Előszó |
3 |
Előszó a III. kiadáshoz |
5 |
Táplálkozásélettani ismeretek (Dr. Dobszay László) |
7 |
Alapfogalmak |
7 |
A tápanyagok élettani szerepe |
8 |
Fehérje |
8 |
Szénhidrát |
10 |
Zsír |
12 |
Vitaminok |
13 |
Ásványi anyagok |
15 |
Víz |
16 |
Az emésztés és felszívódás |
17 |
Anyagcsere |
19 |
Tápanyagszükséglet és tolerantia |
20 |
Psychés hatások jelentősége a táplálkozásban |
22 |
Az élelmiszerek és azok hygienéje (Dr. Sárkány Jenő) |
26 |
Az élelmiszerek tulajdonságai |
26 |
Tej |
26 |
Tojás |
30 |
Hús és húsneműek |
30 |
Zsiradékok |
31 |
Liszt és lisztneműek |
32 |
Főzelékek és zöldségfélék |
32 |
Gyümölcsök |
33 |
Bébitápszerek |
34 |
Élelmezés-higiene |
34 |
Általános tudnivalók |
35 |
Táplálék-hygiene |
35 |
Személyi higiene |
36 |
Tejkonyha (Dr. Dobszay László) |
38 |
Tejkonyha üzeme |
38 |
Tejkonyhai készítmények |
39 |
Alapanyagok |
39 |
Egészséges csecsemők tartós táplálására használt tápszerek |
40 |
Gyógytápszerek |
43 |
A nővér közreműködése a betegélelmezés feladataiban (Langfelder Sándorné) |
46 |
Az élelem felhasználása |
46 |
Adagolás és fogáskészítés |
46 |
Tálalás |
47 |
Befejező-tálalókonyha |
49 |
Készen tartás |
50 |
Etetés |
51 |
Étlapszerkesztés |
51 |
Az élelmezés ellenőrzése |
52 |
Az egészséges csecsemő táplálása (Dr. Sárkány Jenő) |
60 |
Természetes táplálás |
61 |
Hozzátáplálás |
62 |
Elválasztás |
64 |
Mesterséges táplálás |
66 |
A mesterséges táplálás anyagai |
66 |
A mesterséges táplálás rendje |
69 |
A koraszülöttek táplálása |
70 |
Az egészséges gyermek élelmezése (Dr. Dobszay László) |
74 |
Az egyes élelmiszerek jelentősége a gyermek táplálkozásában |
75 |
Az étlapszerkesztés néhány irányító szempontja |
77 |
Az étlapszerkesztés |
78 |
A betegélelmezés (Dr. Dobszay László) |
83 |
A csecsemőkori táplálkozási zavarok étrendi kezelése |
85 |
A táplálék mennyiségi hibájából keletkező betegségek étrendi kezelése |
86 |
A táplálék összetételének hibájából származó betegségek étrendi kezelése |
86 |
A hasmenés étrendi kezelése |
87 |
Étrendi kezelés a gyermekkorban |
91 |
Kímélő étrendek |
91 |
Folyékony étrend |
92 |
Folyékony-pépes étrend |
94 |
Könnyű-vegyes étrend |
96 |
A lázas beteg étrendje |
98 |
Sebészeti betegek étrendje |
100 |
A lábadozó beteg étrendje |
104 |
A művi táplálás |
106 |
A gyomor- és bélrendszer betegségeinek étrendi kezelése |
109 |
Heveny gyomor-bélhurut |
109 |
Heveny fertőző bélhurut |
111 |
Étrend idült vagy ismétlődő hasmenés esetén |
113 |
Visszatérő hányás |
115 |
Az idült székrekedés étrendi kezlése |
117 |
A májgyulladás és az epekőbetegség étrendi kezelése |
122 |
A heveny májgyulladás étrendje |
122 |
Az idült májgyulladás, illetve cirrhosis étrendi kezelése |
126 |
Az epekőbeteg diétája |
128 |
Anyagcsere-betegségek étrendi kezelése |
131 |
A cukorbaj étrendje |
132 |
Néhány ritka táplálkozási és anyagcserezavar |
142 |
Soványító étrend |
144 |
Hízlaló étrend |
147 |
Étrend idült keringési elégtelenség eseteihez |
149 |
Vesebetegségek étrendi kezelése |
152 |
Heveny vesegyulladás étrendje |
152 |
Idült vesegyulladás étrendje |
158 |
Nephrosis étrendje |
159 |
Heveny gennyes vese- és vesemedence-gyulladás diétája |
159 |
Vesekőbetegség étrendi kezelése |
159 |
Néhány kóros állapot étrendi vonatkozása |
160 |
Étrendi problémák táplálkozási túlérzékenység esetében |
160 |
Táplálkozási anaemia |
162 |
A szervezet vegyhatásának, illetve ásványianyag-összetételének megváltoztatását célzó étrendek |
163 |
Néhány idegbetegség étrendi vonatkozása |
164 |
Néhány bőrbetegség kapcsolata a táplálkozással |
166 |
Az ételek összetétele és elkészítése (Langfelder Sándorné) |
168 |
A-csoport |
169 |
Fiatal kisdedek részére javasolt ételek jegyzéke |
169 |
B-csoport |
180 |
Kisgyermekek részére javasolt ételek jegyzéke |
180 |
C-csoport |
198 |
3-14 éves gyermekek részére javasolt ételek jegyzéke |
198 |
D-csoport |
272 |
Különleges összetétel és elkészítési módok |
272 |
Tápanyagtáblázat |
282 |