Előszó a második kiadáshoz |
1 |
Előszó az első kiadáshoz |
2 |
Bevezetés (Molnár J.) |
3 |
A kecsketartás hatása a gyermek érzelmi fejlődésére |
5 |
A világ kecsketenyésztése kecsketartás múltja, jelene, jövője |
8 |
A kecsketartás jelene (Molnár A.) |
8 |
A kecsketartás múltja (Molnár A.) |
9 |
A kecsketenyésztés helye az állattenyésztési politikában (Molnár J.) |
10 |
Tenyésztéspolitikai tennivalók a kecsketenyésztésben (Molnár J.) |
14 |
A kecske viselkedése (Tóth S. - Molnár J.) |
15 |
Kecske elnevezések (Molnár J.) |
21 |
Kecske származása és fajtái |
23 |
Kecske származása (Molnár A. - Molnár Á. - Molnár J.) |
23 |
A kecskék két nemzetségét, a Capra és a Hemitragus-t különböztetjük meg |
25 |
A kecske háziasítása |
28 |
Kecskefajták (Molnár A.) |
35 |
Rövid fülű, szarvatlan, illetve rövid, vagy kardalakú szarvú kecsék |
36 |
Poitevin |
44 |
Észak-európai kecskefajták |
45 |
Spanyol kecskefajták |
45 |
Rövid fülű, csavart szarvú kecskefajták |
51 |
Pashmina vagy kasmír kecskék |
53 |
Pakisztán |
56 |
Angóra kecske |
56 |
Hosszú, lógó fülű, szarvalt kecskék |
56 |
Indiai szubkontinens kecske fajtái |
60 |
Hosszú fülű, tejelő kecskefajták |
63 |
Magyar kecskefajták (Molnár J.) |
65 |
Új fajták meghonosítása és a fajtaváltás tudnivalói (Molnár J.) |
71 |
A magyar tincses és a nemesített magyar kecske helye a Nemzeti Agrár - Környezetvédelmi Programban (NAKP) (Molnár J.) |
75 |
A magyar húshasznosítású kecske kitenyésztésének szükségessége (Molnár J.) |
80 |
Általános tenyésztési ismeretek (Molnár J.) |
83 |
Tenyésztési szakkifejezések |
83 |
Génmegőrző - az őshonos kecskék fajtafenntartása |
87 |
Tenyészállat kiválasztás |
88 |
Tenyészbakok tenyészértéke |
83 |
A kecskebakok ivadékvizsgálata |
90 |
Tenyészkecskék bírálata |
93 |
Irányelvek a részletes bírálathoz |
94 |
Az állatok bírálata során leggyakrabban felvett testméretek és azok mérései |
95 |
Szőrt és gyapjút termelő kecskék kiegészítő bírálata |
96 |
A kecske kiállítások |
97 |
Törzskönyvezés |
97 |
Kecske megjelölése |
99 |
A fülszámok jelentése, értelmezése |
100 |
A kecskék szaporodása |
102 |
Hormonális szabályozás (Tóth S.) |
102 |
Nőstény kecske ivari ciklusa és terméketlensége (Tóth S.) |
103 |
A nőstény kecskék terméketlensége |
104 |
Bakkecske ivari ciklusa és terméketlensége (Tóth S.) |
105 |
A bakok terméketlensége (Tóth S.) |
105 |
A szarvatlan kecskék és a terméketlenség (Molnár J.) |
106 |
Tenyésztésbevétel (Molnár J.) |
109 |
A gödölyék tenyésztésbe vétele |
109 |
A bakok tenyésztésbe vétele |
109 |
Tervszerű párosítás (Molnár J.) |
109 |
Ellés (Tóth S.) |
111 |
Kecske növekedése és fejlődése (Molnár J.) |
115 |
A növekedési szakaszok ismeretének jelentősége |
118 |
A kecske tartása (Molnár J.) |
125 |
A kecsketartó telep |
125 |
A telep elhelyezése |
125 |
Az istálló belső tere |
126 |
A férőhelyszükséglet |
127 |
A természetes nevelés |
