Ajánlás |
11 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól |
13 |
A kert helye: a telek |
13 |
A kert mérete |
14 |
Készítsünk vázrajzot |
16 |
A telek mint termőterület |
17 |
Domborzat |
18 |
Kitettség |
20 |
Éghajlat |
20 |
Talaj |
22 |
Talajvíz |
23 |
Talajtípusok |
23 |
Telepítés előtt |
25 |
Talajvizsgálat a helyszínen |
25 |
Laboratóriumi talajvizsgálat |
26 |
Talajjavítás |
27 |
Vízgazdálkodás |
27 |
Kell-e kerítés? |
29 |
Milyen legyen a kerítés? |
30 |
Sövénykerítés |
31 |
Támberendezés |
32 |
Jó szerszámmal könnyű a munka |
34 |
Talajműveléshez |
34 |
Faápoláshoz |
36 |
Növényvédelemhez |
39 |
Szállításhoz |
42 |
Öntözéshez |
42 |
Szüreteléshez |
43 |
Egy kis anyagismeret |
45 |
Szerves trágyák |
45 |
Műtrágyák |
48 |
Növényvédő szerek |
49 |
Permetezőszerek |
50 |
Nedvesítőszerek |
54 |
Porozószerek |
54 |
Gyomirtó szerek |
55 |
Csalétkek és riasztószerek |
56 |
Egyéb anyagok |
56 |
Mennyi termésre számíthatok? |
58 |
A gyümölcsöskert növényeiről |
60 |
A kert szerves egész |
60 |
A gyümölcsök világa |
62 |
Honos gyümölcsfajok |
63 |
Idegen gyümölcsök |
64 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? |
69 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? |
70 |
A gyümölcstermő növény |
73 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! |
74 |
A gyökérzet |
74 |
A gyökényak |
76 |
A törzs |
77 |
A rügyek |
80 |
A hajtások |
82 |
A vesszők |
84 |
A termőgallyak |
85 |
Kialakul a korona |
85 |
A virág |
86 |
A megtermékenyítés |
89 |
Gyümölcstípusok |
90 |
A termés ritmusa |
90 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? |
92 |
Alma |
92 |
Körte |
94 |
Birs |
94 |
Cseresznye |
95 |
Meggy |
95 |
Kajszi |
95 |
Szilva |
96 |
Őszibarack |
96 |
Dió |
96 |
Mandula |
97 |
Gesztenye |
97 |
Szőlő |
98 |
Piros ribiszke |
98 |
Fekete ribiszke |
98 |
Köszméte |
98 |
Málna |
99 |
Szamóca |
99 |
Újdonságok |
99 |
Mi legyen a kertben? |
103 |
Pillantás a fajták világába |
104 |
Almafajták |
105 |
Körtefajták |
108 |
Birsfajták |
110 |
Cseresznyefajták |
110 |
Meggyfajták |
111 |
Szilvafajták |
111 |
Kajszifajták |
112 |
Őszibarackfajták |
113 |
Mandulafajták |
114 |
Diófajták |
115 |
Köszmétefajták |
115 |
Pirosribiszke-fajták |
116 |
Feketeribiszke-fajták |
116 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták |
116 |
Szamócafajták |
117 |
Gyümölcsöskertünk mostohái |
118 |
Naspolya |
118 |
Berkenye |
119 |
Som |
119 |
Mogyoró |
120 |
Eper |
121 |
Szeder |
122 |
Déli vendégeink |
123 |
Citrom |
123 |
Füge |
125 |
Egyéb déligyümölcsök |
126 |
Mi ne legyen a kertben? |
128 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről |
129 |
A tenyészterület |
129 |
Távolságtartás a telekhatártól |
131 |
A fülemüleügy |
132 |
A törpefák dícsérete |
133 |
Készítsük elő a fák helyét! |
137 |
A gödörásás |
137 |
A csemeték beszerzése |
139 |
Amit magunk is előállíthatunk |
140 |
Az alapkő letétele: az ültetés |
141 |
Gyümölcsfák ültetése |
141 |
Jobb az őszi ültetés |
142 |
De tavasszal is lehet |
144 |
Gyümölcscserjék ültetése |
146 |
A szőlő ültetése |
146 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény |
147 |
Telepítés után |
148 |
A gyümölcstermő növények átültetése |
149 |
A gyümölcstermő növények felnevelése |
151 |
Gyümölcsfák felnevelése |
151 |
Termőkaros orsó |
151 |
Sövények |
152 |
Karcsú orsó |
155 |
Katlan alakú korona |
156 |
Természetes korona |
157 |
"Faortopédia" |
160 |
Cserjék felnevelése |
160 |
A szőlő felnevelése |
161 |
A gyümölcsöskert gondozásáról |
162 |
Messem vagy ne messem? |
162 |
Általános szabályok |
162 |
A metszés módjai |
164 |
Termő gyümölcsfák metszése |
166 |
Gyümölcscserjék metszése |
168 |
Az őszibarack metszése |
169 |
A szőlő metszése |
171 |
Metszés után |
175 |
Metszés helyett |
175 |
Metszési KRESZ |
177 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása |
178 |
Roncsolt sebek kezelése |
178 |
Törzstisztogatás |
178 |
Hajtások eltávolítása |
179 |
