Manapság felértékelődött a saját kertben termett gyümölcs, hiába óriási a kínálat a szupermarketek polcain, a fáról szedett gyümölcs különlegesen zamatos, az éretten szüretelt málna vagy őszibarack íze utolérhetetlen. Ez a szakkönyv egyedülálló a maga nemében, hiszen eddig nem készült ehhez hasonló, elsósorban a kerttulajdonosoknak szánt munka: a hazánkban kapható és telepíthető szőlő- és gyümölcsfajták, közte a bogyósok és a héjasok – dió-, mandula- és mogyorófajták – összefoglaló bemutatása. A könyvben leírt fajták elsősorban házikertekbe valók, a kiadvány tehát őleg a kertészkedők számára fontos kérdésekre válaszol: mikor érik, mik a porzófajtái, hová, milyen termőhelyre ültessük? Megismerhetjük természetesen a fajták tulajdonságait is, hiszen ez a kérdés fontos szerepet kap a fajtaválasztásban.