Ajánlás |
11 |
Fejezetek képekben |
15 |
Az előkészítő munkákról, a gyümölcstermesztő szerszámairól és anyagairól |
17 |
A kert helye: a telek |
19 |
A kert mérete |
20 |
Készítsünk vázrajzot |
22 |
A telek mint termőterület |
24 |
Domborzat |
24 |
Kitettség |
26 |
Éghajlat |
27 |
Talaj |
28 |
Talajvíz |
29 |
Talajtípusok |
30 |
Telepítés előtt |
31 |
Talajvizsgálat a helyszínen |
31 |
Laboratóriumi talajvizsgálat |
32 |
Talajjavítás |
33 |
Vízgazdálkodás |
33 |
Kell-e kerítés? |
35 |
Milyen legyen a kerítés? |
36 |
Sövénykerítés |
38 |
Támberendezés |
38 |
Jó szerszámmal könnyű a munka |
40 |
Talajműveléshez |
40 |
Faápoláshoz |
43 |
Növényvédelemhez |
46 |
Szállításhoz |
52 |
Öntözéshez |
52 |
Szüreteléshez |
53 |
Egy kis anyagismeret |
55 |
Szerves trágyák |
55 |
Műtrágyák |
57 |
Növényvédő szerek |
59 |
Permetezőszerek |
59 |
Nedvesítőszerek |
64 |
Porozószerek |
64 |
Gyomirtó szerek |
64 |
Csalétkek és riasztószerek |
65 |
Egyéb anyagok |
65 |
Mennyi termésre számíthatok? |
67 |
A gyümölcsöskert növényeiről |
71 |
A kert szerves egész |
73 |
A gyümölcsök világa |
75 |
Honos gyümölcsfajok |
76 |
Idegen gyümölcsök |
77 |
Mennyi gyümölcs terem a világon? |
80 |
Hogyan alakul a gyümölcsfogyasztás? |
82 |
A gyümölcstermő növény |
84 |
Ismerjük meg a gyümölcsfacsemetét! |
85 |
A gyökérzet |
85 |
A gyökényak |
87 |
A törzs |
89 |
A rügyek |
91 |
A hajtások |
94 |
A vesszők |
96 |
A termőgallyak |
97 |
Kialakul a korona |
98 |
A virág |
98 |
A megtermékenyítés |
101 |
Gyümölcstípusok |
102 |
A termés ritmusa |
103 |
Miből milyen alakú fát, cserjét neveljünk? |
104 |
Alma |
104 |
Körte |
106 |
Birs |
107 |
Cseresznye |
107 |
Meggy |
107 |
Kajszi |
107 |
Szilva |
108 |
Őszibarack |
108 |
Dió |
108 |
Mandula |
110 |
Gesztenye |
110 |
Szőlő |
111 |
Piros ribiszke |
111 |
Fekete ribiszke |
111 |
Köszméte |
111 |
Málna |
112 |
Szamóca |
112 |
Újdonságok |
112 |
Mi legyen a kertben? |
113 |
Pillantás a fajták világába |
115 |
Almafajták |
115 |
Körtefajták |
118 |
Birsfajták |
120 |
Cseresznyefajták |
120 |
Meggyfajták |
121 |
Szilvafajták |
121 |
Kajszifajták |
122 |
Őszibarackfajták |
123 |
Mandulafajták |
124 |
Diófajták |
15 |
Köszmétefajták |
125 |
Pirosribiszke-fajták |
125 |
Feketeribiszke-fajták |
126 |
Málna-, málnaszeder-, szederfajták |
126 |
Szamócafajták |
127 |
Gyümölcsöskertünk mostohái |
127 |
Naspolya |
127 |
Berkenye |
128 |
Som |
129 |
Mogyoró |
129 |
Eper |
130 |
Szeder |
130 |
Déli vendégeink |
133 |
Citrom |
134 |
Füge |
134 |
Kivi (kínai egres) |
134 |
Egyéb déligyümölcsök |
135 |
Mi ne legyen a kertben? |
136 |
A gyümölcsöskert berendezéseiről |
139 |
A tenyészterület |
141 |
Távolságtartás a telekhatártól |
143 |
A fülemüleügy |
144 |
A törpefák dícsérete |
145 |
Készítsük elő a fák helyét! |
149 |
A gödörásás |
149 |
A csemeték beszerzése |
151 |
Amit magunk is előállíthatunk |
153 |
Az alapkő letétele: az ültetés |
154 |
Gyümölcsfák ültetése |
154 |
Jobb az őszi ültetés |
156 |
De tavasszal is lehet |
158 |
Gyümölcscserjék ültetése |
159 |
A szőlő ültetése |
159 |
Egy korszakalkotó újítás: a tenyészedény |
160 |
Telepítés után |
160 |
A gyümölcstermő növények átültetése |
161 |
A gyümölcstermő növények felnevelése |
163 |
Gyümölcsfák felnevelése |
163 |
Termőkaros orsó |
163 |
Sövények |
164 |
Karcsú orsó |
167 |
Katlan alakú korona |
168 |
Természetes korona |
170 |
"Faortopédia" |
172 |
Cserjék felnevelése |
173 |
A szőlő felnevelése |
174 |
A gyümölcsöskert gondozásáról |
177 |
Messem vagy ne messem? |
179 |
Általános szabályok |
179 |
A metszés módjai |
182 |
Termő gyümölcsfák metszése |
183 |
Gyümölcscserjék metszése |
186 |
Az őszibarack metszése |
187 |
A szőlő metszése |
190 |
Metszés után |
193 |
Metszés helyett |
193 |
Metszési KRESZ |
195 |
A gyümölcsfák törzsének ápolása |
197 |
Roncsolt sebek kezelése |
197 |
Törzstisztogatás |
198 |
