Bevezető |
5 |
A rákbetegség réme |
7 |
A daganatos betegség sorscsapás? |
8 |
A bajok forrása a sejt |
8 |
A sejtmag |
9 |
A fehérjék |
9 |
A mitokondrium |
10 |
A sejthártya |
10 |
A rosszindulatú daganat |
13 |
Szomorú statisztika |
13 |
Keleti és nyugati étkezési szokások |
16 |
Táplálkozással a rák ellen? |
18 |
Gyógyítható-e a rák? |
19 |
A rák gyógyítási lehetőségei |
20 |
A csoportos élet kényszerei |
20 |
A rákos daganat kifejlődése |
21 |
A beindulás (iniciáció) |
22 |
A továbblépés (promóció) |
22 |
Az előrehaladás (progresszió) |
22 |
A sejtek öngyilkos ösztöne |
22 |
A rákos daganat hat jellemzője |
23 |
Daganatterápia |
24 |
Sebészi kezelés |
25 |
Sugárkezelés (radioterápia) |
25 |
Gyógyszeres kezelés (kemoterápia) |
25 |
A daganat kiéheztetése |
25 |
Angiogenézis és egyensúly |
26 |
Metronomikus módszer |
27 |
Táplálékod legyen egyetlen orvosságod! |
29 |
A rákbetegség megelőzése tudatos táplálkozással |
30 |
Élelmiszerek: daganatellenes szerek forrásai |
30 |
Gyógyító táplálkozás |
31 |
Gyógyeledelek |
31 |
A zöldségek és a gyümölcs nem csak vitaminforrás |
32 |
Az élethez nélkülözhetetlen alapelemek |
33 |
Néhány táplálékeredetű fitokémiai vegyület |
33 |
Mit nevezünk antioxidánsnak? |
34 |
Nem antioxidánsok! |
35 |
A növények önvédelme |
35 |
A rákbetegség ízletes ellenségei |
37 |
Káposzta, a daganatos sejtek mumusa |
38 |
A káposztafélék fitokémiai vegyületei |
38 |
A káposztafélék |
38 |
Fejes káposzta |
38 |
Brokkoli |
39 |
Karfiol (kelvirág) |
39 |
Kelbimbó (bimbóskel) |
39 |
Leveles káposzta |
39 |
A káposzta gyógyhatása |
40 |
A keresztes virágúak főzése |
40 |
A csodálatos "zöld karfiol" |
40 |
A daganatűző fokhagyma és vöröshagyma |
42 |
A hagymafélék szaga és íze |
42 |
Fokhagyma |
42 |
Vöröshagyma |
43 |
Póréhagyma |
43 |
Gyöngyhagyma |
43 |
Metélőhagyma (snidling) |
43 |
A hagymafélék daganatellenes tulajdonságai |
43 |
Védelmező hagymák |
44 |
Szója, ha mondom! |
45 |
Szójabab |
45 |
Miszo |
45 |
Szójaszósz |
45 |
Pirított szójabab |
46 |
Tofu |
46 |
Szójatej |
46 |
A szója leghasznosabb összetevői az izoflavonok |
47 |
Az izoflavonoidok, az emlő- és a prosztatarák |
47 |
Az izoflavonoidok és az emlőrák |
48 |
Az izoflavonoidok és a prosztatarák |
48 |
A szóját övező vita |
48 |
Szója és menopauza |
48 |
Daganatellenes fűszer: a kurkuma |
50 |
A kurkuma gyógyhatása |
50 |
A kurkuma fő hatóanyaga: a kurkumin |
51 |
Az indiai sáfrány |
51 |
A kurkumin hasznosulása |
52 |
Zöld tea: nyugtatja a lelket és elűzi a rákot |
53 |
A tea eredete |
53 |
A zöld és a fekete |
53 |
A tea előállítása |
53 |
A zöld tea daganatellenes összetevői |
54 |
A zöld vagy a fekete? |
55 |
A finom bogyós gyümölcsök |
56 |
Málna |
56 |
Szamóca (földieper) |
56 |
A szamóca szimbólumai és mítoszai |
57 |
Fekete áfonya |
57 |
Tőzegáfonya |
57 |
A bogyós gyümölcsök daganatellenes hatása |
58 |
A bogyósok haszna |
59 |
Hasznos zsírok: az omega-3 |
60 |
Eszenciális zsírsavak |
60 |
Az omega-3 zsírsavak |
60 |
A sokféle zsír között... |
60 |
Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai |
61 |
Együnk halat! |
62 |