127 |
Mesterséges nevelés |
127 |
A selejtezés szempontjai |
128 |
A tartási mód |
129 |
Bakkecske ivartalanítása |
133 |
Körmözés |
134 |
Szarvatlanítás |
136 |
A szagmirigy és eltávolítása |
137 |
A szagmirigyekről általában |
137 |
A szarv mirigyeinek elhelyezkedése és eltávolítása |
139 |
A szagmirigy eltávolítás összefoglaló értékelése |
140 |
A kecske életkorának megállapítása |
141 |
A kecskék rögzítése |
147 |
A kecske takarmányozásának elmélete (Molnár J.) |
149 |
A kecske emésztése |
149 |
A táplálóanyagok egyensúlya |
150 |
A kecsketakarmányozás általános tudnivalói |
150 |
Kecske tápanyagszükséglete |
151 |
Kecske energiaszükséglete |
151 |
Különböző energia-rendszerek átszámítási faktorai |
152 |
A tápérték energia felhasználásának biológiai sorrendje |
152 |
A mozgás energiaszükséglete |
165 |
A reproduktív szervek termelésének szükséglete |
167 |
A kondíciót megtartó energiaszükséglet |
168 |
A testtömeggyarapodás szükséglete |
169 |
A növekedés táplálóanyag igénye |
169 |
A kifejlett kecskék súlygyarapodásának értékelése |
171 |
A köztakaró felépítésének energiaszükséglete |
172 |
Fehérjeszükséglet |
173 |
Vitaminszükséglet |
174 |
Vízszükséglet |
176 |
Ásványianyag szükséglet |
177 |
Mérgező ásvány anyagok |
183 |
Táplálóanyag szükségleteket tartalmazó táblázatok |
184 |
Takarmányadagok összeállítása |
184 |
Kecskék táplálóanyag szükséglete |
187 |
Alkalmazott takarmányozás (Molnár J.) |
198 |
Olló takarmányozása |
198 |
A szopós ollók takarmányozása |
198 |
A föcstej-táplálási időszak |
198 |
Az olló tejtáplálási időszak |
199 |
Milyen tejpótlót itassunk |
199 |
A tejpótló koncentrációjának beállítása |
201 |
A tej sorsa az oltógyomorban |
201 |
A tejpótló összeállítása |
202 |
A pingvintej felhasználásának technológiája |
202 |
Nevelés savanyított tejjel |
204 |
Mennyi savat használjunk a tej savanyításához? |
204 |
A savanyított tej itatásából levonható következtetések |
205 |
A sikeres mesterséges nevelés összefoglaló értékelése |
206 |
Az elválasztáskori takarmányozás |
206 |
A sikeres választás feltételei |
207 |
A háromhetes korban vásárolt ollók választása |
207 |
A választás utáni takarmányozás |
207 |
A négyhónapos kor utáni takarmányozás |
207 |
Ásványianyag- és vitamin-kiegészítés |
208 |
Zárttartásban az ollók a következő vitamin kiegészítést kapják |
208 |
Növendékkecske takarmányozása |
209 |
A tejelő kecske takarmányozása |
209 |
A vemhes és szárazonálló kecskék takarmányozása |
210 |
Kövzetlenül az ellés előtti takarmányozás |
211 |
A tejelő kecske takarmányozása |
211 |
Az anyák előkészítése vemhesítésre |
211 |
Az energiafelvétel hatása a tejtermelésre |
212 |
A fehérjefogyasztás hatása a tejtermelésre |
212 |
A takarmány összetételének hatása a tejtermelésre |
213 |
A vemhesség utolsó két hónapjában és a laktáció idején nyújtott takarmányozás hatása a kecske tejtermelésére |
