Annak ellenére, hogy már számtalan szakácskönyv segíti a háziasszony munkáját, mégis naponta tesszük fel a kérdést: mit főzzek ma vacsorára?
Ez az ételnaptár megkönnyíti a választást. A szerző ugyanis az évszakok kínálatához igazodva minden nap 2 vacsorát ajánlt.
A könyvbe gyűjtött mintegy 800 recept főként a kispénzűeknek szolgál segítségül. Sok az olyan egytálétel, amely olcsó alapanyagból készült, laktató és könnyen elkészíthető. Ötletek sora mutatja, hogy lehet kis mennyiségű színhúst pl. sajttal, liszttel vagy zöldségfélékkel, tojással dúsítani. Az olcsóbb levesek, mártások, nyáron az éppen kapható zöldfélék, télen pedig a mirelitek felhasználásával juttatnak eszünkbe régi ízeket. Ha valaki elfogadja a szerző ajánlatát, akár két éven át főzhet az itt megadott étrend szerint. Ha viszont egy-egy étel különösen megnyeri tetszését, a tárgymutatóval természetesen eltérhet a megadott kalendáriumtól. S hogy valóban a háziasszony gyakorlati munkáját segítse a praktikus válogatás, a receptek melletti óra azt is jelzi, hogy kb. mennyi időt kell szánnunk a vacsora vagy a vasárnapi ebéd elkészítésére.