Fizikai és kémia vizsgálatok |
9 |
Mintavétel |
9 |
A cukortartalom mérése |
11 |
A must cukortartalmának meghatározása fizikai úton |
11 |
A cukortartalom mérésének kémiai módszerei |
18 |
Az alkoholtartalom meghatározása |
30 |
Meghatározás a forráspont mérése alapján |
30 |
Meghatározás a párlat sűrűségének mérése alapján |
34 |
Meghatározás a párlat fénytörésének mérése alapján |
41 |
Meghatározás a felületi feszültség mérése alapján |
41 |
Meghatározás kémiai úton |
44 |
A vonadékanyag- (extrakt-) tartalom meghatározása |
46 |
A hamutartalom meghatározása |
51 |
Hamulúgosság |
52 |
A savtartalom meghatározása |
53 |
A titrálható savtartalom meghatározása |
53 |
A különböző savak egyenkénti meghatározása |
56 |
Néhány fontosabb boralkotórész vizsgálata hagyományos analitikai módszerekkel |
72 |
Mérések a bor fizikai-kémiai állapotának meghatározására |
91 |
A bor zavarosságának mérése |
91 |
A vörösborok színerősségének (színintenzitásának) meghatározása |
92 |
A vörösborok színárnyalátának meghatározása |
93 |
A pH-érték mérése |
93 |
Az rH mérése |
95 |
Enzimes vizsgálatok |
99 |
A glükóz-fruktóz arány meghatározása |
99 |
Néhány szerves sav meghatározása |
102 |
A glicerintartalom meghatározása |
107 |
A CONTIFLO alkalmazása |
110 |
A CONTIFLO automatikus elemző |
111 |
A reduláló cukortartalom meghatározása |
113 |
A vastartalom meghatározása |
115 |
A borkősavtartalom meghatározása |
115 |
Lángfotometria |
118 |
Emissziós lángfotometria |
118 |
A nátriumtartalom meghatározása |
119 |
A káliumtartalom meghatározása |
121 |
Atomabszorpciós lángfotometria |
122 |
A réztartalom meghatározása |
124 |
A kalciumtartalom meghatározása |
125 |
Gázkromatográfiás vizsgálatok |
127 |
Lángionizációs detektor (FID) |
128 |
Elektronbefogási detektor (ECD) |
128 |
Gázkromatográfia a gyakorlatban |
129 |
Az aroma-hozzáadás kimutatása |
129 |
A cukortartalom meghatározása |
131 |
A metanol- (metil-alkohol-) tartalom meghatározása |
133 |
A glicerintartalom meghatározása |
133 |
A szorbinsavtartalom meghatározása |
134 |
Növényvédőszer-maradék (klórozott szénhidrogén) meghatározása |
136 |
Derítési vizsgálatok |
139 |
Derítőszerek |
140 |
Bentonit |
140 |
Vizahólyag |
142 |
Zselatin és cserzőanyag |
142 |
Tojásfehérje |
144 |
Sárgásvérlúgsó (kékderítés) |
144 |
A fenolos anyagok csökkentése derítéssel |
148 |
Kombinált derítés |
149 |
A palackállóság megállapítása |
149 |
Az állóképesség vizsgálata |
149 |
A szállítóképesség vizsgálata |
150 |
Üledékvizsgálat |
150 |
A borba került idegen anyagok vizsgálata |
156 |
A hamisítások vizsgálata |
156 |
A vörösborok idegen színanyagának kimutatása |
156 |
A direkt termő szőlők borainak kimutatása |
158 |
A cukrozás kimutatása |
158 |
Oxi-metil-furfurol (hidroxi-metil-furfurol) meghatározása |
160 |
Konzerválószerek vizsgálata |
162 |
Mérgező anyagok vizsgálata |
164 |
A metil-alkohol kimutatása |
169 |
A túlderítés kimutatása |
169 |
Borászati segédanyagok vizsgálata |
170 |
Cserzőanyag |
170 |
Zselatin |
170 |
Azbesztcellulóz |
170 |
Finomszesz |
171 |
Kovaföld |
172 |
Aktív szén |
172 |
Metaborkősav |
172 |
Kénessav-törzsoldat és kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) |
173 |
Kálium-szorbát |
173 |
Mikrobiológiai vizsgálatok |
174 |
A fénymikroszkóp és használata |
174 |
A mikroszkópos mérés |
176 |
A sejtszám meghatározásának módszerei |
177 |
Az erjedési aktivitás mérése |
177 |
Számolókamrás eljárás |
177 |
A tárgylemezmódszer |
178 |
Az élősejtszám meghatározása |
178 |
Mikrobiológiai ellenőzés a borászati üzemben |
182 |
Az üzemi higiénia ellenőrzése |
184 |
A palackozás ellenőrző vizsgálatai |
187 |
A biológiai stabilitás vizsgálata |
188 |
A tartósítószer kimutatása |
189 |
Tápanyagok, reagensek készítése és sterilezése |
190 |
Érzékszervi vizsgálatok |
193 |
Az érzékszervi vizsgálata feltételei és módjai |
194 |
A borbírálat személyi feltételei |
194 |
A borbírálat tárgyi feltételei |
195 |
A borok érzékszervi értékelése |
198 |
Borbírálati módszerek |
206 |
A bírálati módszer megválasztása |
213 |
Irodalom |
215 |
Tárgymutató |
219 |