A borvidék kialakulása és története a török hódoltságig |
3 |
A borvidék területe és földrajzi határai |
3 |
A szőlő és bor Szekszárdon a honfoglalásig |
3 |
Az Árpád-kortól a török hódoltságig |
8 |
Szőlő- és borkultúra a török hódoltság időszakában |
10 |
A borvidék jellemzői a XVIII. században |
17 |
Szőlőművelés és borászat a század első felében |
17 |
Szőlőművelés a század második felében |
21 |
A szőlőművelés és bortermesztés kísérőjelenségei a 18-19. század fordulóján |
29 |
A feudális szőlő- és borgazdaság utolsó szakasza |
35 |
Szőlőművelés a 19. század első felében |
35 |
Borkezelés és borkereskedelem 1848-ig |
37 |
A tőkés szőlő- és borgazdaság feltételeinek kialakulása (1848-1858) |
41 |
A bordézsma-örökváltsági szerződést előidéző tényezők |
41 |
A szerződés tartalma és jelentősége |
43 |
Szőlőtermesztés és borászat a filoxéra időszakáig |
47 |
A szőlőművelés technikai eszközei |
47 |
A talajerő utánpótlása |
49 |
A piacképes borkészítés és -kezelés elterjedése |
50 |
A korlátozott monokulturális gazdálkodás jellemzői |
55 |
A szőlőterület nagysága és viszonya más mezőgazdasági ágakhoz |
55 |
A korlátozott monokultúra termelési jellemzői |
55 |
A korlátozott monokultúra általános okai és helyi előidézői |
56 |
A borkereskedelem és hatása Szekszárd fejlődésére |
59 |
A borkereskedelem jelentősége és fellendülése |
59 |
Harc a borkereskedelem beszűkülése ellen |
63 |
A filoxérától az első rekonstrukció végéig |
65 |
Küzdelem a filoxéra megelőzéséért |
65 |
A filoxéra megjelenése |
67 |
A védekezés irányai, a fenntartás és a telepítés kérdése |
68 |
Az első rekonstrukciót befolyásoló tényezők |
73 |
A birtoknagyság |
73 |
Az egyéb tényezők komplex vizsgálata a rekonstrukció menetében |
80 |
Az első rekonstrukció jellemzése az újjátelepítés menete és a szociális kérdések tükrében |
89 |
A tőkés szőlő- és borgazdaság utolsó időszakának jellemzői és legfontosabb tendenciái a borvidéken |
97 |
A borvidék területének összezsugorodása |
97 |
A szénkénegezett területek fokozatos pusztulása, majd stagnálása a vizsgált időszak végén |
97 |
Törekvések a szőlészet és borászat problémáinak megoldására a két forradalom időszakában |
99 |
A hagyományos kereskedelmi szervezet bomlása, mint legfőbb probléma vizsgálata a borvidék egyéb gondjainak tükrében |
102 |
Felhasznált irodalom |
113 |
Jegyzetek |
117 |
A szekszárdi szőlő és bor az irodalomban és a művészetekben |
123 |
A kezdetektől a török hódoltságig |
123 |
"Rönddel járjon az pohár, körösztül ne járjon", avagy pillantás a reformáció kori Tolna borfogyasztási kultúrájára |
124 |
A későbbi századok borkultúrája az irodalomból |
126 |
Vilmos apát megmenti Géza herceget (Kálti Márk krónikája) |
130 |
Baksay Sándor: A szőlőőrzés mondája a Sárközben |
131 |
Garay János: Szegszárdi bordal |
133 |
Szekszárdi leírása |
135 |
I. Béla tora |
135 |
Stein Aurél levele a szekszárdi borról |
136 |
Tóth Béla: Szegzárdi Péter és Egri Pál |
137 |
Borszék (Reklámvers) |
139 |
Szekszárd a moziban (Az első magyar mozgófilm a szőlőtermesztésről) |
140 |
Bodnár István: Adóvallomás |
140 |
Szamolányi Gyula: Szekszárd |
144 |
Babits Mihály: Szekszárdi kadarka |
144 |
Dal, prózában |
147 |
Szüret előtt |
148 |
Őszi pincézés |
149 |
Móricz Zsigmond. Szép szekszárdi szüret |
150 |
Móricz Zsigmond a kiváló író visszaemlékezése a Szekszárdi Hétre. - Szekszárdi emlék |
153 |
Szakály Ferenc (id.): Hailé Szelasszié meg a szekszárdi vörös |
154 |
Féja Géza: A borvidéki ember |
154 |
Illyés Gyula: Ahova az olvasó ezúttal vitetik (részlet) |
157 |
Mészöly Miklós: (kimerevített filmkockák) |
161 |
Csányi László: Borivóknak való |
161 |
Bor a konyhaművészetben |
163 |
A szekszárdi történelmi borvidék jelene |
173 |
A szekszárdi történelmi borvidék jövője |
185 |