A vállalkozás elhatározása (Bíró Oszkár) |
9 |
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról |
9 |
A vállalkozóvá válás indítékai |
12 |
A vállalkozás jogi formái |
14 |
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák |
14 |
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek |
16 |
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény |
16 |
A működtetés időbelisége |
18 |
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések |
20 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése (Kiss Lászlóné) |
20 |
Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése (Simon József) |
22 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) |
24 |
Egészségügyi alkalmasság, képzettség (Simon József) |
25 |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) |
27 |
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig (Horváth György) |
27 |
Gyümölcsök és zöldségek szárításának és aszalásának technológiája |
31 |
Néhány gondolat a szárítmányok kisüzemi gyártásáról |
31 |
A szárítás mint vízelvonásos tartósítás |
32 |
Sok mindent lehet szárítani, de nem mindent érdemes |
33 |
A szárítási technológia fejlődése |
34 |
A meleg levegővel végzett szárítás technológiája |
35 |
Előkészítés |
35 |
Kikészítés |
53 |
Csomagolás |
57 |
Tárolás. Moly- és rágcsálóvédelem |
60 |
A gyümölcsök szárítása és aszalása |
61 |
A szárított gyümölcsök felhasznállási területei |
61 |
Napon szárítás |
63 |
Alma szárítása. Karika, gerezd, kocka, pehely |
63 |
Szilva aszalása. Maggal, magozva, felezve, töltve és aprítva szárított szilva |
70 |
Meggy szárítása. Magozott meggy |
73 |
Sárgabarack és őszibarack szárítása |
74 |
Egyéb gyümölcsök: feketeribizli, bodzabogyó szárítása |
74 |
Zöldségek szárítása |
75 |
A szárított zöldségek felhasználási területei |
76 |
Hagymafélék szárítása. Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma |
77 |
Levélfélék szárítása. Petrezselyem, zeller, paraj, kapor, lestány |
80 |
Gyökérgumósok szárítása. Zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, torma, sárgarépa, burgonya, cékla |
82 |
Káposztafélék szárítása. Fehér-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, brokkoli |
85 |
Zöldbab szárítása |
87 |
Egyéb zöldségek szárítása. Paradicsom, padlizsán, cukkini, spárga |
88 |
Paprikafélék szárítása. Paradicsompaprika, fűszerpaprika |
90 |
Gomba szárítása |
92 |
Minőségvizsgálatok |
94 |
Az élelmiszer-minőség biztosítása |
98 |
Mit értünk az élelmiszer-minőség biztosításán? (Fábri Ilona) |
98 |
Az élelmiszer-minőség fogalma |
98 |
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága |
99 |
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk |
99 |
Élelmiszerek mikrobiológiai minőségének biztosítása |
100 |
A mikroorganizmusok jellemzése |
100 |
A termékek mikroflóráját meghatározó tényezők |
102 |
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat |
105 |
A szárítmányok gyártásának mikrobiológiája |
106 |
A nyers zöldség, gyümölcs mikroflórája |
106 |
Szedés, tárolás, szállítás |
106 |
Nyersanyag-előkészítés. Válogatás |
107 |
Szárítás |
108 |
Tárolás |
110 |
A szárítmányok mikrobiológiai előírásai |
110 |
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata |
112 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés |
|
A termelés mikrobiológiai, higiéniai ellenőrzése |
|
A késztermék minősége iránti követelmények (Sós Józsefné) |
114 |
Gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai (Sohár Pálné) |
118 |
Ételfertőzések, ételmérgezések (Simon József) |
121 |
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői (Bíró Oszkár) |
127 |
Telepítés, a telephely megválasztása |
127 |
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása |
129 |
A piac szerepe és a verseny hatása |
129 |
A piaci kapcsolatok szerepe a vállakozás jövedelmezőségének megalapozásában |
129 |
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek |
130 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők |
130 |
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők |
130 |
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők |
132 |
Az egyéb költségek |
133 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre |
136 |
Beszerzési piac |
136 |
Értékesítési piac |
136 |
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére |
137 |
Szárítmányok, szárítmány jellegű és porított termékek gyártásának elhatározását befolyásoló tényezők |
138 |
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) |
140 |
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) |
141 |
Szakvizsga-bizonyítványt adó intézmények (Kiss Lászlóné) |
144 |
Szárítmányok és aszalványok csomagolásához alkalmazott csomagolószerek (Szenes Endréné) |
144 |
Szárítmányokkal kapcsolatos legfontosabb szabványok jegyzéke (Sós Józsefné) |
150 |
Szárítmányok általános minőségi követelményei (Sós Józsefné) |
151 |
Minta gyártmánylap (Sós Józsefné) |
153 |
Az MSZ-rendszerben akkreditált vizsgálólaboratóriumok (Sós Józsefné) |
155 |
A minőségbiztosítást szabályozó ISO 9000 szabványsorozat (Sós Józsefné) |
157 |
Az ISO 9000 szabványsorozat rendszerelemeinek tartalmi összehasonlítása (Sós Józsefné) |
157 |
A tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek engedélyeztetése, minősítése (Sohár Pálné) |
158 |
Legfontosabb élelmiszer-toxikológiai előírások (Sohár Pálné) |
160 |
Ételfertőzések, ételmérgezések adatai (Simon József) |
163 |