213 |
A takarmányozás színvonalának hatása a kecske tejtermelésére |
214 |
Az ellés utáni takarmányozási színvonal értékelése |
215 |
A laktáció elején történő alultáplálás hatása a kecske tejtermelésére |
216 |
A többlet energia etetés válaszreakciója |
216 |
Az intenzív kecsketejtermelés összefoglaló értékelése |
219 |
A kecskék szárazon állása |
221 |
Tenyészbak takarmányozása |
211 |
Kecske takarmányok (Molnár J.) |
223 |
Abraktakarmányok |
223 |
Az abrakkeverékben leggyakrabban használt alapanyagok |
223 |
Állati eredetű takarmányok |
224 |
Szálastakarmányok |
224 |
A pelletált (granulált) és a brikettezett takarmányok |
225 |
A szálastakarmányok brikettezéséhez |
226 |
Keveréktakarmányok készítése kisgazdaságokban |
226 |
Takarmány mennyiség és tároló hely számítás |
228 |
Legelő és legelőgazdálkodás (Molnár J.) |
231 |
A legelő hozamának növelési lehetősége (Molnár A.) |
232 |
Legeltetési módok (Molnár A.) |
232 |
A legelők vegyes hasznosítása kecskével és szarvasmarhával (Molnár A.) |
233 |
A kecskék vándorló legeltetése |
233 |
A legeltetés mellett szóló érvek |
233 |
A legeltetés ellen szóló érvek |
234 |
A kecskék legeltetéséről |
234 |
A legeltetési módok értékelése |
235 |
Kiegészítő gondolatok a kecske legeltetés tartásmódjához |
237 |
Villanypásztor és használata (Tűz A.) |
240 |
A villanypásztor alkalmazása lehetővé teszi |
241 |
Az elektromos kerítéssel szemben támasztott legfontosabb követelmények |
241 |
Az elektromos kerítés főbb részei |
242 |
Áramforrások |
243 |
Napelemes impulzusgerjesztők |
243 |
A földelés |
243 |
A kerítéshuzal |
244 |
A szigetelők |
245 |
A kerítésoszlopok |
245 |
Villámvédelem |
245 |
Kecske hústermelése (Molnár Á. - Molnár J.) |
246 |
Kecske hústermelése (Tóth S.) |
246 |
A levágott állat húsrészei és előnyös felhasználásuk |
249 |
A kecskehús ízének javítása |
249 |
A kecskehús összetétele |
250 |
Kecskehús feldolgozása |
250 |
Ételek |
251 |
Kolbászfélék készítése kecskehúsból |
256 |
Kecske szőre és termelése (Molnár A. - Molnár J.) |
257 |
Cashgora kecskék és cashgora szőr |
259 |
Moher |
259 |
Kasmír kecskék és kasmír szőr |
260 |
Kasmír (pashum, tifilit) |
261 |
Kecske tejtermelése (Molnár J.) |
263 |
Kecske laktációja |
263 |
A laktációs görbe |
266 |
Kecsketej általános jellemzése |
269 |
A növények organikus hatóanyagai és a tej "BIOSZ"-tartalma (Olvasmány) |
272 |
A nagy biosz-tartalmú tej, bioaktív anyagainak hatásáról |
275 |
A nagy biosz-tartalmú tej termeléséről |
276 |
A kecske által a gödöllői legelőn fogyasztott néhány gyógyhatású növény és azok hatásának felsorolásai |
277 |
Gyógyhatású kecsketej előállítási kísérletek (Molnár A.) |
279 |
A "kecsketej-anémia" téves megfigyelés eredménye (Olvasmány) |
283 |
A tej nyerése, kezelésének és feldolgozásának gépesítése (Tűz A. - Molnár J.) |
285 |
A kecske fejése |
285 |
A kecske kézi fejése |
285 |
