Kuglófot sütni nem is olyan nehéz! Mindössze egy speciális formájú kuglófsütőre, a könyvünkben leírt megbízható receptekre, valamint a hozzávalókra van szükség, s máris elkészíthető a mesés ízű, pompás sütemény. A kuglófforma, melyet használunk, jellegzetesen henger alakú, közepén egy benyúló kúppal. Erre a különleges formára azért van szükség, hogy a kuglóf középen is jól át tudjon sülni. A szabványos sütőformák közül a 24 cm-es méretű a legideálisabb (ebből biztosan nem fut ki a tészta), változatai közül a hőálló üveg, illetve a teflonnal bevont a legmegfelelőbb. A jó kuglófkészítés titka, hogy néhány szempontot figyelembe kell vennünk. Ilyen például, hogy előmelegített sütőt használunk, és lassan sütünk. A sütési hőmérséklet általában 160-180 C, de ha túl gyorsan barnul a kuglóf teteje, akár 150 C-ig is csökkenthetjük a hőt. A sütési idő 50-70 perc, de mind az idő, mind a hőmérséklet függ a tészta fajtájától (kelt, sütőporos), összetételétől, nagyságától és a sütőtér milyenségétől (gáz, villany, légkeveréses). A formát mindig ki kell kenni vajjal, és be kell szórni zsemlemorzsával vagy liszttel. A megsült kuglófot lehetőleg rácson hagyjuk 10-15 percig hűlni, ezután borítsuk ki a formából. Tetejére tehetünk mázat, lekvárt, használhatunk a díszítéséhez különböző magokat (mogyoró, mandula, dió, pisztácia...), gyümölcsöket, kínálhatjuk öntetekkel, fagyival, forró italokkal (tej, kávé, kakaó, tea...).
Könyvünkben három fejezetre osztjuk a kuglófokat. Az első fejezetben a sütőporral készült (kevert), a második fejezetben az élesztős (kelt), a harmadik fejezetben a sütés nélkül készült fajták, receptjeit találjuk. Mindegyik fejezetnél megjegyeztünk egy-egy fontos tudnivalót, amely abban segít, hogy a kuglófunk jól sikerült, mutatós és finom legyen. Ajánljuk mindenkinek egy kellemes reggeli, egy ötórai tea barátokkal, vagy jeles alkalmak kísérőjeként.