Szalay István: Bevezetés |
9 |
Az alternatív baromfitenyésztés és -tartás alapelemei |
12 |
Szalay István: Biodiverzitás, génmegőrzés |
12 |
Biológiai változatosság (biodiverzitás) az állattenyésztésben |
12 |
Géntartalékok, génmegőrzés |
13 |
A háziállatfajták génmegőrzésének helyzete Magyarországon |
17 |
Szalay István: Alternatív baromfitenyésztés, fajták és tartásmódok |
20 |
Az alternatív baromfitenyésztés általános szempontjai |
20 |
Magyarország baromfitermelésének tendenciái |
20 |
Alternatív baromfifajták |
22 |
Alternatív tartásmódok a baromfitenyésztésben |
25 |
Kőrösiné Molnár Andrea - Mézes Miklós: A baromfi táplálkozása, takarmányozás |
29 |
A baromfi táplálkozása, az emésztő szervrendszer felépítése és működése |
29 |
A baromfi takarmányodzásának alapjai |
31 |
A baromfi takarmányai |
34 |
Barna Judit: Állat-egészségügyi irányelvek az alternatív baromfitenyésztésben |
44 |
Megelőzés, egészségvédelem |
44 |
Állat-egészségügyi beavatkozások |
52 |
A baromfifélék betegségei |
56 |
Szűcs Miklós: Az alternatív baromfitartás épített környezete |
61 |
Az alternatív állattartás épületei |
61 |
A baromfitartó épületek kialakítása |
65 |
Bódi László: Az alternatív baromfitartás állatvédelmi vonatkozásai |
69 |
Az állatvédelem általános szabályai |
69 |
Az állatvédelem környezeti szempontjai |
70 |
Az állatok viselkedésének állatvédelmi szempontjai |
72 |
A stressz állatvédelmi vonatkozásai |
75 |
Az állatok szállításának és vágásának állatvédelmi vonatkozásai |
77 |
Mézes Miklós: Élelmiszer-biztonság, termékminőség |
78 |
Az élelmiszer-biztonság általános kérdései |
78 |
A minőségszabályozás fontosabb módszerei |
80 |
A HACCP alkalmazása a baromfihús- és tojástermelésben |
81 |
Bódi László: A baromfihús minősége |
82 |
Hidas András: A tojás minősége |
84 |
Székelyhidi Tamás: Agrár-környezetvédelem |
85 |
Az agrár-környezetvédelem fejlesztésének kulcsterületei, eszközrendszere és legfontosabb teendői |
86 |
Agrár-környezetvédelmi programok Európában |
92 |
A magyarországi Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program |
93 |
Székelyhidi Tamás: Az alternatív baromfitermékek marketingje |
97 |
Marketing alapfogalmak |
97 |
Különleges minőségű termékek, hungarikumok |
103 |
Direkt értékesítés falusi portákon |
112 |
Kissné Do thi Dong Xuan, Székelyhidi Tamás, Szalay István: Francia alternatív baromfi: A Label program |
113 |
A Label program jellemzése |
113 |
Zoltán Péter: Magyar alternatív baromfi: a Red Master program |
121 |
A Red Master program létrehozásának indokai és háttere |
121 |
A Red Master hagyományos szabadtartású baromfihús-termelés alapkövetelményei |
125 |
A program és az ellenőrzés speciális előírásai |
126 |
A Red Master termékek egyedi minősítése, a márkanév és a minősítő cimke használatának feltételei |
128 |
Tyúktenyésztés és -tartás |
131 |
Szalay István: Tyúkfajták |
131 |
A házityúk származása és háziasítása |
131 |
A régi magyar tyúkfajták kialakudlása |
132 |
A régi magyar tyúkfajták és színváltozataik részletes ismertetése |
135 |
Hidas András: Hagyományos tyúktartás |
138 |
A tyúk tartásának feltételei |
138 |
A tyúk külterjes tartása |
143 |
Szaporítás, csibenevelés |
147 |
Hústermelés, hizlalás |
151 |
Kőrösiné Molnár Andrea: A tyúk alternatív tartása |
152 |
Csirkehústermelés szabadtartásban |
152 |
Árutojás-termelés szabadtartásban |
158 |
Az ökológiai tyúktartás általános szempontjai |
167 |
Csirkehústermelés az ökológiai gazdálkodásban |
171 |
Tojástermelés az ökológiai gazdálkodásban |
172 |
Kőrösi László: Tyúkbetegségek, védekezés és megelőzés |
