Borszőlőfajták |
11 |
A szőlőfajták borászati jellemzése |
13 |
Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták |
22 |
Egykori szőlőfajtáink |
29 |
Nevezetes borok és borvidékek |
33 |
Hatósági előírások, szabványok |
67 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok |
69 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások |
72 |
Borászati szabványok |
73 |
Termékszabványok |
73 |
Vizsgálati szabványok |
73 |
A must és a bor összetétele |
83 |
Cukrok |
85 |
Alkoholok |
86 |
Szerves savak |
87 |
Ásványi anyagok |
88 |
Nitrogéntartalmú anyagok |
90 |
Illatanyagok |
91 |
Fenolszármazékok |
91 |
Pektinanyagok |
92 |
Enzimek |
92 |
Vitaminok |
92 |
Szén-dioxid (CO2) |
93 |
A must és a bor mikroorganizmusai |
97 |
Borélesztők |
99 |
Borbaktériumok |
103 |
Ecetbaktériumok (Acetobacter fajok) |
103 |
Tejsavbaktériumok |
103 |
Penészgombák |
105 |
Must- és borkezelés |
107 |
A bor tárolása |
110 |
Fahordók |
111 |
Vasbeton tartályok |
113 |
Műanyag tartályok |
115 |
Fémtartályok |
115 |
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához |
115 |
Kénezés |
119 |
Kénezési módszerek |
119 |
A szőlő és a must kénezése |
121 |
Borok kénezése |
121 |
Nyálkázás |
124 |
A must cukortartalmának növelése |
125 |
A must erjesztése |
135 |
Erjesztés fajélesztővel |
136 |
Az erjedés irányítása és ellenőrzése |
137 |
Térfogatcsökkentés |
138 |
Vörösborkészítés |
139 |
Musttartósítás |
141 |
Fojtott must |
141 |
Szeszezett must (misztella) |
141 |
Sűrített must |
142 |
Cukorral töményített must |
143 |
Fejtés |
145 |
Szeparálás |
147 |
Feltöltés |
149 |
Háziasítás |
150 |
Derítés |
151 |
Bentonitos derítés |
152 |
Csersavas-zselatinos derítés |
152 |
Kovasavas-zselatinos derítés |
154 |
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) |
154 |
Szűrés |
158 |
Kovaföld |
158 |
Perilt |
161 |
Cellulóz |
161 |
Azbeszt |
161 |
Szűrőlapok |
161 |
Szűrőmembránok |
162 |
A savtartalom szabályozása |
165 |
Savcsökkentés szénsavas mésszel |
165 |
Kettős sós savtompítás |
166 |
Savcsökkentés biológiai almasavbontással |
167 |
A savtartalom növelése |
167 |
Hidegkezelés |
168 |
Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására |
170 |
Melegkezelés |
172 |
Pasztőrözés |
172 |
Tartós melegkezelés |
172 |
Melegtöltés |
172 |
A bor színezése |
173 |
Borkezelés aktív szénnel |
174 |
Avinálás |
175 |
Párlási bor (Brennwein) |
176 |
A borok szénsavazása |
177 |
A borok frissítése |
177 |
Üdítő jellegű szénsavas bor és gyöngyözőbor készítése |
177 |
Habzóbor gyártása |
178 |
Pezsgőgyártás |
179 |
Alapborkészítés |
179 |
Likőrök |
180 |
Élesztő |
181 |
A töltőbor összeállítása |
181 |
Erjesztés, érlelés |
182 |
Tiszítás, likőrözés |
183 |
A pezsgőspalackban mért nyomás |
184 |
A szén-dioxid oldhatósága borban |
185 |
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok |
187 |
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása |
187 |
Fűszerek |
189 |
A borkezeléssel kapcsolatos adatok |
191 |
Borbetegségek és borhibák |
195 |
Must- és borvizsgálatok |
203 |
Mustfokolás |
205 |
Különféle mustmérők összehasonlító adatai |
209 |
Az alkoholtartalom meghatározása |
210 |
A titrálható savtartalom meghatározása |
214 |
A borban előforduló savak adatai |
217 |
A cukortartalom meghatározása |
218 |
A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása |
222 |
A borok sűrűsége |
225 |
A kénessavtartalom meghatározása |
227 |
Az állóképesség vizsgálata |
229 |
Levegőpróba |
229 |
Melegpróba |
229 |
Hidegpróba |
229 |
Rázópróba |
230 |
Sejtszám-meghatározás |
231 |
Sejtszám-meghatározás Bürker-kamrával |
231 |
Élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel |
232 |
Élősejt-szám meghatározása membránszűréssel |
232 |
Üledékvizsgálat |
234 |
Borbírálat |
241 |
Gazdasági adatok |
251 |
A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége |
253 |
Veszteségek |
254 |
Melléktermékek és hulladékok |
255 |
Borveszteségek |
256 |
Költségek |
257 |
Munkaerő-gazdálkodás |
258 |
Csomagolási és raktározási adatok |
259 |
Anyaggazdálkodás |
262 |
Árkalkuláció |
263 |
Technikai adatok |
265 |
Mértékek |
267 |
Régi magyar mértékek |
272 |
Angol-amerikai mértékek |
274 |
Egyéb folyadék-(bor-) űrmértékek |
275 |
Antik római folyadékűrmértékek |
276 |
Bibliai űrmértékek folyadékokra |
277 |
Kémiai adatok |
278 |
Egyes anyagok sűrűsége |
280 |
Borászati szótár |
281 |
Statisztikai adatok |
313 |
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben, 1986 |
315 |
A világrészek borfogyasztásának változása |
315 |
A világ bortermése |
315 |
A világ országainak szőlőterülete és bortermelése, 1986 |
316 |
A világ országainak borexportja |
317 |
Nagyobb mennyiségű bort importáló országok |
319 |
Az egy főre jutó borfogyasztás a világ országaiban, 1986 |
319 |
Magyarország bortermelése |
320 |
Magyarország borexportja (pezsgő nélkül) |
322 |
Pezsgőexportunk |
323 |
Az egy főre jutó borfogyasztsá Magyarországon |
323 |
Alkoholtartalmú italok belföldi kiskereskedelmi forgalma |
323 |
Magyarország 1985. évi borexportja |
324 |
A szőlőterület és a bortermelés megyénként, 1986 |
325 |
Szőlő- és bortermelés szektork szerint, 1986 |
326 |
A bortermelés bruttó termelési értéke (hordósborként), 1986 |
326 |
Szőlőfajták területe és részaránya a nagyüzemekben, 1986 |
327 |
Magyarország borvidékei, 1986 |
328 |
Függelék |
337 |
Irodalom |
341 |