Előszó |
5 |
Szőlő és bor |
|
A bor világa, a világ borai / Dr. Rohály Gábor, Ember Sándor |
11 |
A világ leghíresebb borai |
11 |
A világfajták |
15 |
A borárverések |
19 |
Bormúzeumok |
20 |
A borcímkékről |
20 |
Magyarország borai / Dr. Török Sándor és Dr. Urbán András |
27 |
A bortermelés története Magyarországon |
27 |
Borvidékeink |
31 |
Magyarország borai |
42 |
A magyar borok helye a világban |
43 |
A jövő magyar borai |
45 |
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe a borok minőségének javításában |
47 |
A jövő magyar borainak eredetvédelme |
48 |
A bor a kémia tükrében / Dr. Hajós György |
49 |
A must borrá erjed |
49 |
A bor gazdag vegyülettár |
50 |
A cukor a mustban és a borban |
51 |
A borkő képződése |
52 |
Sav és tannin a borban |
52 |
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés |
53 |
Másodlagos erjedések |
54 |
A bor fénye és színe |
55 |
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei |
55 |
A boranalízis adatai |
56 |
Szőlőtermesztés / Ember Sándor |
57 |
A termőhelyi adottságok |
57 |
Szőlőfajták |
58 |
A szőlő betegségei |
60 |
Művelési módok |
61 |
Borkészítés / Ember Sándor |
66 |
A szüret |
66 |
A must |
70 |
A fehér szőlők feldolgozása |
71 |
A kék szőlők feldolgozása |
71 |
Az erjesztés |
73 |
A borok érlelése |
75 |
A palackozás |
78 |
A pezsgő / Dr. Törley Dezső |
83 |
A pezsgő története |
83 |
A pezsgő gyártása |
87 |
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők |
90 |
Híres külföldi pezsgők |
90 |
A pezsgő tárolása és felszolgálása |
91 |
Mikor igyunk pezsgőt? |
92 |
A borkóstolás: tudomány és művészet / Dr. Rohály Gábor |
94 |
A borkóstolás |
94 |
A bor ízszerkezete |
96 |
A borvizsgálat technikája |
97 |
Fő ízirányok |
98 |
A borok ízvilága |
98 |
A borok élete / Ember Sándor, Dr. Hajós György és Dr. Rohály Gábor |
101 |
Újbor-óbor |
101 |
A borok fejlődése és öregedése |
103 |
A borok élete hordóban és palackban |
104 |
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok |
108 |
A bor az asztalon / Dr. Rohály Gábor |
110 |
A kulturált borfogyasztás |
110 |
A sommelier |
110 |
A pohár hatása a borra |
111 |
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan? |
112 |
A borok fogyasztási hőmérséklete |
113 |
Hogyan kínáljuk a bort? |
113 |
A bor és az étel |
|
Borválasztás / Dr. Mészáros Gabriella |
119 |
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort? A választás néhány vezérelve |
119 |
A megszokottól eltérő tanácsok |
120 |
Házi vinotéka |
121 |
Az étel és a bor harmóniája / Dr. Csizmadia László |
123 |
Az egyes ételféleségekhez illő italok |
125 |
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai |
128 |
Ételreceptek borral |
130 |
Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei |
139 |
A "Hét Borbírák" receptjei |
142 |
Sajt és bor / Dr. Mészáros Gabriella |
145 |
A Bor és a művészetek |
|
Irodalmi válogatás / Dr. Németh Ferenc |
153 |
Tájak, borok, irodalom |
158 |
A bor a népdalokban |
167 |
"Borversek" |
168 |
Magyar bordalok / Keresztessy Péter |
174 |
A szőlő és a bor az érmészetben / Dr. Mészáros István |
182 |
A szőlő és a bor, mint bélyegmotívum / Dr. Csizmadia D. József |
187 |
A szőlő, a bor és a színek világa / Dr. Rohály Gábor |
192 |