"A haspókok többsége nem is gondol rá, hogy amikor bekebelezi az osztrigát, komplikáltabb szerkezetet nyel le, mint egy működő zsebóra."
"Ami a németeknek Pickelhering (Füstölt Halfi), a franciáknak Jean Potage (Leves János), az angoloknak Jack Pudding, az osztrákoknak Hanswurst (Kolbász János), az a magyaroknak Paprika Jancsi."
"Ha a leves olyan meleg lett volna, mint a bor, a bor olyan vén, mint a kappan, a kappan olyan begyes, minta vendéglősné, elfogadható lett volna a vacsora."
"A nyelv híven tükrözi gyomor és lélek viszonyát. A görögöknek a hajózással kapcsolatos dolgok kifejezésére, a rómaiaknak az emberölés módozataira volt a legtöbb szavuk. A magyaroknak evésre és ivásra. Minden népnek arra, amit a legtöbbször művel."
"Az Ínyencség akkor kezdődik, amikor elmúlik az éhség."
"Úgy lapozd ezt a könyvet, kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi vagy, mi fő a fazékban. óvatosan emeld meg a fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.
Remélem, ezeknek is van aromája, zamata.
Mi a különbség a gourmet és gourmand között? Ki írta le először a gasztronómia szót? Mikor nyílt az első étterem? Művészet-e a szakácsmesterség? Bűn-e a Torkosság? Miért hívják a derelyét barátfülének, Hogy született a pezsgő? Van-e élet leves nélkül? Csípős-e Kádár kolbásza? Kell-e a halászlébe halvér? Milyen ital a maflás, Mit keres Einstein a konyhában? Mikor ettünk először "paprikás tsirké"-t? Miben sántikál Görhöny uram és Haluska koma? Miért lett rántott hús alakú az ország?
Húsbavágó kérdések
Ha sikerült felcsigázni a fantáziádat, kedves Olvasó, akkor dörzsöld meg a fazekat a címlapon, ahogy Aladdin a rézlámpást. Óvatosan emeld meg a födőt, és a szellem kiszabadul a fazékból. Ne félj, nem gonosz dzsinn ez. Megkötött csomót nem tud megoldani, csukott ajtót nem tud kinyitni. A fazékba is bármikor visszazárhatod, csak be kell csuknod a könyvet. A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni."