I. Fejezet, Finom élesztős sütemények |
|
Finom kugelhupf |
3 |
Fölvert kugelhupf |
4 |
Dagasztott kugelhupf |
4 |
Lengyel kunelhupf |
4 |
Franczia kugelhupf |
5 |
Angol pereczek |
5 |
Bécsi patkók |
5 |
Finom mákos patkó |
6 |
Kőtt pereczek |
6 |
Mazsolás patkó |
7 |
Mandulás kenyér |
7 |
Mandulás czipók |
7 |
Mazsolás szeletek |
7 |
Apró megmetszett czipócskák |
8 |
Ánizsos fánkocskák |
8 |
Köménymagos fánkocskák |
8 |
Karlbadi pereczek |
9 |
Gráczi kétszersült |
9 |
Pozsonyi kétszersült |
9 |
Gyümölcskenyér |
10 |
II. Fejezet, Díszsütemények |
|
Nyárson sült díszsütemény |
11 |
Manduláskéreg |
12 |
Pörkölt mandolaváza czukorsüteménynyel díszítve |
13 |
Lant, pörkölt mandolából |
14 |
Angol lakodalmi kalács |
14 |
Croquant datolyából |
15 |
Piskóta-ívek |
15 |
Csokoládé-ívek |
15 |
Franczia ívek |
16 |
Czitrom-ívek |
16 |
Ánizs-ívecskék |
16 |
III. Fejezet, A torták |
|
A tortáról általában |
17 |
Marasquinótortó |
19 |
Angol torta |
19 |
Irósvajas levelestorta befőtt gyümölccsel |
20 |
Piskótatorta |
20 |
Piskóta levelestorta tejhabbal |
21 |
Franczia csokoládétorta |
21 |
Mogyorótorta |
21 |
Laskatorta |
22 |
Napoleontorta |
22 |
Almástorta |
23 |
Morzsatorta |
23 |
Főtt-torta |
23 |
Linczertorta |
24 |
Habart mandolatorta |
24 |
Kenyértorta |
25 |
Dióstorta |
25 |
Meggytorta |
26 |
Burgonyatorta |
26 |
Czukortorta |
26 |
Habtorta tejhabbal töltve |
27 |
Aprótorta gyümölccsel |
27 |
Pirított torta |
28 |
Puncstorta |
28 |
Crémetorta |
28 |
Macaronitorta |
29 |
Piskóta crémetorta |
29 |
Csokoládé crémetorta |
29 |
Vaníliás crémetorta |
29 |
Narancs crémetorta |
30 |
Tejhabtorta szamoczával |
30 |
Spanyolszéltorta tejszínhabbal |
30 |
Spanyolszéltorta mandolával |
30 |
IV. Fejezet, Ostyák és szeletek |
|
A híg tésztáról |
31 |
Tejfölös hollandi ostya |
31 |
Flamandi ostya |
31 |
Bécsi ostya |
32 |
Közönséges ostya |
32 |
Ostya borral |
32 |
Szász ostya |
32 |
Mandulás ostya |
33 |
Vaníliás gyaluforgács |
33 |
Összehajtott ostya |
33 |
Vágott mandolaostya |
33 |
Mandulatáska |
34 |
Mandulás szeletek |
34 |
Teaszeletek |
35 |
Csokoládészeletek |
35 |
Földeper-szeletek vagy koczkák |
36 |
Czitromszeletek |
36 |
V. Fejezet, Apró czukorsütemények és czukorkák |
|
Linczi tortácskák, szeletek |
37 |
Piskótafánkocskák csokoládéconservvel |
37 |
Piskótafánkok tejszínhabbal |
38 |
Gesztenyekolbászok csokoládéval |
38 |
Csokoládécsókocskák |
38 |
Pörkölt mogyorókolbászok csokoládéval |
39 |
Mandolacsók |
39 |
Apáczafánkocskák |
39 |
Franczia kétszersült |
40 |
Viktoria sandwiches |
40 |
Mandolás ívek |
40 |
Dióscsókocskák |
40 |
Gesztenye-sütemény |
41 |
Női szeszélyek |
41 |
Mandulás pereczek |
41 |
Tejhabbal töltött lepények |
41 |
Mézes kalács |
41 |
Dariolok |
42 |
Dariolok kávéval |
42 |
Indiai fánkok tejhabbal |
42 |
Franczia rumos fánkocskák |
43 |
Töltött spanyolszél-tortácskák |
43 |
Birsalma-tortácskák |
