Bevezető |
11 |
NÖVÉNYTERMESZTÉS |
17 |
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak |
19 |
A növénytermesztés természeti erőforrásai |
24 |
A termőtalaj |
24 |
A szántóföldi hasznosítás szempontjából legfontosabb talajtípusok |
25 |
Mezőségi talajok |
25 |
Erdőtalajok |
26 |
Réti talajok |
26 |
Szikes talajok |
26 |
Homoktalajok |
26 |
Nap energiája |
26 |
A víz |
28 |
A levegő |
29 |
Legfontosabb termesztett növényeink |
30 |
A talajművelés |
35 |
A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka |
37 |
A talajművelési rendszerek és azok alapelvei |
42 |
Tápanyag-gazdálkodás |
45 |
A műtrágyázás |
45 |
A műtrágyaszükséglet |
46 |
A műtrágyázás ideje |
46 |
A kijuttatás módja |
47 |
A tárolás |
49 |
A szervestrágyázás |
49 |
A vetés |
53 |
A szaporítóanyag, a vetőmag |
53 |
A vetési munka |
54 |
A vetés módja |
55 |
A vetés mélysége |
56 |
A magtakarás |
56 |
A vetés ideje |
56 |
A vetőmag mennyisége (vetőmagtömeg) |
57 |
A vetőgépek beállítása |
58 |
A nyomjelző beállítása |
61 |
A vetés végrehajtása |
62 |
A vetés ellenőrzése |
64 |
Néhány fontosabb növény vetése |
64 |
A növényvédelem |
77 |
A kémiai növényvédelem |
80 |
Növényvédelmi munkák |
84 |
A gépek mozgásmódja |
86 |
A légi gépekkel végzett növényvédelmi munkák sajátosságai |
86 |
A termésbecslés |
88 |
A termésbecslés fogalma, módszerei |
88 |
Tapasztalai becslések |
89 |
Az állapotminősítés |
90 |
A számszerű becslés |
90 |
Az objektív termésbecslések |
91 |
A sűrű vetésű növények termésbecslése |
93 |
A kapásnövények termésbecslése |
94 |
A betakarítás |
94 |
A silózás |
94 |
Az erjesztéses takarmánytartósítás előnyei |
94 |
A silózásra alkalmas növények, a betakarítás időpontja |
95 |
A betakarítás és szilázskészítés folyamata |
95 |
A burgonya betakarítása |
97 |
A napraforgó betakarítása |
99 |
A cukorrépa betakarítása |
100 |
A kukorica betakarítása |
104 |
A lucerna betakarítása |
107 |
A lucernabetakarítása technológiai változatai |
108 |
Zölden (fonnyasztva) etetve |
108 |
Szálasz széna készítése |
108 |
Bálázott széna készítése |
111 |
Erjesztéses tartósítás |
112 |
Forrólevegős lucernaszárítás |
113 |
A borsó betakarítása |
114 |
A zöldborsó betakarítása |
114 |
A magborsó betakarítása |
115 |
A gabona betakarítása |
116 |
A repce betakarítása |
119 |
A dohány betakarítása |
119 |
A dohány szárítása |
120 |
A természetes vagy légszárítás |
120 |
A mesterséges szárítása (hőszárítás) |
120 |
KERTÉSZETI TERMESZTÉS |
123 |
Szőlőtermesztés |
125 |
Szőlőtermesztésünk helyzete |
125 |
A szőlőnövény általános jellemzése |
125 |
A szőlőtőke részei |
126 |
A rügy |
126 |
Telepítés |
126 |
A szőlő termesztése |
127 |
A tőke művelési módjai |
129 |
Gyümölcstermesztés |
132 |
A termesztett gyümölcsfajok |
132 |
A gyümölcsfa |
132 |
A korona |
133 |
Az éves fejlődési ciklus |
134 |
A hajtásnövekedés |
134 |
A rügy |
134 |
A terméshozás |
135 |
A gyümölcsfa életcilusa |
136 |
A művelésmód |
136 |
A gyümöcsfélék termesztése |
138 |
Metszésmód |
138 |
Műrágyázás és talajművelés |
138 |
Növényvédelem |
139 |
Gyümölcsritkítás |
139 |
Öntözés |
139 |
Gyümölcsszüret |
139 |
Zöldségtermesztés |
140 |
