Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket!
A gyűjteményben található receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokat tartalmazzák, vagyis főleg gabona- és zöldségféléket, olajos magvakat, növényi olajat, aszalt gyümölcsöket és fűszereket. Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket), és nem tartalmaznak ásványi, illetve denaturált alapanyagokat sem: nincs tehát bennük például só, fehérliszt vagy kristálycukor.
A felhasznált alapanyagok mellett igyekeztünk ügyelni az ételekben szereplő anyagok megfelelő párosítására is. A zöldségfélék például jól összeillenek a gabonafélékkel és az olajos magvakkal. A gyümölcsök viszont általában nem „férnek össze” semmilyen más ételféleséggel, sőt többféle gyümölcsöt sem tanácsos egy étkezésen belül fogyasztani. Az összeillő és össze nem illő ételpárosítások a füzet végén táblázatos formában megtalálhatóak.
I. SALÁTÁK
1. Piros-fehér-zöld saláta
2. Csicsókasaláta
3. Káposztasaláta napraforgócsírával
4. Brokkolisaláta
5. Napraforgómagos spenótsaláta
6. Téli almás saláta
7. Zellersaláta curry-vel
8. Franciasaláta
9. Könnyű zöldsaláta
10. Téli zöldségsaláta
11. Uborkasaláta napraforgóöntettel és zöldpaprikával
12. Kapros-káposztás uborkasaláta
II. SZENDVICSKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK
1. Tökmagos zöldségkrém
2. Köleskörözött
3. Padlizsánpástétom
4. Búzacsíra-pástétom
5. Szendvicskrém napraforgómagból
6. Avokádókrém
7. Szezámos diókrém
8. Szezámos hagymakrém
9. Csicseriborsó-pástétom
10. Mogyorókrém („Nutella")
11. Szójapástétom
12. Bazsalikomos kesudiópástétom (Pesto)
III. LEVESEK, FŐZELÉKEK
1. Hajdinás karfiolleves
2. Sütőtökleves
3. "Trikolor" leves
4. Zellerkrémleves
5. Kukoricaleves újhagymával
6. Zöldbableves kölessel
7. Karfiolfőzelék
8. Spenótfőzelék
9. Frankfurti zöldségfőzelék
10. Répafőzelék
11. Babfőzelék
12. Borsófőzelék
IV. FŐÉTELEK
1. Rakott kelkáposzta búzával
2. Zöldséges hajdina
3. Tepsis zöldség
4. Tök- (cukkíni-, csillagtök-, padlizsán-) pörkölt
5. Zöldpörkölt
6. Töltött káposzta
7. Kínai tészta
8. Túrós" tészta
9. Hamis "vadas" mártás
10. Mandulával töltött cukkíni
11. Rakott rizs
12. Zöldséges árpakása V. FASÍRTOK, FELTÉTEK
1. Zöldséges zabropogós
2. Falafel
3. Sült padlizsán
4. Bundás zöldségek (pakóra)
5. Bulgurlabdák
6. Egybesült lencsefasírt
7. Lencsefasírt
8. Diós "sajtgolyók"
9. Kölesgombóc
10. Répával töltött vagdalt
11. Zöldségfasírt
12. Bundáskenyér
VI. ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
1. Palacsintatészta
2. Almás lepény
3. Karobtorta
4. Kókuszgolyó kölesből
5. Gyors mákos kölessütemény
6. Linzertészta
7. Pirított szezámmagos "töpörtyűs" pogácsa
8. Kukoricagombóc
9. Csöröge
10. Köményes-napraforgós keksz
11. Hamis túrógombóc
12. Bejgli (diós, mákos)
VII. EGYÉB
1. Habarás többféleképpen
2. Panír
3. Rizstej házilag
4. Mandulatej
5. "Tejföl" mandulából
6. Szójatej
7. Szójatejföl
8. Majonéz tofuból
9. Kapormártás
10. Hagymás tortácska
11. Kenyér
12. Napon sült kenyér
TÁBLÁZATOK
Egyes ételfajták összeillő és össze nem illő párosításai
Egyes gabonafajták különböző jellemzői
ASZTALI ÁLDÁSOK