A gépi fejés |
288 |
A gépi fejés élettani, műszaki összefüggései |
288 |
A tejleadás folyamata |
288 |
A fejés technikai megvalósításának feltétele és eszközei |
290 |
A fejőberendezés legfontosabb részegységei |
295 |
A tejgyűjtő vagy kollektor |
295 |
A pulzátor |
296 |
A fejősajtár |
301 |
A minőségi tejnyerés feltételei |
302 |
A fejőberendezések tiszítása |
304 |
Tej elsődleges kezelése |
304 |
A tejfeldolgozás gépesítése |
306 |
A vajgyártás eszközei |
309 |
A termelői tejjel szemben támasztott követelmények (Molnár J.) |
310 |
A termelői tej, egészségügy - higiéniai követeményei, amelyek valamennyi gazdasági állatfaj tej termelésekor irányadók |
311 |
A termelői tej bakteriológiai minősítése |
312 |
A termelői tej fizikai és kémiai tulajdonságainak követelményei |
312 |
A tej savfoka |
313 |
A tej, zsír, - fehérje és kazein tartalmának összefüggései |
314 |
Javaslat a termelői kecsketej objektív értékelésére |
316 |
A tej feldolgozása (Molnár A. - Molnár J.) |
319 |
Sajt- és túrókészítés |
319 |
A tej oltós alvadása |
320 |
A sajtok érlelése |
321 |
A sajtgyártás alapanyagai |
321 |
A tej |
321 |
A sajtkultúrák |
321 |
Az oltók |
322 |
A házi sajtkészítés eszközei |
326 |
A sajtruha |
326 |
A házi készítésű sajtok formái |
326 |
Prések |
327 |
A tej hőkezelésére használt üst |
328 |
A gomolya sajtok készítése |
328 |
Túrókészítés |
329 |
A savanyú étkezési túró készítése |
330 |
Az oltós étkezési túró készítése |
330 |
Rögös állományú túró készítése |
331 |
Az édes alvasztású túró készítése |
331 |
Krémtúró készítése |
331 |
A gomolya sajtokból készült liptói túró (brinza) és a székelytúró készítése |
331 |
Friss sajtok készítése |
332 |
Túrósajt készítése |
333 |
Az Ostyepka készítés |
333 |
A szalagsajt vagy parenyica készítése |
334 |
A krémsajt készítése |
335 |
Lágysajtok készítése kecsketejből |
335 |
Kisgazda sajt |
336 |
Kis holland sajt |
337 |
Brie-típusú sajt |
337 |
Savanyú tejkészítmények (aludttej, kefir, joghurt) |
338 |
Aludttej |
3388 |
Kefír |
341 |
Joghurt |
343 |
Acidofilusz tej (reform joghurt) |
343 |
A kecske bőre és felhasználása (Tóth S.) |
344 |
A bőr lefejtése |
344 |
A bőr kikészítése |
345 |
Kecsketenyésztés egészségügyi ismeretek, kecske betegségei (Molnár J.) |
346 |
A stressz-hatás |
346 |
A kecskebetegséget előidéző okok csoportosítása |
347 |
A kecske egészségének védelme |
347 |
Az olló egészségvédelme |
348 |
A kolosztrum szerepe a betegségek megelőzésében |
348 |
Lehet-e vakcinázni az újszülött ollót? |
348 |
A szérum |
348 |
Az újszülött gondozása |
350 |
Mikroorganizmusok szerepe az immunitás kialakulásában |
350 |
Az olló betegségei |
351 |
Fertőző betegségek |
351 |
Fertőző betegségek jellemzői |
351 |
Enterobacteriozisok |
352 |
Enterotoxaemiák |
352 |
Colibacillosoisok |
352 |
Echtyahem (varas szájfájás) |
353 |
Pasteurellosisok |
353 |
Staphylococcosis |
353 |
