A gasztronómia a hallal kezdődik. Magas szintű gasztronómia csak ott alakulhatott ki, ahol a halételeket megfelelően készítik. A halgasztronómia nélkül nincs gasztronómia!
A világ legismertebb gasztronómiáiban a hal egyértelműen vezető szerepet játszik, úgy a japánoknál, kínaiaknál, a thaiföldieknél, mint a franciáknál, olaszoknál és spanyoloknál. Kétszáz-háromszáz év előtti magyar szakácskönyveket lapozgatva, amelyekben több, mint kétszáz halétel között lehet válogatni, azt sugallja, hogy a régi időkben a magyar halgasztronómia magas szinten állt, következésképpen a magyar gasztronómia szintje is magas volt. Ma Magyarországon azonban alig készítenek több mint 8-10 halételt amelyek közül a leggyakoribb a halászlé, a halpörkölt, a halpaprikás, a sült és rántott hal. Jelen kötet a magyar halgasztronómia újjászületésének, a hal és a halételek jövőbeli népszerűsítésének az első alapköveit szeretné letenni, bemutatva a
- halszimbolika ősi értékeit, amelyek kultúrtörténete bizonyítja a hal meghatározó szerepét, nemcsak az étkezésben, de az ember gondolkodásában is,
- a magyar halászat történetét és a halfogyasztás jelentőségét az elmúlt századok magyarságának életében,
- a halfogyasztás szerepét az egészség megtartásában és a betegségek megelőzésében,
- a magyar halfajtákat,
- a hal ízletes elkészítésének legkönnyebben megvalósítható módjait, és
- a halételek ízesítésének kimeríthetetlen lehetőségeit, a halételek készítéséhez felhasználható alapanyagok gazdagságát.
A könyvben több mint 200 hagyományos és újonnan alkotott halétel szerepel, amelyek a magyar halgasztronómia megújulásának az alapjait képezhetik.
A szerzőről
Dr. Cey-bert Róbert Gyula a Nemzetközi Borakadémia tagjaként jelentős kutatásokat vezetett a borok és a különböző nemzeti konyhák harmonizációjának a kérdéseiről, 1980 és 1991 között a távol-keleti Gastronomy Research International vezetőjeként. Sokoldalú érdeklődése kiterjed a vallástörténet és a magyar őstörténet kutatására is. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola siófoki intézetének tanára, a Gasztronómia és Szálloda tanszéki csoport vezetője.