Előszó a harmadik kiadáshoz
|
5
|
Mire hol a felelet
|
6
|
A szőlő
|
10
|
A szőlő érése
|
10
|
A szőlőfürt összetétele, és borászati jelentősége
|
11
|
A szüret
|
15
|
Szüreti előkészületek
|
15
|
Bortartályok használatba vétele és ápolása
|
19
|
A fahordók
|
24
|
Műanyag tartályok
|
25
|
Az üvegballonok
|
25
|
Egy kistermelő felszerelésigénye
|
27
|
A termés betakarítása
|
27
|
A szüret ideje
|
29
|
A szőlő leszedése, szállítása
|
29
|
Borkészítés
|
31
|
Cefrekészítés és - kezelés
|
31
|
Asztali fehér borok készítése
|
34
|
Mustkészítés
|
34
|
A must tiszítása erjedés előtt
|
36
|
A must összetételének javítása
|
39
|
Erjesztés
|
46
|
Az erjesztés különleges esetei
|
53
|
Minőségi borok készítése
|
59
|
Bukéborok készítése
|
59
|
Egyéb minőségi borok készítése
|
61
|
Különleges minőségű borok készítése
|
61
|
Tokaji borkülönlegességek készítése
|
63
|
Siller- és vörös bork készítése
|
65
|
Vörösbor-készítés héjon erjesztéssel
|
66
|
Vörösbor-készítés melegítéssel
|
71
|
Kombinált eljárás
|
72
|
Siller - és rozéborok készítése
|
73
|
A borok kezelése
|
74
|
Az újbor
|
74
|
Az alkohol
|
75
|
A savak
|
76
|
Az újborban végbemenő változások
|
78
|
Pinceműveletek
|
79
|
Töltögetés
|
80
|
Fejtés
|
86
|
Törésre hajlamos újborok kezelés és fejtése
|
104
|
A kénessavszint kialakítása
|
105
|
A borok korai tisztító kezelése
|
108
|
Derítés
|
117
|
Szűrés
|
124
|
Javító kezelések
|
124
|
Házasítás
|
128
|
Vadsavanyú újborok kezelése
|
133
|
A savtartalom növelése
|
133
|
Szín-és ízjavítás
|
136
|
A bor rendellenes elváltozásai
|
142
|
Borbetegségek
|
144
|
Borhibák
|
146
|
A bor palackba fejtése
|
147
|
A bor fogyasztásáról
|
147
|
Különleges must- és borkészítmények
|
150
|
Szőlőkészítés
|
150
|
Mustkészítés
|
150
|
A must tartósítása
|
151
|
Mustszörpkészítés
|
153
|
Sűrített must készítése
|
153
|
A must előkészítése
|
153
|
A must besűrítése
|
155
|
A sűrítmény cukorfokának megállapítása
|
155
|
A sűrítmény tárolása
|
157
|
Törkölybor (csiger) készítése
|
157
|
Seprőbor
|
158
|
Rácürmös készítése
|
159
|
Pálinkafőzési alapanyagok előállítása
|
159
|
Erjesztett szőlőtörköly
|
159
|
Borseprő
|
161
|
Ajánlott szakkönyvek
|
162
|