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége |
140 |
A zöldségnövények csoportosítása |
140 |
Fontosabb zöldségnövény-családok |
140 |
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása |
142 |
Szabadföldi zöldségtermesztés |
143 |
Korai szabadföldi zöldségtermesztés |
143 |
Váz nélküli és síkfóliás korai szabadföldi zöldségtermesztés |
143 |
Szabadföldi zöldségtermesztés friss fogyasztása |
143 |
Szabadföldi zöldségtermesztés konzervipari nyersanyagnak |
143 |
Zöldséghajtatás |
144 |
A zöldséghajtatás termesztőberendezései |
144 |
Üvegházak |
144 |
Műanyag borítású termesztőberendezések |
144 |
Dísznövények |
146 |
Szabadföldi dísznövények |
146 |
Egynyári dísznövények |
146 |
Kétnyári dísznövények |
148 |
Évelő dísznövények |
148 |
Díszfák és díszcserjék |
148 |
Kondicionált felületek dísznövényei |
150 |
Hajtatott dísznövények |
151 |
A terménytárolás |
152 |
A gabonafélék tárolása |
152 |
Gabonaraktárak |
154 |
A burgonya tárolása |
155 |
A gyümölcs tárolása |
158 |
A határszemle |
160 |
A tavaszi határszemle |
161 |
A nyár eleji határszemle |
164 |
Az őszi határszemle |
164 |
ÁLLATTENYÉSZTÉS |
167 |
Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak |
169 |
Állattenyésztési alapfogalmak |
169 |
Takarmányozási alapfogalmak |
172 |
Törzskönyvezés |
174 |
Az állatok egyedi megjelölése |
175 |
A szarvasmarha jelölése |
175 |
A sertés jelölése |
178 |
A ló jelölése |
179 |
A juh jelölése |
180 |
A baromfi jelölése |
180 |
Szarvasmarha-tenyésztés |
182 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint |
182 |
A tehenészet |
182 |
A borjúnevelés |
191 |
Az üszőnevelés |
196 |
A szarvasmarha hizlalása |
197 |
A húshasznú tehéntartás |
199 |
Lótenyésztés |
201 |
A ló elnevezése kor és ivar szerint |
201 |
A ló tenyésztése |
202 |
A ló tartása |
203 |
Sertéstenyésztés |
206 |
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint |
206 |
A tenyésztés |
207 |
A tartás |
207 |
A termelés |
209 |
A tartástechnológia |
210 |
Juhtenyésztés |
213 |
A juh elnevezése ivar és kor szerint |
213 |
A juh tenyésztése |
214 |
A juh tartása |
214 |
A termelés |
216 |
Baromfitenyésztés |
219 |
A tyúkfélék tenyésztése |
219 |
A tyúkfélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint |
219 |
A tartásmódokkal kapcsolatos alapfogalmak |
219 |
A tenyésztés |
220 |
A tojástermelés |
222 |
A brojler (pecsenyecsirke)-termelés |
224 |
A keltetés |
226 |
Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok |
229 |
A kacsatartás |
229 |
A kacsa elnevezése kor és ivar szerint |
230 |
A kacsa értékmérő tulajdonságai |
230 |
A pecsenyekacsa-tartás |
230 |
A tenyésznövendék-állomány tartása |
231 |
A pézsmarécetartás |
232 |
A lúdtartás |
232 |
A lúd elnevezése kor és ivar szerint |
232 |
A lúd értékmérő tulajdonságai |
233 |
A pecsenyeliba-tartás |
234 |
A tenyésznövendékek nevelése |
235 |
A törzslúdtartás |
235 |
A pulykatartás |
236 |
A pulyka elnevezése kor és ivar szerint |
236 |
A pulyka értékmérő tulajdonságai |
236 |
A házinyúltenyésztés |
238 |
A házinyúl elnevezése ivar és életkor szerint |
238 |
A tenyésztés |
238 |
Tartás, takarmányozás |
240 |
Méhészet |
241 |