Parazitás betegségek |
354 |
Coccidiosis |
354 |
Strongylosis |
354 |
Monesiosis |
354 |
Külső parazitózisok |
355 |
Dermatomycosis (Bőrgombásság) |
355 |
Az olló takarmányozási és anyagcsere zavarai |
355 |
A mesterséges tejtáplálással kapcsolatos megbetegedések |
356 |
A takarmányozás betegségei |
356 |
Dizenteria |
357 |
Ásványi anyagforgalom betegségei |
357 |
Angolkór |
357 |
Kifejlett kecskék betegségei |
357 |
Kecske parazitás betegségei |
357 |
A betegség kártételei |
358 |
A bélrendszer parazitái |
358 |
A lárvák elleni küzdelem néhány elemének ismerete |
359 |
A légzőszervek parazitás fertőzései |
360 |
Májmételykór |
360 |
Tarlósömör |
361 |
Kokcidiózis |
361 |
Külső parazitózisok |
361 |
Tetvek |
361 |
Demodex atkák okozta rühösség |
361 |
Rühösség egyéb formái |
362 |
Egyéb megbetegedések |
362 |
Felfúvódás |
362 |
Székrekedés |
363 |
Hasmenés |
363 |
Kólika |
364 |
Tőgygyulladás |
364 |
Büdössántaság |
365 |
Lábtörés |
366 |
Nyelőcső dugulás |
366 |
Idegen anyag okozta tüdőgyulladás |
366 |
Ketózis (Ellés után megfekvés, vemhességi toxémia) |
367 |
Ellési bénulás (tejláz) |
367 |
Húgykövesség |
368 |
Az ásványi anyagforgalom betegségei |
368 |
Magnéziumhiány (hypomagnesia) vagy klímabetegség |
368 |
Foszforhiány |
368 |
Fertőző betegségek |
369 |
Liszteriozis |
369 |
Pasteurellosis |
369 |
Tetanusz |
370 |
Tályogok |
370 |
Kecskehimlő |
370 |
Tarlósömör |
370 |
Fertőző hólyagos bőrgyulladás |
371 |
Louping ill (ugro-betegség) |
371 |
Chlamydiosis |
372 |
Fertőző szájgyulladás |
372 |
Fertőző tüdő- és mellhártya gyulladás |
372 |
Ragadós száj- és körömfájás |
373 |
Lépfene (Anthrax) |
373 |
Brucellózis |
373 |
Gümőkór |
373 |
Álgümőkóros bélgyulladás |
373 |
A kecske izületi gyulladással együtt járó agyvelőgyulladás |
373 |
Járványos nyirokcsomógyulladás (Caseous lymphadenitis, CLA) |
374 |
Surlókór (Scrapie) |
374 |
Vakság |
375 |
Tüdőgyulladás |
375 |
Ivarszervi megbetegedések |
375 |
Meddőség |
375 |
Heresorvadás |
375 |
Petefészekciszta |
375 |
Anoestrus (ivarzás hiány) |
376 |
Álvemhesség |
376 |
A hüvely és a méhnyak prolapsusa (hüvely előesés) |
377 |
Méhelőgyulladás |
377 |
Méhgyulladás |
377 |
Vetélés |
378 |
Mérgezések |
378 |
Leggyakrabban előforduló növényi mérgezések |
378 |
Leggyakrabban növények által okozott mérgezések |
379 |
Herbicidek és peszticidek által okozott mérgezések |
380 |
Záró gondolatok (Molnár J.) |
380 |
Felhasznált irodalom |
382 |
Kecsketenyésztő egyesületek címei |
384 |
Függelék |
386 |
Pároztatási napló |
387 |
Ellési napló |
388 |
Állomány termelési lap |
389 |
Kecske termelési lap |
390 |
Kecske származási lap |
391 |
Bírálati lap |
392 |
Tenyészetek nyilvántartása |
393 |
Törzskönyvi nyilványtartásba vétel kérelme |
394 |
Törzskönyvi bejelenetőlap |
395 |
Teljesítényvizsgálat iránti kérelem |
396 |
Törzskönyvi nyilvántartó lap |
397 |
Törzskönyvi bizonyítvány |
398 |