A prosztata legjobb barátja: a paradicsom |
63 |
Gazdag likopénforrás |
63 |
Paradicsom és likopén |
65 |
A daganatellenes citrusfélék |
66 |
A citrusfélék fitokémiai vegyületei |
66 |
A főbb citrusfélék |
66 |
A citrusfélék daganatellenes hatásai |
67 |
Citrusfélék dicsérete |
68 |
Borban az igazság? |
69 |
A bor jótékony hatása az egészségre |
69 |
A vörösbor és a halálozási mutatók |
70 |
Miért éppen a vörösbor? |
70 |
A rezveretrol |
71 |
A rezveretrol daganatellenes hatásai |
72 |
Hosszú élet a rezveretroltól! |
73 |
Borban a vigasz |
74 |
Jótékony szenvedély: a csokoládé |
75 |
A csokoládé fitokémiai vegyületei |
75 |
A csokoládé előállítása |
76 |
A csokoládé jótékony hatásai |
77 |
Keserűcsoki |
77 |
Egészségvédő ételreceptek |
79 |
Reggelire, tízóraira, uzsonnára |
80 |
Fekete áfonyás pite |
80 |
Turmix bogyós gyümölcsökkel |
80 |
Frissítő, grépfrúttal és mentával |
81 |
Gyömbéres, zabpelyhes keksz |
81 |
Köményes, kurkumás tojás |
82 |
Nektár bogyós gyümölcsökkel |
82 |
Gombás, mozzarellás szendvics |
83 |
Dip avokádóval és citrusfélékből |
83 |
Algás, szezámmagos uborka |
84 |
Ízletes, avokádókrémes falatkák |
84 |
Avokádókrém keletiesen |
85 |
Illatos tea indiai módra |
85 |
Levesek ebédre, vacsorára |
86 |
Kurkumás karfiolkrémleves |
86 |
Andalúz gazpacho |
86 |
Brokkolikrémleves |
87 |
Póréhagymaleves |
87 |
Póréleves zsázsával |
88 |
Kelkáposztaleves |
88 |
Zöldbableves |
89 |
Hagymaleves |
90 |
Fenyőmagos spenótkrémleves |
91 |
Főételek, köretek |
92 |
Fűszeres szardínia grillezve |
92 |
Kuszkusz keleti fűszerekkel |
92 |
Olívaolajban eltett paradicsom |
94 |
Báránysült indiai módra |
94 |
Zöldborsós, mandulás rizspiláf |
95 |
Koreai marhaszelet |
95 |
Marhaszelet citromfűvel |
96 |
Grillezett makréla japán módra |
96 |
Fűszeres, fehérboros mártásban sült lazacfilé |
97 |
Lazacfilé spenótbundában |
97 |
Fehér húsú hal india módra |
98 |
Garam masala |
98 |
Zöldséggel töltött tészta |
99 |
Fóliában sült pórés lazac |
99 |
Francia lecsó, provence-i fűszerekkel |
100 |
Kurkumás, currys csirke |
100 |
Szicíliai spagetti |
101 |
Rakott zöldség |
101 |
Kesudiós csirke |
102 |
Csirke zöld teás bundában |
102 |
Hirtelensült földimogyorós csirke |
104 |
Indiai káposzta |
104 |
Paradicsomos lepény |
105 |
Sült szójababcsíra |
105 |
Saláták |
107 |
Indiai saláta zöldcitromlével |
107 |
Uborkás salátaöntet |
107 |
Káposztás csirkesaláta keletiesen |
108 |
Avokádós garnélasaláta |
108 |
Nepáli saláta |
109 |
Mexikói kukoricasaláta |
109 |
Mandulás szójacsíra- és brokkolisaláta |
110 |
Egytálételek, önálló fogások |
111 |
Zöldséges lazacpisztráng |
111 |
Tonhal olívabogyóval |
112 |
Darált húsos káposzta |
112 |
Marhahús csokoládémártással |
113 |
Savanyú káposzta római tálban |
114 |
Krumplis káposzta |
114 |
Pulykahúsos káposzta |
115 |
Csokoládés metélt mozzarellával |
116 |
Csokoládés nudli |
117 |
Desszertek |
118 |
Csokoládés répatorta |
118 |
Joghurtos gyümölcskehely |
119 |
Keserűcsokis kehely, bogyós gyümölcsökkel |
119 |
Csokis tortácskák |
120 |
Trópusi gyümölcssaláta |
121 |
Vörösboros gyümölcsleves |
121 |
Felhasznált irodalom |
122 |