A méhcsalád és egyedei |
241 |
A méhcsalád népességének éves változása |
244 |
A méhészet fontosabb termékei |
246 |
A méhész éves tevékenysége |
247 |
GÉPESÍTÉS |
249 |
A mezőgazdaság géprendszere |
251 |
A géptárolás |
255 |
A gépudvar |
255 |
A géptárolás szervezése |
256 |
A korrózió elleni védekezés |
257 |
ÖKONÓMIAI ALAPISMERETEK |
259 |
A leltározás |
261 |
Alapfogalmak |
261 |
A leltározás előkészítése, megszervezése és lebonyolítása |
262 |
Számviteli alapismeretek |
265 |
A mezőgazdasági vállalkozások vagyonának csoportosítása |
265 |
A mezőgazdasági vállalkozás vagyonának (eszközeinek és forrásainak) számbavétele |
266 |
A könyvviteli mérleg |
267 |
A kettős könyvvitel rendszerében alkalmazott főkönyvi számlák |
267 |
A számviteli bizonylatok rendszere |
268 |
A könyvek vezetésének módjai (könyvviteli technikák) |
169 |
Az éves beszámolók rendszere, típusai |
272 |
Pénzügyi alapismeretek |
274 |
Átutalás |
275 |
Beszedési megbízás (inkasszó) |
275 |
Terv szerinti fizetés |
276 |
Csekk |
277 |
Elszámolási utalvány |
277 |
Váltó |
277 |
A vállalkozások és a pénzintézetek kapcsolata |
278 |
A vállalkozások pénzbefektetési lehetőségei |
278 |
A mezőgazdasági vállakozások és az adóhatóság kepcsolatrendszere |
279 |
Társasági adó |
280 |
Személyi jövedelemadó |
280 |
Általános forgalmi adó |
280 |
Földadó |
280 |
Társadalombiztosítási kapcsolatok |
281 |
A vállalkozások és az önkormányzatok pénzügyi kapcsolata |
281 |
A vállalkozások készpénzforgalma |
282 |
Vállalatgazdasági alapismeretek |
284 |
A vállalkozás mint tőkebefektetés |
284 |
A gazdasági rendszerek alapfogalmai |
285 |
A vállalkozás típusai a gazdasági tevékenység jellege szerint |
286 |
A vállalkozások típusai a tulajdonosi és az irányítási viszonyok alapján |
286 |
Az egyszemélyes vállalkozás |
286 |
A társas vállalkozás |
287 |
A gazdasági társaságok |
287 |
A szövetkezeti vállalkozások |
287 |
A gazdasági döntések lényege, elemeik |
288 |
A döntéshozatali folyamat |
289 |
A vállalkozások célja |
290 |
Vagyon, vagyonérdekeltség |
291 |
A gazdasági döntések megoldásának alapelvei |
292 |
A legfontosabb gazdasági döntések és megoldásuk elve |
292 |
A gazdasági tevékenység létesítésére vonatkozó döntés |
292 |
A ráfordítás (erőforrás) nagyságának optimalizálása |
293 |
A ráfordítások helyettesítésével kapcsolatos döntési problémák |
294 |
A tevékenységek szerkezetének kialakítására vonatkozó döntés |
295 |
Az időtényezővel kapcsolatos döntések |
296 |
A vállalkozások irányításának feladatai |
297 |
MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS TEENDŐINEK MEGOSZLÁSA AZ ÉV FOLYAMÁN |
299 |
A növénytermesztési munkák az év folyamán |
301 |
Egy növény termelési ciklusa |
301 |
A munkacsúcsok időbeli elhelyezkedése és tartalma |
303 |
Az állattenyésztés munkái az év folyamán |
305 |
Az állattenyésztés munkái állatfajonként |
305 |
Szarvasmarha-tenyésztés |
305 |
Juhtenyésztés |
305 |
Sertés- és baromfitenyésztés |
306 |
Egyéb állatfajok tenyésztése |
306 |
Naptári időszakok jellemző munkái |
307 |
Őszi időszak |
307 |
Téli időszak |
308 |
A tavaszi időszak |
309 |
A nyári időszak |
311 |
IRODALOM |
313 |