Kedves Gazdák!
|
|
Az állat és környezete
|
7
|
Mit jelent a környezet?
|
7
|
Az állat válasza a környezeti hatásokra
|
9
|
A jó állattartó épület
|
13
|
Az épület helye
|
15
|
Járványvédelmi szempontok
|
16
|
Zárt állattartó épületek
|
19
|
Épülethibák okozta viselkedés
|
24
|
Hidegben
|
24
|
Melegben
|
28
|
Nem megfelelő nedvességtartalmú (páratartalmú) istállóban
|
29
|
Szennyezett levegőjű istállóban
|
31
|
Nem megfelelő padozatú és pihenőterű istállóban
|
35
|
A takarmány
|
45
|
Keveréktakarmányok (tápok)
|
49
|
Magvak (abrakok, szemes erőtakarmányok)
|
56
|
Zöldtakarmányok
|
60
|
Szénák
|
63
|
Szilázsok (erjesztett, silózött takarmányok, szenázsok)
|
67
|
Gyökér- és gumós takarmányok
|
70
|
Szalmafélék
|
72
|
Legelők
|
73
|
Melléktermékek
|
76
|
Az ivóvíz
|
78
|
Hogyan lesz a takarmányból állati termék?
|
81
|
Gyakoribb takarmányozási hibák
|
85
|
Környezetvédelem
|
92
|
Az állati hullák eltávolítása
|
92
|
A kártevők irtása
|
93
|
Légyirtás
|
95
|
A trágyakezelés
|
95
|
Egészség - csökkent termelőképesség - betegség
|
96
|
Mit tegyünk a fertőző betegség fellépésekor?
|
99
|
A fertőző betegségek jellemzői
|
99
|
A SERTÉS
|
|
Az egészséges sertés
|
105
|
Fajtakérdés
|
107
|
A fajtamegválasztás szempontjai
|
109
|
Hogyan válasszunk tenyészanyagot?
|
113
|
A vemhesítés és a vemhes koca egészségvédelme
|
118
|
Miért nem ivarzik kocasüldönk?
|
118
|
Mik az ivarzás külső jelei?
|
121
|
Mikor és hogyan búgassunk vagy termékenyíttessünk?
|
124
|
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e a kocánk?
|
126
|
A vemhes koca egészségvédelme
|
127
|
Teendők a fialás körül
|
129
|
Mikor hívjunk állatorvost?
|
135
|
A szoptató koca takarmányozása
|
136
|
A malac egészségvédelme
|
137
|
A leggyakoribb malacbetegségek
|
138
|
Vírusos hasmenés (TGE)
|
138
|
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása
|
139
|
Újszülött malacok kólihasmenése
|
140
|
Fiatal malacok ún. fehér hasmenése
|
141
|
Malacok kenőcsös bőrgyulladása
|
142
|
Vashiány okozta malacvérszegénység
|
143
|
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cementbetegség", "betonköhögés")
|
145
|
Malacok sztreptokokkózisa
|
146
|
Ödémabetegség
|
147
|
Választott malacok kólihasmenése
|
151
|
Battériás (ketreces) malactartás
|
152
|
Mikor ivartalanítsunk?
|
152
|
A hízósertés egészségvédelme
|
153
|
Hogyan etessünk?
|
155
|
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hízlalása
|
158
|
A SZARVASMARHA
|
|
Az egészséges szarvasmarha
|
159
|
Milyen fajtát tartsunk tejtermelésre és milyet hústermelésre?
|
160
|
Tejtermelésre javasolt fajták
|
160
|
Hústermelésre javasolt fajták
|
163
|
Kettős hasznosításra javasolt fajta
|
164
|
A vemhesítés és a vemhes tehén egészségvédelme
|
165
|
Az ivarzás jelei
|
165
|
Miért nem ivarzik?
|
166
|
Hogan neveljük és takarmányozzuk üszőinket?
|
166
|
Hogyan készítsük elő tehenünket?
|
168
|
Gyakoribb rendellenességek
|
170
|
Teendők az ellés körül
|
171
|
Elléskori teendőink
|
172
|
Mikor és hogyan segítsünk elléskor?
|
173
|
Mikor hívjunk állatorvost?
|
179
|
A korai borjúmegbetegedések megelőzése, különös tekintettel a kólihasmenésre
|
179
|
A tehén egészségvédelme ellés után
|
181
|
Borjúnevelés a föcstejes időszak után
|
182
|
A fejőstehén takarmányozása
|
184
|
A fejés alapszabályai
|
186
|
Miről vesszük észre a tőgyulladást?
|
187
|
A hízómarha egészségvédelme
|
188
|
A PECSENYECSIRKE ÉS A TOJÓTYÚK
|
|
Az egészséges csirke, tyúk
|
192
|
Milyen fajtát tartsunk?
|
193
|
Istállótípusok és betegségek
|
194
|
Mélyalmos istálló
|
194
|
A leggyakoribb betegségek rossz mélyalmon
|
194
|
Trágyaaknás istálló
|
196
|
Rácspadlós istálló
|
197
|
Ketreces istálló
|
197
|
A pecsenyecsirke-hízlalás környezeti feltételei
|
197
|
A tojótyúktartás környezeti feltételei
|
201
|
A tojóállományokban előforduló gyakoribb problémák
|
203
|
A LIBA
|
|
Milyen lúdfajtát tartsunk húsra, májra és tollra?
|
205
|
Fajtakeresztezések
|
206
|
Hibridek
|
206
|
Egészségvédelem az előnevelés alatt
|
207
|
Egészségvédelem az utónevelés alatt
|
212
|
Hízlalás
|
215
|
A tömés "fortélyai"
|
217
|
Takarmány
|
219
|
A tömés technikája
|
220
|
Hús- és toll-liba tartása
|
221
|
A JUH
|
|
Az egészséges juh
|
224
|
A vemhesítés és a vemhes juh gondozása
|
226
|
Mikor vemhesíthetők jerkéink?
|
226
|
Mik az ivarzás jelei?
|
226
|
Mikor és hogyan pároztassunk?
|
227
|
Az anya egészségvédelme a vemhesség alatt
|
227
|
Gyakoribb betegségek
|
228
|
Teendők az ellés körül
|
230
|
A korai báránybetegségek megelőzése
|
230
|
Az anya egészségvédelme ellés után
|
231
|
Hogyan takarmányozzuk bárányainkat?
|
232
|
Gyakoribb betegségek
|
233
|
Betegségmegelőző teendők
|
235
|
Néhány hízlalási mód
|
236
|
A HÁZINYÚL
|
|
Az egészséges nyúl
|
237
|
A betegségmegelőzés legbiztosabb módszerei
|
238
|
Az elhelyezés, a tartás és az egészségvédelem
|
238
|
A takarmányozás és az egészségvédelem
|
242
|
A takarmányozás gyakorlata
|
244
|
Természetes takarmányok
|
245
|
Hagyományos takarmányozás
|
245
|
Kombinált takarmányozás
|
247
|
Milyen a jó etető- és itatóberendezés?
|
247
|
A fajta és a környezet egyensúlya és az egészségvédelem
|
251
|
Hogyan alakítsuk ki tenyészetünket?
|
253
|
Mikor pároztassunk?
|
254
|
Gyakoribb ivarzási rendellenességek
|
255
|
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e nyulunk?
|
256
|
A vemhes anya egészségvédelme
|
257
|
Mit tegyünk fialáskor?
|
258
|
Egészségesek-e nyúlfiókáink?
|
258
|
Elválasztás után
|
259
|
A leggyakoribb betegségek megelőzésének lehetőségei
|
259
|
Irodalom
|
267
|