Ajánlás |
10 |
Köszönetnyilvánítás |
12 |
Előszó |
13 |
Az emésztőrendszer egyes szerkezeti és funkcionlis, makroszkópos és immunológiai jellemzői |
16 |
Anatómiai, hisztológiai és funkciónális sajátosságok |
16 |
Az emésztőrendszere felső szakasza |
16 |
Az emésztőrendszer középső szakasza |
22 |
Az emésztőcsatorna alsó szakasza |
32 |
Immunológiai sajátosságok |
34 |
Alapkoncepció |
34 |
Újabb kísérletes adatok értelmezése |
43 |
Élelmezéstudományi és botanikai ismeretek |
84 |
Élelmiszer-kínálat, enenrgia- és tápanyagbevitel Magyarországon |
84 |
Az élelmiszer megváltozása a feldolgozás, a tárolás és a szállítás során |
105 |
Malomipar |
105 |
Sütőipar |
106 |
Tejipar |
107 |
Húsipar |
108 |
Zsiradékok és növényi olajok |
109 |
Gyümölcsök feldolgozása (konzeripar) |
109 |
A zöldségek feldolgozása |
110 |
Adalékok és idegen anyagok az élelmiszerben |
111 |
Adalékanyagok és kontaminánsok az élelmiszerekben |
111 |
Idegenanyagok és élelmiszer-adalékok a táplálékban |
130 |
Az ételallergia kiváltásban szerepet játszó néhány fontos növény botanikai jellemzői |
139 |
Élelemnövények |
140 |
Fűszernövények |
148 |
Allergén virágporszemű növények |
152 |
Egyéb felhasználású növények |
156 |
Táplálékallergének, táplálékagglutininek |
159 |
Táplálékallergének |
159 |
Táplálékagglutininek, lektinek |
163 |
Ételallergiák és -intoleranciák patomechanizmusa, klinikuma, diagnosztikája és espidemiológiája |
167 |
Bőrtünetek |
167 |
Élelmiszer okozta allergiák |
171 |
Élelmiszer-adalékanyag okota allergiák |
174 |
Élelmiszerekben lévő szennyező anyagok okozta allergiák |
177 |
A táplálkozási allergia gasztroenterológiai vonatkozásai csecső- és kisdetektorban |
179 |
A gyermekkori táplálékallergia előfordulása |
183 |
A táplálékallergia kialakulása |
184 |
A táplálékallergia tünetei csecsemő- és kisdedkorban |
185 |
A táplálékallergia terápiája |
190 |
A táplálkozási allergia megelőzése |
191 |
A táplálékallergia prognózisa |
192 |
A gyermekkori és felnőttkori ételallergia hasonlóságai és különbségei |
193 |
Csecsemőkori és kisdedkori tehéntej-allergi felosztása |
196 |
Egyéb csecsemő- és kisdedkori allergiák |
197 |
A táplálkozási allergia diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája |
201 |
Nem immunmediált kórállapotok |
201 |
Immunmechanizmusú hypersensitivitás (valódi allergia) |
204 |
A laktózintolerancia klinikai jellegzetességei |
212 |
A tej és tejtermékek táplálkozás-élettani jelentősége |
213 |
A laktóz-anyagcsere jellemzői |
216 |
A laktázdeficiencia diagnosztikus lehetőségei |
227 |
A laktózintolarencia terápiás lehetőségei |
227 |
Az ételallergia és -intolerancia epidemiológiájáról |
228 |
A terápia és megelőzés problémái |
231 |
Gyógyszeres, diétás és egyéb terápiás lehetőségek ételallergiában |
231 |
A csecsemő- és gyermekkori táplálékallergiák étrendi kezelése és megelőzése |
236 |
A táplálékallergia kezelése |
237 |
A multiplex allergia kezelése |
243 |
Anyatejes csecsemők tejallergiájának kezelése |
244 |
Közös eredetűek-e a gyógyszer- és ételallergiák? |
254 |
Gyógyszer-túlérzékenység és nutritív allergia |
254 |
Tünetek |
258 |
A "halogénérzékenység" egyes immundermatológiai és gasztroenterológiai körképekben |
259 |
A ciklooxigenáz-gátlók kiváltotta "analgetikumszindróma |
260 |
A szulfit jelentősége |
263 |
Antibiotikumok az élelmiszerben |
265 |
LIVO: a holland ételallergia információs központ |
267 |
Összefoglalás |
269 |
Ajánlott irodalom |
275 |
Tárgymutató |
268 |