43 |
Püspökkenyér |
44 |
Finom orosz tészta |
44 |
Csokoládé-kenyér |
44 |
Tiroli kenyér |
45 |
Álszalámi |
45 |
Tortácskák |
45 |
Baraczk-fánkocskák |
46 |
Czukros manula |
46 |
Mandula pirítva |
46 |
Szalon-czukorkák |
47 |
Csokoládé-czukorkák |
47 |
Kávé-czukorkák |
47 |
Narancs- és czitrom-czukorkák |
47 |
Vanília-czukorkák |
47 |
Marasquinó-czukorkák |
47 |
Mogyoró-czukorkák |
47 |
VI. Fejezet, Crémek, tejhabok, kocsonyák (zulczok) |
|
Vaníliás créme |
49 |
Kávés créme |
50 |
Franczia créme csokoládéval |
50 |
Franczia créme kávéval |
51 |
Franczia créme teával |
51 |
Franczia baraczk-créme |
51 |
Dió-créme |
51 |
Punsch-créme |
52 |
Borított málna királynői módon |
52 |
Bajor créme vaníliával |
52 |
Bajor créme mogyoróval |
53 |
Birsalma-kocsonya kompótdíszítésre |
53 |
Földieper-kocsonya (vegyített) |
53 |
Mandula-kocsonya vagy fagylalt mandulatej |
54 |
Csíkos mandula-kocsonya |
55 |
Narancs-kocsonya |
55 |
Kavart créme marhavelővel |
56 |
Kavart créme pirított mandulával |
56 |
Tejhab színezve |
56 |
Tejhab földieperrel |
57 |
Fagylalt-créme mandulával |
57 |
Édes kocsonya friss ibolyából |
57 |
Szamócza-kocsonya |
58 |
Cseresznye-kocsonya |
58 |
Köszméte-kocsonya |
58 |
Narancs-kosárkák narancskocsonyával |
58 |
Csíkos narancs-kocsonya |
59 |
VII. Fejezet, Fagylaltok |
|
A fagylaltakról általában |
61 |
A tejes fagylaltakról |
|
Vanília-fagylalt |
62 |
Csokoládé-fagylalt |
62 |
Kávé-fagylalt |
62 |
Pörkölt czukor-fagylalt |
63 |
Smankerli-fagylalt |
63 |
Smankerli-fagylalt másképpen |
63 |
Fagylalt malaga-borral |
64 |
Mogyoró-fagylalt |
64 |
Mandola-fagylalt |
64 |
Pörkölt mandola-fagylalt |
64 |
Marasquinó-fagylalt |
64 |
Tejsűrűs fagylalt friss szamóczával |
64 |
Tejsűrűs fagylalt málnával |
65 |
Tejsűrűs fagylalt friss baraczkkal |
65 |
Thea-fagylalt |
65 |
A gyümölcs-fagylaltakról |
|
Szamócza-fagylalt |
65 |
Málna-fagylalt |
65 |
Baraczk-fagylalt |
65 |
Kajszinbaraczk-fagylalt |
66 |
Narancs-fagylalt |
66 |
Czitrom-fagylalt |
66 |
Ananász-fagylalt |
66 |
Meggy-fagylalt |
66 |
Ribizke-fagylalt |
66 |
Almafagylalt |
67 |
Körtefagylalt |
67 |
Vanílialé fagylalt bécsiesen |
67 |
Tutti-fruttifagylalt |
67 |
Baraczkfagylalt muskotály-borral |
67 |
Málnafagylalt marasquinóval |
67 |
Narancsfagylalt megygyel |
67 |
Puncsfagylalt |
68 |
Sorbet ananászból champagneivel |
68 |
Vaníliafagylalt megygyel keverve |
68 |
Csokoládé-, szamócza-, és mandulafagylalt csíkokban |
68 |
Fagylalt befőzött gyümölcsnedvekből |
68 |
Alakban készült fagylaltról |
|
Gyümölcskosár fagylaltból |
69 |
Galambok fonalas czukorfészekben |
70 |
Csokoládéfagylalt |
70 |
Fagylalt márványalakban |
71 |
VIII. Fejezet, A kompótokról |
|
Szamóczakompót |
72 |
Málnakompót és ribizkekompót |
72 |
Baraczkkompót |
72 |
Cseresznyekompót |
73 |
Almakompót |
73 |
Portugali almakompót |
73 |
Almakompót geléevel |
73 |
Narancskompót |
