A könyv szerzői |
5 |
Dr. Borodi Judit: Előszó a magyar kiadáshoz |
11 |
Dr. Volker Schmiedel: Előszó |
13 |
Bevezetés |
|
Dr. Claus Leitzmann: Az egészséges táplálkozás története és jelentősége |
19 |
A táplálkozás - az evolúció tükrében |
19 |
Az egészséges táplálkozás szerepe |
20 |
Alapismeretek |
23 |
Dr. Volker Schmiedel: Mennyire tudományos a táplálkozással foglalkozó orvoslás? |
25 |
A táplálkozással foglalkozó medicina módszertani problémái |
25 |
A táplálkozással foglalkozó medicina kutatási lehetőségei |
27 |
Dr. Hartmuth Heine: Az alapreguláció és a táplálkozás |
30 |
Az elhízás mint civilizációs probléma |
30 |
Az alapreguláció rendszere |
31 |
A bél és az alapreguláció |
36 |
Dr. Claus Leitzmann: Teljeskörű táplálkozási formák |
45 |
A teljesértékű táplálékok története és háttere |
45 |
A teljesértékű táplálék mint korszerű táplálkozási forma |
46 |
A teljesértékű táplálkozás alapjai |
50 |
Javaslatok az élelmiszerek kiválasztásához |
63 |
Ajánlások a táplálkozási szokások megváltoztatásához |
72 |
A táplálkozástudományra alapozott értékelés |
73 |
A vegetáriánus táplálkozás formái |
76 |
Dr. Volker Schmiedel: Ortomolekuláris medicina |
106 |
Gyógyítás a megfelelő tápanyagok segítségével |
106 |
Az ortomolekuláris medicina lehetőségei és határai |
108 |
Ásványi anyagok |
111 |
Nyomelemek |
131 |
Vitaminok |
152 |
Aminosavak |
187 |
Zsírsavak |
191 |
Enzimek |
195 |
Dr. Hellmut Lützner: Böjt és intenzív dietétika |
200 |
A böjt terápiás koncepciója |
200 |
Böjt és gyógyböjt |
205 |
Böjt egészségesek részére |
214 |
Különböző böjtformák |
216 |
Intenzív diétás kúrák |
225 |
A metabolikus szindróma diétás stratégiája |
231 |
A hosszú távú diétás stratégia hatékonysága |
234 |
Krónikus betegségek kezelésének diétás stratégiája |
236 |
Terápiás ajánlások |
241 |
Dr. Volker Schmiedel: Ajánlások konkrét betegségek és panaszok kezelésére |
243 |
Szív és érrendszer |
243 |
Légzőszervek |
252 |
Gyomor-bél rendszer |
256 |
Máj és epe |
263 |
Urogenitalis rendszer |
266 |
Endokrin rendszer |
272 |
Mozgásszervek |
277 |
Idegrendszer |
283 |
Bőr, haj és körmök |
286 |
Fertőzések |
289 |
Pszichés és pszichoszomatikus betegségek |
290 |
Fájdalom |
293 |
Láz |
294 |
Daganat |
295 |
Terhesség és szülés |
297 |
A gyermekkori betegségek sajátosságai |
300 |
Az időskor sajátosságai |
303 |
Allergia |
304 |
Modern táplálkozáskutatás |
307 |
Dr. Volker Schmiedel: Tápanyagsűrűség - táplálkozáskutatás új aspektusa |
309 |
Tápanyagok, tápanyagtartalom és az élelmiszerek tápanyagsűrűsége |
309 |
Dr. Volker Schmiedel: Tápanyagajánlások |
317 |
Dr. Claus Leitzmann: Speciális élelmiszerek |
320 |
Bioaktív anyagok |
320 |
Dr. Volker Schmiedel: Vitamin- és ásványianyag-táblázatok |
337 |
A-vitamin (béta-karotin) |
338 |
B1-vitamin |
339 |
B2-vitamin |
341 |
B3-vitamin (niacin) |
342 |
B6-vitamin (piridoxin) |
344 |
C-vitamin |
345 |
Vas |
347 |
Kálium |
349 |
Kalcium |
352 |
Magnézium |
353 |
Cink |
355 |
Függelék |
357 |
Dr. Volker Schmiedel: Élelmiszer-adalékanyagok (E-számok) |
359 |
Dr. Volker Schmiedel: Ajurvédikus táplálkozási ajánlások |
366 |
Idegen szavak magyarázata |
369 |
Tárgymutató |
380 |