Előszó
|
|
Bevezetés
|
21
|
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége
|
21
|
Az állathigiénia történetéből
|
22
|
Általános állathigiénia
|
|
Az állat és környezete
|
|
A környezet fogalma, változása
|
27
|
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra
|
28
|
Bioszféra
|
|
A légkör
|
55
|
Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája
|
|
A telep helyének kijelölése
|
68
|
Domborzati viszonyok
|
70
|
Az épületek telepen belüli elhelyezése
|
70
|
Az istállók építésének higiéniája
|
|
Építőanyagok
|
73
|
A határolószerkezetek higiéniája
|
76
|
A padozat
|
80
|
Az istálló csatornázása
|
88
|
Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez
|
88
|
Az állati szervezet energiaforgalma
|
|
A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra
|
95
|
Az állatok hőtermelése
|
96
|
Az állatok hőszabályozása
|
99
|
Az állatok hőleadása
|
104
|
Az istálló mikroklimája
|
|
Az istálló hőmérséklete
|
111
|
Az istálló levegőjének nedvességtartalma
|
116
|
Az istállón belüli légáramlás
|
118
|
A lehülés nagysága
|
120
|
A mikroklíma jellemzése a hőérzet alapján
|
121
|
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége
|
121
|
Az istálló megvilágítása
|
133
|
Az istálló szellőztetése
|
135
|
Az istálló hőegyensúlya
|
140
|
A takarmányozás higiéniája
|
|
A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező
|
149
|
Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája
|
151
|
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása
|
154
|
Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai
|
180
|
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok
|
189
|
Az ivóvíz higiéniája
|
|
Az állatok vízszükséglete
|
208
|
A jó ivóvíz tulajdonságai
|
210
|
A vizet szennyező anyagok
|
213
|
A víz fertőzést közvetítő szerepe
|
214
|
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése
|
217
|
A víz tisztítása és fertőtlenítése
|
221
|
Az etetés és itatás higiéniája
|
|
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése
|
223
|
Az itatás higiéniája
|
229
|
A legelő és a legeltetés higiéniája
|
|
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége
|
232
|
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön
|
234
|
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai
|
235
|
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak
|
|
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak
|
238
|
A mérgező növények okozta ártalmak
|
242
|
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés
|
243
|
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége
|
|
A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek
|
247
|
A penészes takarmányok káros hatásai
|
248
|
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei
|
249
|
A gombatoxinok képződése és meghatározása
|
250
|
Penészgomba-toxikózisok
|
253
|
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai
|
|
A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai
|
273
|
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája
|
276
|
A környezet és a specifikus ellenállóképesség
|
|
Általános immunbiológiai alapfogalmak
|
279
|
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata
|
282
|
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete
|
288
|
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata
|
291
|
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában
|
292
|
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata
|
295
|
Az állatok szállítása
|
|
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz
|
297
|
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük
|
302
|
Fertőtlenítés
|
|
Csírátlanítás mechanikai úton
|
307
|
Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés
|
307
|
Fertőtlenítés vegyszerekkel
|
313
|
Aeroszolfertőtlenítés
|
319
|
Biológiai fertőtlenítés
|
320
|
A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei
|
323
|
Az állati eredetű élelmiszerek termelése és a környezetvédelem
|
|
Általános szempontok
|
325
|
A takarmánygazdálkodás és takarmányozás környezetvédelmi vonatkozásai
|
326
|
Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések
|
332
|
A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása
|
335
|
A hígtrágya
|
341
|
Ajánlások a hígtrágya elhelyezésére
|
352
|
Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek
|
323
|
Részletes állathigiénia
|
|
A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája
|
|
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai
|
365
|
A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata
|
387
|
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei
|
388
|
A borjúnevelés higiéniája
|
|
A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége
|
392
|
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére
|
394
|
Az elletés higiéniája
|
398
|
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája
|
400
|
A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája
|
411
|
A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye
|
|
A borjak hízlalása
|
413
|
A növendék állatok hízlalása
|
414
|
A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája
|
415
|
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai
|
417
|
A nagyüzemi juhtartás higiéniája
|
|
A juhtartás jelentősége és módozatai
|
431
|
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája
|
432
|
A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye
|
438
|
A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek
|
440
|
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája
|
|
A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége
|
447
|
Technológiai rendszerek és az állategészségügy
|
448
|
A szaporítás higiéniája
|
450
|
A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai
|
466
|
A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai
|
474
|
A hízlalás környezetigénye
|
477
|
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek
|
483
|
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései
|
493
|
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés
|
500
|
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája
|
|
Általános higiéniai szempontok
|
507
|
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai
|
509
|
A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája
|
518
|
A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája
|
|
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához
|
528
|
A csibenevelés és -hízlalás higiéniája
|
532
|
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája
|
|
A kacsatartás higiéniai feltételei
|
538
|
A törzsállomány tartásának higiéniája
|
538
|
A kacsatartás és -hízlalás higiéniája
|
540
|
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája
|
|
A fejlesztés általános szempontjai
|
544
|
A törzsállomány tartásának higiéniája
|
545
|
A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája
|
548
|
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája
|
|
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai
|
552
|
A növendék pulykák nevelése
|
555
|
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek
|
|
Tollcsipkedés és kannibalizmus
|
559
|
Gombák okozta betegségek
|
560
|
A ludak kloáka- és péniszgyulladása
|
562
|
Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratyphusának (salmonellosis) megelőzéséhez
|
564
|
A baromfi orsóférgessége (ascaridosis) megelőzésének higiéniai vonatkozásai
|
566
|
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai
|
|
Az anyanyúl termelése és a környzete
|
570
|
A szaporítás higiéniája
|
572
|
A nyúlhízlalás higiéniája
|
578
|
A nagy- és kisüzemi árutermelés kapcsolata
|
|
A nagy- és kisüzemi árutermelés állat-egészségügyi vonatkozásai
|
583
|
A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére
|
|
Genetikai tényezők
|
588
|
A tartástechnológia hatása a minőségre
|
589
|
A takarmány hatása a minőségre
|
590
|
Az állatok fertőzöttsége és a minőség
|
592
|
Irodalom
|
593
|
Név- és tárgymutató
|
595
|