Ajánlom |
5 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól |
7 |
A kert helye: a telek |
9 |
A kert mérete |
10 |
Készítsünk vázrajzot |
12 |
A telek mint termőterület |
14 |
Domborzat |
16 |
Kitettség |
16 |
Éghajlat |
18 |
Talaj |
19 |
Talajvíz |
20 |
Talajtípusok |
30 |
Telepítés előtt |
21 |
Talajvizsgálat a helyszínen |
21 |
Laboratóriumi talajvizsgálat |
22 |
Talajjavítás |
23 |
Vízgazdálkodás |
25 |
Kell-e kerítés? |
26 |
Milyen legyen a kerítés? |
28 |
Sövénykerítés |
28 |
Támberendezés |
38 |
Jó szerszámmal könnyű a munka |
30 |
Talajműveléshez |
30 |
Faápoláshoz |
33 |
Növényvédelemhez |
36 |
Szállításhoz |
42 |
Öntözéshez |
42 |
Szüreteléshez |
43 |
Egy kis anyagismeret |
45 |
Szerves trágyák |
45 |
Műtrágyák |
47 |
Növényvédő szerek |
49 |
Permetezőszerek |
49 |
Nedvesítőszerek |
53 |
Porozószerek |
53 |
Gyomirtó szerek |
54 |
Csalétkek és riasztószerek |
55 |
Egyéb anyagok |
55 |
Mennyi termésre számíthatok? |
57 |
A gyümölcsöskert növényeiről |
61 |
A kert szerves egész |
63 |
A gyümölcsök világa |
65 |
Honos gyümölcsfajok |
66 |
Idegen gyümölcsök |
67 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? |
70 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? |
72 |
A gyümölcstermő növény |
75 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! |
76 |
A gyökérzet |
77 |
A gyökérnyak |
78 |
A törzs |
79 |
A rügyek |
82 |
A hajtások |
84 |
A vesszők |
87 |
A termőgallyak |
87 |
Kialakul a korona |
88 |
A virág |
88 |
A megtermékenyítés |
91 |
Gyümölcstípusok |
92 |
A termés ritmusa |
93 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? |
94 |
Alma |
96 |
Körte |
97 |
Birs |
97 |
Cseresznye |
97 |
Meggy |
97 |
Kajszi |
98 |
Szilva |
98 |
Őszibarack |
98 |
Dió |
98 |
Mandula |
100 |
Gesztenye |
101 |
Szőlő |
101 |
Piros ribiszke |
102 |
Fekete ribiszke |
102 |
Köszméte |
102 |
Málna |
102 |
Szamóca |
102 |
Mi legyen a kertben? |
104 |
Pillantás a fajták világába |
105 |
Almafajták |
106 |
Körtefajták |
109 |
Birsfajták |
110 |
Cseresznyefajták |
111 |
Meggyfajták |
112 |
Szilvafajták |
112 |
Kajszifajták |
113 |
Őszibarackfajták |
114 |
Mandulafajták |
115 |
Diófajták |
116 |
Köszmétefajták |
116 |
Pirosribiszke-fajták |
116 |
Feketeribiszke-fajták |
117 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták |
117 |
Szamócafajták |
117 |
Gyümölcsöskertünk mostohái |
118 |
Naspolya |
118 |
Berkenye |
119 |
Som |
119 |
Mogyoró |
119 |
Eper |
120 |
Szeder |
120 |
Déli vendégeink |
121 |
Citrom |
121 |
Füge |
124 |
Egyéb déligyümölcsök |
126 |
Mi ne legyen a kertben? |
127 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről |
129 |
A tenyészterület |
131 |
Távolságtartás a telekhatártól |
133 |
A fülemüleügy |
134 |
A törpefák dícsérete |
135 |
Készítsük elő a fák helyét! |
139 |
A gödörásás |
139 |
A csemeték beszerzése |
141 |
Amit magunk is előállíthatunk |
143 |
Az alapkő letétele: az ültetés |
144 |
Gyümölcsfák ültetése |
144 |
Jobb az őszi ültetés |
145 |
De tavasszal is lehet |
147 |
Gyümölcscserjék ültetése |
148 |
A szőlő ültetése |
149 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény |
149 |
Telepítés után |
150 |
A gyümölcstermő növények átültetése |
151 |
A gyümölcstermő növények felnevelése |
153 |
Gyümölcsfák felnevelése |
153 |
Termőkaros orsó |
153 |
Sövények |
154 |
Karcsú orsó |
157 |
Katlan alakú korona |
158 |
Természetes korona |
160 |
"Faortopédia" |
162 |
Cserjék felnevelése |
163 |
A szőlő felnevelése |
164 |
A gyümölcsöskert gondozásáról |
167 |
Messem vagy ne messem? |
169 |
Általános szabályok |
169 |
A metszés módjai |
171 |
Termő gyümölcsfák metszése |
173 |
Gyümölcscserjék metszése |
176 |
Az őszibarack metszése |
177 |
A szőlő metszése |
179 |
Metszés után |
182 |
Metszés helyett |
183 |
Metszési KRESZ |
185 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása |
186 |
Roncsolt sebek kezelése |
186 |
Törzstisztogatás |
187 |
Hajtások eltávolítása |
187 |
Nyúlrágott törzs kezelése |
