Bor és hatalom |
15 |
Bor és egészség |
16 |
A borvidék fogalmának megjelenése |
17 |
Bor és áldozati étkezés |
19 |
A bor: a karakter és a személyiség tükre |
20 |
A bor evangéliuma |
21 |
Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek |
22 |
Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői |
22 |
Illatok, ízek, emlékek |
23 |
Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon |
24 |
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szombolikus és kulturális összetevői |
33 |
A bor szimbolikus nyelvezete |
42 |
A magyar borok őstörténete |
46 |
A bor honfoglalás előtti misztériuma |
46 |
Bor szavunk csodás története |
46 |
A magyar borok kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója |
50 |
A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei |
59 |
A magyar konyha történelmi gyökerei |
62 |
Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok |
64 |
A főzés és a sütés civilizációi |
65 |
Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz |
69 |
Vallástörténeti kutatások |
69 |
Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája |
71 |
Ízharmónia |
74 |
A rangsorolás jelentése |
76 |
történelmi tények és adatok a magyar konyháról |
76 |
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai |
77 |
Az ízegyeztetések alapelvei |
80 |
A szimbolikai és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei |
82 |
A nemzeti kultúra és a nemzeti gasztronómia értékrendje |
84 |
A bor ideális hőmérséklete |
86 |
A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei |
88 |
Borok és levesek |
88 |
Káposzták |
90 |
Főzelékek és töltött zöldségek |
91 |
Saláták |
92 |
Tészták, főtt tészták |
92 |
Borok és halak |
94 |
A hal vásárlása |
94 |
A hal elkészítése |
95 |
Borok és húsok |
99 |
Liba- és kacsamáj |
100 |
Borok és sajtok |
101 |
Édességek |
103 |
Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikai nyelvezetének egyeztetése |
104 |
A sütés-főzési eljárások ízhatása |
106 |
Vízszintes és függőleges egyeztetés |
106 |
Magyar étkek, borok és ízek |
|
Borkonyha |
111 |
A borkonyha néhány jellegzetes receptje |
111 |
Levesek, egytálételek |
116 |
Főzelékek, zöldségételek, tészták |
133 |
Ínyencfalatok |
146 |
Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek |
152 |
Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek |
166 |
Halételek |
175 |
Sütemények, sajtok |
189 |
Függelék |
|
Néhány bor- és gasztronómiai gála ceremóniamesteri forgatókönyve |
195 |
Borgála megtervezése és megvalósítása |
200 |
Milleniumi borgála |
212 |
Ételmutató |
225 |