Bevezetés |
5 |
Az őshaza |
5 |
A nutria változatai |
6 |
Természetes élőhelyek |
7 |
A nutria rendszertani helye és rokonai |
9 |
A nutria testének felépítése |
9 |
A nutria háziasítása (domesztikációja) |
9 |
A különböző országok nutriatenyésztése |
21 |
A nutria tenyésztése |
27 |
Néhány örökléstani alapfogalom |
27 |
A mutációk gazdag jelentősége |
30 |
A standard nutria (AA) |
31 |
A mutációk |
32 |
A fekete nutria (negro; aa) |
33 |
A beige sorozat |
36 |
A pasztell mutáció (bb) |
40 |
A borostyánkő-arany mutáció (MM) |
41 |
Az arany mutáció (Vv) |
42 |
Azerbajdzsán fehér nutria (Ww) |
43 |
Recesszív fehér mutáció (cc) |
43 |
Egyéb mutációk és változatok |
43 |
A tenyészanyag minőségét meghatározó tulajdonságok |
45 |
A prém minősége |
45 |
A szaporaság |
52 |
Fejlettség, testtömeg, prémnagyság |
55 |
A korai prémérés |
58 |
Vérmérséklet, rossz szokások |
58 |
Tenyésztési módszerek |
59 |
A szelekció és a tenyésztés gyakorlati megoldásai |
61 |
A nutria jelölése |
63 |
A minősítés gyakorlata |
65 |
A nutria tartása |
69 |
A szabad telepítés, honosítás |
69 |
A félszabad tartás |
70 |
Az intenzív, kutricás tartás |
72 |
A nutriatelep létesítésének feltételei, a hely megválasztása |
76 |
Az üzemméret meghatározása, munkaszervezés |
79 |
A nagyüzem-kisüzem kapcsolata |
84 |
A nutriatartás épületei |
88 |
Ólak, kutricák |
88 |
A telep egyéb épületei |
96 |
Az épületek tartozékai, berendezései |
98 |
A búvóláda |
98 |
A pihenőtér vagy kifutó |
99 |
A fürdőmedence |
103 |
Etetők, itatók |
109 |
A ketrecek |
110 |
Egyéb eszközök |
112 |
A nutria szaporítása |
114 |
Az ivarérettség |
114 |
Tenyészérettség |
115 |
Az ivarzás |
115 |
A szaporítás módszerei |
117 |
A pároztatások ütemessége |
123 |
A vemhesség |
125 |
Az ellés |
128 |
Növendéknevelés |
134 |
A szopós nutriák elválasztása |
134 |
A növendékek testtömeg-gyarapodása |
136 |
A nutria takarmányozása |
142 |
A nutria természetes takarmányai |
143 |
A nutria táplálóanyag-igénye |
147 |
Az energiaigény |
148 |
A fehérjeigény |
149 |
A nyersrostigény |
150 |
Ásványianyag- és vitaminigény |
151 |
A táplálóanyagok kihasználhatósága |
153 |
A nutria fontosabb takarmányai |
154 |
Tömegtakarmányok |
158 |
Magvak, termések, abraktakarmányok |
167 |
A nutriatápok |
172 |
Takarmányozás az eltérő termelési szakaszokban |
177 |
Kifejlett egyedek takarmányozása a tenyészidőszakon kívól |
177 |
Előkészítés a fedeztetési időszakra |
179 |
Takarmányozás a vemhesség első felében |
181 |
Takarmányozás a vemhesség második felében |
183 |
A szoptatós nutriák takarmányozása |
184 |
A választott növendékek takarmányozása |
188 |
Az éves takarmányszükséglet tervezése |
189 |
A takarmányozás technikája |
190 |
A nutria prémtermelése |
193 |
A prém érése |
193 |
Leprémezés |
198 |
Teendők a prémezés előtt |
198 |
A prém lehúzása |
200 |
A gerezna kezelése |
200 |
A prémek szárítása és tárolása |
203 |
A prémek minősítése és osztályozása |
205 |
Gyakoribb értékcsökkentő észrevételek |
207 |
A nutria hústermelése |
209 |
A nutria egyéb termékei |
212 |
A nutria egészségvédelme |
214 |
Általános egészségvédelmi feladatok |
215 |
Munkavédelem |
215 |
Takarítás, fertőtlenítés |
216 |
Állatorvosi vizsgálat |
217 |
Gyógyszerek alkalmazása |
218 |
Betegségmegelőző tanácsok |
219 |
Amit a nutriahús fogyasztásáról tudni kell |
220 |
A nutria betegségei |
221 |
Telepítési és építészeti körülményekre visszavezethető egészségi károsodások |
221 |
Fertőző betegségek |
223 |
Nem fertőző megbetegedések |
227 |
A nutria élősködői |
231 |