Hajtások eltávolítása |
198 |
Nyúlrágott törzs kezelése |
199 |
Odvas törzsek kezelése |
200 |
Köpölyözés |
200 |
A törzs meszelése |
200 |
A törzs gyógyítása |
201 |
A gyümölcsfák koronaritkítása |
202 |
Idősebb gyümölcsfák ágainak alátámasztása, ifjítás és átoltás |
205 |
A szamócatermesztés kiskátéja |
208 |
A szamóca múltja |
208 |
Hol termeszthetünk szamócát? |
210 |
A szamóca szaporítása |
211 |
A szamóca ültetése |
213 |
A szamóca gondozása |
214 |
A szamóca védelme |
215 |
A szamóca szüretelése |
216 |
Fóliás szamócatermesztés |
217 |
Szamóca - több szinten |
219 |
Az én specialitásom |
220 |
Egy kis növénynemesítés |
221 |
Oltás és szemzés |
223 |
Oltásmódok |
224 |
A szemzésről |
226 |
Szőlőtőkék fás oltása |
231 |
A szőlő zöldoltása |
232 |
Tőosztás, dugványozás, bujtás |
234 |
Magvetés |
236 |
Műveljük kertünk talaját! |
237 |
Talajművelés gyepes gyümölcsösben |
237 |
Művelt talajú gyümölcsös |
240 |
Őszi talajmunkák |
240 |
Kora tavaszi talajmunkák |
240 |
Nyári talajművelés |
241 |
Nemcsak kapával lehet |
241 |
Tarack - a gyümölcsöskert hínárja |
243 |
A fákat táplálni kell |
244 |
A trágyázás néhány alapszabálya |
244 |
Milyen tápelemekre van szükség? |
245 |
Makrotápanyagok |
246 |
Mikrotápanyagok |
248 |
A trágyaanyagok felhasználása |
250 |
Alaptrágyázás |
250 |
Szervestrágyázás |
251 |
Műtrágyázás |
252 |
Több víz - szebb gyümölcs |
253 |
Mikor öntözzünk? |
254 |
Milyen vízzel öntözzünk? |
255 |
Az öntözés hatása |
255 |
Milyen módszerrel öntözzünk? |
256 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése |
258 |
A növényvédelem |
260 |
A vegyszeres védekezés innen és túl |
260 |
Vegyszeres védekezés |
265 |
Betegségek és kártevők felismerése |
265 |
Almafán |
265 |
Körtefán |
268 |
Birsfákon, -bokrokon |
271 |
Naspolyabokron |
273 |
Őszibarackfán |
374 |
Kajszifán |
377 |
Mandulafán |
379 |
Cseresznye- és meggyfákon |
281 |
Szilva- és ringlófákon |
283 |
Diófán |
286 |
Mogyoróbokron |
287 |
Szőlőben |
288 |
Ribiszke- és köszmétebokron |
291 |
Málnatövön |
292 |
Szamócán |
294 |
Betegségek és kártevők leírása |
296 |
Vírusos betegségek |
296 |
Baktériumos betegségek |
296 |
Elhalást okozó baktériumok |
296 |
Golyvásodást okozó baktériumok |
297 |
Foltosodást okozó baktériumok |
298 |
Gombás betegségek |
299 |
Peronoszpórafélék |
299 |
Lisztharmatfélék |
301 |
Levélfodrosódást okozó gombák |
301 |
Varasodást okozó gombák |
304 |
Levélfoltosságot okozó gombák |
305 |
Vesszőfoltosságot okozó gombák |
311 |
Rozsdagombák |
312 |
Ágelhalást okozó gombák |
312 |
Gyümölcsrothadást okozó gombák |
313 |
Rovarok |
317 |
Szipókás rovarok |
317 |
Bogarak |
323 |
Lepkék |
330 |
Kétszárnyúak |
343 |
Hártyásszárnyúak |
345 |
Atkák |
349 |
Csigák |
352 |
Emlősök |
352 |
Mit mivel, hogyan keverhetünk? |
353 |
Növényvédelmi tízparancsolat |
356 |
Ősi ellenségünk: a rossz időjárás |
357 |
Fagykárok |
357 |
A téli csapadék kártétele |
360 |
Jégeső |
360 |
Szélkárok |
360 |
Vízkárok |
362 |
A gyümölcsöskert barátai |
363 |
A biológiai növényvédelem |
363 |
Hasznos rovarok |
365 |
Védjük a hasznos madarakat |
365 |
A méhek hasznáról |
368 |
Néhány további hasznos segítőtársunk |
369 |
Termeljünk még szebb gyümölcsöt! |
371 |
Miért van szükség gyümölcsritkításra? |
371 |
A szebb szőlőfürtökért |
374 |
A zacskózásról |
375 |
A termés betakarítása |
386 |
A szüret néhány általános szabálya |
386 |
Az alma és a körte szüretelése |
379 |
A nyári gyümölcsök szüretelése |
380 |
Az őszibarack szüretelése |
381 |
A bogyósok szüretelése |
383 |
Diószüret |
384 |
Mandulaszüret |
385 |
A csemegeszőlő szüretelése |
385 |
A gyümölcsök házi tárolása |
387 |
Az alma és a körte tárolása |
387 |
A dió és a mandula tárolása |
389 |
A csemegeszőlő tárolása |
389 |
Felkészülés a télre |
390 |
A gyümölcsfák téli védelme |
390 |
A szőlőt védeni kell |
391 |
Olvasnivalót ajánlunk |
393 |
Tárgymutató |
395 |