73 |
Gesztenyekompót |
74 |
Almamarmalade |
74 |
Vegyes kompót |
74 |
IX. Fejezet, a befőzött gyümölcsökről |
|
Lekvárok és szörpök |
|
Szamóczalekvár |
76 |
Ribizkegelée |
76 |
Cseresznyeszörp |
76 |
Málnaszörp |
76 |
Baraczkmarmalade |
76 |
Birsalmamarmalade |
77 |
Birsalmagelée |
77 |
Csirkerózsalekvár |
77 |
Csipkerózsa nyersen |
77 |
A gőzben főtt gyümölcsről |
|
Köszméte (piszke) gőzben |
77 |
Baraczk gőzben |
78 |
Őszi baraczk gőzben |
78 |
Szilva gőzben |
78 |
Meggy gőzben |
78 |
A czukorban főtt gyümölcsről |
|
Köszméte czukorban |
79 |
Ribizke czukorban |
79 |
Fekete dió |
79 |
Fehér dió |
79 |
Zöld baraczk czukorban |
80 |
Meggy czukorban |
80 |
Cseresznye, som, málna és szeder czukorban |
80 |
Reine claude |
80 |
Egres czukorban |
80 |
Zöld füge czukorban |
80 |
Muskotály körte czukorban |
81 |
Sárga dinnye czukorban |
81 |
Görög dinnye czukorban |
81 |
Csipkerózsa czukorban |
81 |
Birsalma czukorban |
81 |
Zöld mandola czukorban |
81 |
Ananász czukorban |
82 |
Berkenye czukorban |
82 |
Spanyol meggy eczetben betegnek |
82 |
Rumos gyümölcs |
82 |
Cseresznye pálinkában |
83 |
A gyümölcssajtokról |
|
Birsalmasajt, barna |
83 |
Birsalmasajt, fehér |
83 |
Piros birsalmasajt |
83 |
Baraczksajt |
83 |
Csipke gyümölcssajt |
84 |
Az aszalt gyümölcsökről |
|
Aszalt baraczk |
84 |
Aszalt meggy |
84 |
Lapított körte |
84 |
Aszalt szilva dióval |
84 |
A candirozott gyümölcsről |
84 |
X. Fejezet, Az italokról |
|
Meleg italok |
|
Meleg puncs |
86 |
Angol puncs |
86 |
Égett bor |
86 |
Püspök-bor |
87 |
Grog |
87 |
Meleg limonádé |
87 |
Lengyel tea |
87 |
A kávé készítéséről |
87 |
Teafőzés |
88 |
Csokoládé |
88 |
A hideg italokról |
|
Király-puncs |
88 |
Cardinál |
89 |
Sillebub |
89 |
Málna-limonádé |
89 |
Narancs-limonádé |
89 |
Közönséges limonádé |
89 |
Cseresznye-limonádé |
89 |
Mandulatej |
90 |
Árpalé |
90 |
XI. Fejezet, A szeszek készítéséről |
|
Ánizs-likőr |
90 |
Vanília-likőr |
90 |
Vespretto-likőr |
90 |
Gyümölcs-likőr |
91 |
Eczet készítése |
|
Szagosfű-eczet |
91 |
Rózsa-eczet |
91 |
Törköly-eczet |
91 |
Málna-eczet |
91 |
Tárkony-eczet |
92 |
Gyümölcs-eczet |
92 |
Főtt bor készítése |
92 |
Rácz ürmös készítése |
92 |
Finom pezsgő készítése |
93 |
Mustár készítése |
93 |
XII. Fejezet, A czukor tisztításáról általánosan |
|
A czukorfőzésről |
94 |
A darabos kristályczukorról |
96 |
Fehér darabos jégczukor |
96 |
Piros darabos czukor |
96 |
Az illatos czukorról |
|
Vaníliás czukor |
96 |
Narancs-czukor |
97 |
Kávés czukor |
97 |
Rózsa-czukor |
97 |
A czukormázról |
|
Fehér kevert hideg máz |
97 |
Piros máz |
97 |
Barna máz |
97 |
Zöld máz |
98 |
Sárga máz |
98 |
Hideg conserv-máz marasquinóval |
98 |
Narancs-máz |
98 |
Csokoládé-máz |
98 |
A konyhában alkalmazott festékekről |
|
Ibolyakék |
99 |
Álkörmös |
99 |
Parajzöld |
99 |
Rózsalé |
99 |
Cochenille czukorral |
99 |
Sáfrán-szín |
100 |