188 |
Odvas törzsek kezelése |
189 |
Köpölyözés |
189 |
A törzs meszelése |
189 |
A törzs gyógyítása |
190 |
A gyümölcsfák koronaritkítása |
191 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás |
194 |
A szamócatermesztés kiskátéja |
197 |
A szamóca múltja |
197 |
Hol termeszthetünk szamócát? |
199 |
A szamóca szaporítása |
200 |
A szamóca ültetése |
201 |
A szamóca gondozása |
203 |
A szamóca védelme |
204 |
A szamóca szüretelése |
204 |
Fóliás szamócatermesztés |
205 |
Szamóca - több szinten |
208 |
Az én specialitásom |
209 |
Egy kis növénynemesítés |
210 |
Oltás és szemzés |
212 |
Oltásmódok |
213 |
A szemzésről |
215 |
Szőlőtőkék fás oltása |
220 |
A szőlő zöldoltása |
221 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás |
223 |
Magvetés |
225 |
Műveljük kertünk talaját! |
226 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben |
226 |
Művelt talajú gyümölcsös |
228 |
Őszi talajmunkák |
228 |
Kora tavaszi talajmunkák |
229 |
Nyári talajművelés |
230 |
Nemcsak kapával lehet |
230 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja |
232 |
A fákat táplálni kell |
233 |
A trágyázás néhány alapszabálya |
233 |
Milyen tápelemekre van szükség? |
234 |
Makrotápanyagok |
235 |
Mikrotápanyagok |
237 |
A trágyaanyagok felhasználása |
239 |
Alaptrágyázás |
239 |
Szervestrágyázás |
240 |
Műtrágyázás |
241 |
Több víz - szebb gyümölcs |
242 |
Mikor öntözzünk? |
243 |
Milyen vízzel öntözzünk? |
244 |
Az öntözés hatása |
244 |
Milyen módszerrel öntözzünk? |
245 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése |
247 |
A növényvédelem |
249 |
A vegyszeres védekezés innen és túl |
249 |
Vegyszeres védekezés |
251 |
Betegségek és kártevők felismerése |
254 |
Almafán |
254 |
Körtefán |
257 |
Birsfákon, -bokrokon |
261 |
Naspolyabokron |
263 |
Őszibarackfán |
264 |
Kajszifán |
267 |
Mandulafán |
270 |
Cseresznye- és meggyfákon |
271 |
Szilva- és ringlófákon |
274 |
Diófán |
277 |
Mogyoróbokron |
278 |
Szőlőben |
279 |
Ribiszke- és köszmétebokron |
283 |
Málnatövön |
285 |
Szamócán |
287 |
Betegségek és kártevők leírása |
289 |
Vírusos betegségek |
289 |
Baktériumos betegségek |
289 |
Elhalást okozó baktériumok |
289 |
Golyvásodást okozó baktériumok |
290 |
Foltosodást okozó baktériumok |
291 |
Gombás betegségek |
292 |
Peronoszpórafélék |
292 |
Lisztharmatfélék |
293 |
Levélfodrosódást okozó gombák |
296 |
Varasodást okozó gombák |
297 |
Levélfoltosságot okozó gombák |
298 |
Vesszőfoltosságot okozó gombák |
304 |
Rozsdagombák |
305 |
Ágelhalást okozó gombák |
305 |
Gyümölcsrothadást okozó gombák |
306 |
Rovarok |
310 |
Szipókás rovarok |
310 |
Bogarak |
316 |
Lepkék |
334 |
Kétszárnyúak |
337 |
Hártyásszárnyúak |
341 |
Atkák |
344 |
Csigák |
344 |
Emlősök |
344 |
Mit mivel, hogyan keverhetünk? |
345 |
Növényvédelmi tízparancsolat |
348 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás |
349 |
Fagykárok |
349 |
A téli csapadék kártétele |
352 |
Jégeső |
352 |
Szélkárok |
352 |
Vízkárok |
354 |
A gyümölcsöskert barátai |
355 |
A biológiai növényvédelem |
355 |
Hasznos rovarok |
357 |
Védjük a hasznos madarakat |
357 |
A méhek hasznáról |
360 |
Néhány további hasznos segítőtársunk |
361 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! |
363 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? |
363 |
A szebb szőlőfürtökért |
367 |
A zacskózásról |
368 |
A termés betakarítása |
368 |
A szüret néhány általános szabálya |
368 |
Az alma és a körte szüretelése |
371 |
A nyári gyümölcsök szüretelése |
372 |
Az őszibarack szüretelése |
373 |
A bogyósok szüretelése |
375 |
Diószüret |
376 |
Mandulaszüret |
376 |
A csemegeszőlő szüretelése |
377 |
A gyümölcsök házi tárolása |
379 |
Az alma és a körte tárolása |
379 |
A dió és a mandula tárolása |
381 |
A csemegeszőlő tárolása |
381 |
Felkészülés a télre |
382 |
A gyümölcsfák téli védelme |
382 |
A szőlőt védeni kell |
383 |
Olvasnivalót ajánlunk |
385 |
Tárgymutató |
38 |