Nyúlrágott törzs kezelése |
179 |
Odvas törzsek kezelése |
180 |
Köpölyözés |
180 |
A törzs meszelése |
181 |
A törzs gyógyítása |
181 |
A gyümölcsfák koronaritkítása |
182 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás |
183 |
A szamócatermesztés kiskátéja |
186 |
A szamóca múltja |
186 |
Hol termeszthetünk szamócát? |
188 |
A szamóca szaporítása |
189 |
A szamóca ültetése |
190 |
A szamóca gondozása |
192 |
A szamóca védelme |
193 |
A szamóca szüretelése |
194 |
Fóliás szamócatermesztés |
194 |
Szamóca - több szinten |
196 |
Az én specialitásom |
197 |
Egy kis növénynemesítés |
198 |
Oltás és szemzés |
200 |
Oltásmódok |
200 |
A szemzésről |
204 |
Szőlőtőkék fás oltása |
206 |
A szőlő zöldoltása |
207 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás |
209 |
Magvetés |
211 |
Műveljük kertünk talaját! |
212 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben |
212 |
Művelt talajú gyümölcsös |
213 |
Őszi talajmunkák |
214 |
Kora tavaszi talajmunkák |
214 |
Nyári talajművelés |
215 |
Nemcsak kapával lehet |
215 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja |
216 |
A fákat táplálni kell |
219 |
A trágyázás néhány alapszabálya |
219 |
Milyen tápelemekre van szükség? |
220 |
Makrotápanyagok |
221 |
Mikrotápanyagok |
223 |
A trágyaanyagok felhasználása |
224 |
Alaptrágyázás |
224 |
Szervestrágyázás |
225 |
Műtrágyázás |
226 |
Több víz - szebb gyümölcs |
228 |
Mikor öntözzünk? |
229 |
Milyen vízzel öntözzünk? |
229 |
Az öntözés hatása |
230 |
Milyen módszerrel öntözzünk? |
230 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése |
232 |
A növényvédelem |
235 |
A vegyszeres védekezés innen és túl |
235 |
Vegyszeres védekezés |
237 |
Betegségek és kártevők felismerése |
240 |
Almafán |
240 |
Körtefán |
243 |
Birsfákon, -bokrokon |
245 |
Naspolyabokron |
247 |
Őszibarackfán |
248 |
Kajszifán |
250 |
Mandulafán |
252 |
Cseresznye- és meggyfákon |
254 |
Szilva- és ringlófákon |
256 |
Diófán |
258 |
Mogyoróbokron |
259 |
Szőlőben |
260 |
Ribiszke- és köszmétebokron |
263 |
Málnatövön |
264 |
Szamócán |
266 |
Betegségek és kártevők leírása |
267 |
Vírusos betegségek |
267 |
Baktériumos betegségek |
267 |
Elhalást okozó baktériumok |
2667 |
Golyvásodást okozó baktériumok |
268 |
Foltosodást okozó baktériumok |
268 |
Gombás betegségek |
269 |
Peronoszpórafélék |
269 |
Lisztharmatfélék |
269 |
Levélfodrosódást okozó gombák |
271 |
Varasodást okozó gombák |
272 |
Levélfoltosságot okozó gombák |
273 |
Vesszőfoltosságot okozó gombák |
277 |
Rozsdagombák |
278 |
Ágelhalást okozó gombák |
279 |
Gyümölcsrothadást okozó gombák |
280 |
Rovarok |
283 |
Szipókás rovarok |
283 |
Bogarak |
291 |
Lepkék |
295 |
Kétszárnyúak |
308 |
Hártyásszárnyúak |
309 |
Atkák |
311 |
Csigák |
315 |
Emlősök |
315 |
Mit mivel, hogyan keverhetünk? |
316 |
Növényvédelmi tízparancsolat |
318 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás |
319 |
Fagykárok |
319 |
A téli csapadék kártétele |
321 |
Jégeső |
321 |
Szélkárok |
321 |
Vízkárok |
322 |
A gyümölcsöskert barátai |
323 |
A biológiai növényvédelem |
323 |
Hasznos rovarok |
326 |
Védjük a hasznos madarakat |
328 |
A méhek hasznáról |
329 |
Néhány további hasznos segítőtársunk |
330 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! |
332 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? |
332 |
A szebb szőlőfürtökért |
334 |
A zacskózásról |
336 |
A termés betakarítása |
338 |
A szüret néhány általános szabálya |
338 |
Az alma és a körte szüretelése |
340 |
A nyári gyümölcsök szüretelése |
340 |
Az őszibarack szüretelése |
341 |
A bogyósok szüretelése |
342 |
Diószüret |
342 |
Mandulaszüret |
343 |
A csemegeszőlő szüretelése |
343 |
A gyümölcsök házi tárolása |
345 |
Az alma és a körte tárolása |
345 |
A dió és a mandula tárolása |
346 |
A csemegeszőlő tárolása |
346 |
Felkészülés a télre |
348 |
A gyümölcsfák téli védelme |
348 |
A szőlőt védeni kell |
349 |
Olvasnivalót ajánlunk |
351 |
Tárgymutató |
353 |