173 |
Baktériumok okozta betegségek |
173 |
Mikoplazmózisok |
175 |
Vírusok okozta betegségek |
176 |
Parazitás megbetegedések |
180 |
Pulykatenyésztés és -tartás |
185 |
Szalay István: Pulykafajták |
185 |
A pulyka származása és háziasítása |
185 |
A régi magyar pulykafajták és színváltozataik részletes ismertetése |
187 |
Barna Judit: Hagyományos pulykatartás |
190 |
Történeti áttekintés |
190 |
A pulykatartás feltételei |
191 |
Alternatív pulykatenyésztés és -tartás |
195 |
Barna Judit: A természetes pulykatenyésztés és -tartás gyakorlata |
195 |
Kissné Do thi Dong Xuan, Szalay István: A Label tanyasi karácsonyi pulyka |
202 |
Kőrösi László: Pulykabetegségek, védekezés és megelőzés |
208 |
Baktériumok okozta betegségek |
208 |
Pulyka-mikoplazmózisok |
210 |
Vírusok okozta betegségek |
210 |
Parazhitás megbetegedések |
211 |
Gyöngytyúktenyésztés és -tartás |
212 |
Szalay István: A gyöngytyúk |
212 |
A gyöngytyúk származása és háziasítása |
212 |
A gyöngytyúk és színváltozatai részletes ismertetése |
214 |
Barta Ildikó: Hagyományos gyöngytyúktenyésztés |
215 |
Történeti áttekintés |
215 |
Külterjes gyöngytyúktartás |
216 |
A gyöngytyúk telephelyének kiválasztása és berendezése |
217 |
A gyöngytyúk tenyésztése |
218 |
Szalay István: Alternatív gyöngytyúktartás |
219 |
A gyöngytyúk természetes szaporítása és nevelése |
219 |
Félintenzív típusú gyöngytyúknevelés (a Baromfi-Coop hagyományos szabadtartású gyöngytyúknevelési előírásai szerint) |
222 |
A KÁTKI gyöngytyúk génbanki állományában végzett fajtateszt fontosabb eredményei |
225 |
Barna Judit: Gyöngytyúkbetegségek, védekezés, megelőzés |
230 |
Baktériumok okozta betegségek |
230 |
Mikoplazmózisok |
234 |
Vírusos betegségek |
235 |
Gombák okozta gyakoribb megbetegedések |
237 |
Parazitás megbetegedések |
238 |
Kacsatenyésztés és -tartás |
244 |
Szalay István: Kacsafajták |
244 |
Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése |
244 |
A magyar kacsa részletes ismertetése és fajtaleírása |
245 |
Szarvasi kacsafajták |
246 |
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos kacsatartás |
247 |
A magyar kacsatenyésztés hagyományai |
247 |
A kacsák elhelyezése és tartása |
249 |
A közelmúlt pecsenyekacsa-termelése és a hagyományos kacsatartás |
255 |
Kiss László: Halastavi pecsenyekacsa-nevelés |
256 |
A halastavi pecsenyekacsa-nevelés kialakulása és módjai |
256 |
Integrált hal-kacsa tartás |
260 |
Félintenzív (natúr) kacsanevelés |
266 |
Barna Judit: Kacsabetegségek, védekezés és megelőzés |
269 |
Baktériumos betegségek |
269 |
Vírusos betegségek |
273 |
Gombás megbetegedések |
275 |
Parazitózisok |
275 |
Mérgezések |
278 |
Lúdtenyésztés és -tartás |
280 |
Szalay István: Lúdfajták |
280 |
A lúd származása és háziasítása |
280 |
A magyar lúd és a fodrostollú magyar lúd fajtaleírása |
282 |
Egyéb hazai lúdfajták és hibridek |
284 |
Kisné Do thi Dong Xuan, Tóth Sándor: Hagyományos lúdtartás |
287 |
A hazai lúdtartás történeti áttekintése |
287 |
A ludak elhelyezése és tartása |
289 |
Pecsenyeliba-előállítás |
295 |
A ludak tolltermelése |
297 |
Bódi László: A lúd alternatív tartása |
298 |
Az alternatív lúdtartás környezet- és természetvédelmi szempontjai |
298 |
Lúdárutermelés |
300 |
Lúdtolltermelés |
309 |
Lúdtartó épületek, felszerelési tárgyak |
310 |
Barna Judit, Janan Janbaz: Lúdbetegségek, védekezés és megelőzés |
311 |
Baktériumok okozta megbetegedések |
311 |
Vírusok okozta megbetegedések |
317 |
Egyéb megbetegedések |
319 |
Fontosabb felhasznált és ajánlott irodalom |
323 |