Húsz évig élt távol Európától a szerző, és húsz év alatt három világrész húsz országának több ezer étel-ital receptjét gyűjtöte össze - tanzániai háziasszonyoktól, brazíliai szakácsoktól, thaiföldi halászoktól, dél-amerikai, afrikai, ázsiai barátaitól. S gyűjtött nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is: színességükben vagy csak különösségükben vonzó tálalási szokásokat, ősi és távoli terítési módokat, meglepő vendéglátódivatokat. Kivált a trópusi konyhaművészet érdekelte, húsz év hétköznapjai rá is kényszerítették, hogy megismerkedjen az afrikai piacokkal, nyersanyagokkal; ebben a könyvben tehát forró égövi ételek-italok szerepelnek. De ezeknek nagy része természetesen alapjában véve egyszersmind mérsékelt égövi eledel is, s a szerző gondosan ügyelt rá, hogy néhány egzotikus érdekességtől eltekintve olyan anyagokra építse fel receptjeit, amelyekhez mi is hozzájuthatunk. A mintegy ezer receptben a konzervatív ízlésűek számtalan ismerős ízt találnak, a vállakozó kedvűek pedig sok kellemes eredménnyel kecsegtető kísérletezési lehetőséget. A kötet húsz színes fénykép díszíti.