Napról napra mind több ember kezd egyensúlya, jó közérzete helyreállítása érdekében foglalkozni az ájurvédikus gyógyítás ősi gyakorlatával. A több mint öt évezredes Ájurvéda olyan holisztikus rendszer, amely személyre szabottan közelíti meg a táplálkozást és a gyógyulást. Noha az Ájurvédát a gyakorlatba átültetni egyszerű dolog, annak koncepciója, szanszkrit terminusai gyakran zavarba ejtők. Atreya az Ájurvéda, táplálkozás, testi-lelki egyensúly című könyvben azonban az eddigi legkönnyebben emészthető formában tálalja mindezt: a mű tökéletes a kezdők számára, de azoknak is, akik már követni kezdtek valamilyen ájurvédikus programot. Bárki, aki már megszenvedte az uniformizált, egynyári diéták egyikét-másikát, megkönnyebbülve veszi kezébe a táplálkozás és a fogyás eme átfogó, ráadásul egyénre szabott megközelítését. A kötet elején található teszt segítségével mindenki meghatározhatja a rá jellemző pszichológiai és anyagcsere jellemzőket. A könyv hangsúlyozza a szellem, a test és a lélek közti egyensúly fontosságát. Ezt követően egyértelmű irányelveket közöl az ételek és a fűszerek kiválasztására vonatkozóan, tanácsokat ad arra nézve, milyen változtatásokat eszközöljünk életvitelünkben, hogy természetes, egészséges állapotunkat helyreállíthassuk, ugyanakkor elkerülhessük mindazt, ami a természetes emésztési és anyagcsere-folyamatok egyensúlyát megbontja. A könyvet a szerző másfél évtizedes természetgyógyászati praxisából merített esettanulmányok színesítik, megvilágítva az Ájurvéda gyógyító és kiegyensúlyozó erejét. A gyakorlatias és inspiratív programok a fogyástól a betegség elhárításáig bárkinek segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy rátaláljon önnön természetes ritmusára, és helyreállítsa örökletes és tökéletes egyensúlyát.