Ahol a ritkaság sem ritkaság!
Programok
Hírlevél
Szállítás
Fizetés
info@bigbandi.hu
+36-56/414-834
Programok
Hírlevél
Szállítás
Fizetés
info@bigbandi.hu
+36-56/414-834
Bigbandi.hu / Szkítia-Avantgard Könyvesbolt és Antikvárium

+36-56/414-834

Bigbandi.hu / Szkítia-Avantgard Könyvesbolt és Antikvárium
  • Kategóriák
    • Újdonságok 
    • Raktáron lévő termékek 
    • KÖNYVEK / BOOKS 
    • KÁRTYÁK 
    • TÉRKÉP, ATLASZ, IGAZOLÓFÜZET 
    • dōTERRA TERMÉKEK 
    • FÜSTÖLŐ, ILLÓOLAJ, PARFÜM, SZAPPAN 
    • INGA, RADIESZTÉZIA 
    • CD, HANGLEMEZ, DVD, KAZETTA 
    • ONLINE TERMÉK, E-KÖNYV 
    • MINDEN EGYÉB 
    • SZINTE CSAK NÁLUNK KAPHATÓ 
    • TOP 15 
  • Magunkról
  • Így vásárolhatsz
  • Blog
  1. mezőgazdaság, állattartás, kertészet, erdészet
  1. KÖNYVEK / BOOKS
  2. mezőgazdaság, állattartás, kertészet, erdészet

Dedinszky Gyula - A csabai kolbász

Cikkszám:
9637278389
Dedinszky Gyula - A csabai kolbász
Tartalom
Bevezetés 5
A kolbászról általában 7
A csabai kolbász fogalma 9
A csabai kolbász története 11
Ami a csabai kolbász készítését megelőzi 15
A sertésnevelés Békéscsabán 15
A hizlaláshoz való állatállomány előteremtése. Szaporítás, vásárlás 19
Süldőnevelés 22
Ivartalanítás. Herélés, miskárolás 27
Előhizlalás. (Javítás) 30
Hizlalás 31
Eladásra hizlalás 33
Sertésbetegségek és házi gyógyításuk 36
A disznóvágás tárgyi kellékei 39
Bútorok, edények, szerszámok 39
Fűszerek 40
A disznóvágás előkészítő munkálatai 43
A disznóvágást megelőző, férfiakra váró feladatok 43
A disznóvágást megelőző női munkák, feladatok 45
A sertés anatómiája 47
A disznóvágás lefolytatása 49
Gyülekezés 50
Lefogás 51
Szúrás 52
Perzselés 55
Lemosás 58
Hasítás, bontás 59
A csabai házikolbász készítése 63
A disznóvágás kolbászon kívüli termékei 75
Hurka 75
Disznósajt 77
Sonka 79
Cigánka 80
Tartósított húsok 82
Szalonna 83
Zsír, tepertő 86
Háj 89
Kocsonyának való húsféleségek 90
Szappan 91
A disznóvágás napjának étkezési alkalmai és ételei 95
Reggeli 95
Ebéd 96
A disznótoros vacsora 97
A kóstoló 109
A disznóvágás tartósított termékeinek felhasználása a háznép egész évi élelmezésénél 111
Füstölt húsok 111
Zsírba öntött, lesütött hús 112
Füstölt vékonykolbász 112
Füstölt vastagkolbász 113
Füstölt sonka 114
A szalonna felhasználása 115
Tepertő 115
A háj hasznosítása 116
Kocsonya 116
Ünnephez kötött ételek 116
Az éléskamra 119
Csabai böllérkolbász 121
Csabai kisipari henteskolbász 127
A nagyipari (gyári) csabai kolbász. Csabai szalámi 131
A csabai kolbász testvérei 135
Gyulai kolbász 139
Források és rövidítésük 141
Informátorok 143
Jegyzetek 145
Tartalom 147
Nincs raktáron
állapot:
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN:
9637278389
További adatok
2 800 Ft
Nincs raktáron
A vásárlás után járó pontok: 56 Ft
Bolti készlet
0 darab
Azonnal átvehető / szállítható az üzletből
Saját külső raktár
0 darab
1 munkanapon belül átvehető / szállítható
  • Részletek
  • Adatok
  • Vélemények
Részletek

Az igazi, az eredeti csabai kolbász, kifejezetten házi termék lévén, nem lehet mindenütt és mindig egyforma. Amint a kistermelői borok, pl. a kiskőrösi kadarka minden kiskőrösi termelőnél is más és más, mert zamata, színe, szeszfoka függ a talajtól, a pincétől, a hordótól, a szőlő érettségi fokától, a törkölyön állás idejétől, a fejtések számától stb., stb. Ugyanúgy a csabai kolbász jellegét is sokféle tényező befolyásolja. Így pl. a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, keverési aránya, a füstölés alapanyaga, a kolbász tárolása stb. Végeredményben tehát ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak oly alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak, combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb., mert csakis így kerülhető el, hogy a kolbász se túl száraz, se túl zsíros ne legyen. Ezért a csabai kolbász készítésénél nincs is szükség a szalonna külön adagolására, amint az a szalámiféleségeknél szokásos.


Adatok
szerző:
Dedinszky Gyula
cím:
A csabai kolbász
alcím:
Cabianská klbása
kiadó:
Tevan Kiadó
kiadási év:
1998
oldalszám:
150
kötés:
puha kötés
megjegyzés:
borító picit kopottas, sarkain apró gyűrődések
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Véleményt írok!
Csomagajánlatok
Hasonló termékek
Miért érdemes nálunk vásárolni?
30 napos cseregarancia
30 napos cseregarancia

Ha mégsem tetszik, 30 napon belül visszaküldheted a rendelésed (bővebben...)

Környezettudatos csomagolás
Környezettudatos csomagolás

A rendelésedet mindig újrahasznosított papírba csomagoljuk

Több mint 33 év tapasztalat
Több mint 33 év tapasztalat

Már 1990 óta foglalkozunk könyvárusítással

Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Bukura Bt / Szkítia-Avantgard Könyvesbolt és Antikvárium
  • 5000 Szolnok, Baross út 3.
  • +36-56/414-834
  • info@bigbandi.hu
  • facebook

Szeretsz első lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj legelsőként újdonságainkról és kedvezményeinkről!

kirakat.hu
argep.hu
olcsobbat.hu
aprohirdetesingyen.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
viva_com
paypal
simplepay_hu_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Újdonságok 
  • Raktáron lévő termékek 
  • KÖNYVEK / BOOKS 
  • KÁRTYÁK 
  • TÉRKÉP, ATLASZ, IGAZOLÓFÜZET 
  • dōTERRA TERMÉKEK 
  • FÜSTÖLŐ, ILLÓOLAJ, PARFÜM, SZAPPAN 
  • INGA, RADIESZTÉZIA 
  • CD, HANGLEMEZ, DVD, KAZETTA 
  • ONLINE TERMÉK, E-KÖNYV 
  • MINDEN EGYÉB 
  • SZINTE CSAK NÁLUNK KAPHATÓ 
  • TOP 15 
  • Magunkról
  • Így vásárolhatsz
  • Blog
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
oogle
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.