Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról (Válas Györgyné)
|
16
|
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldésgfélék és gyümölcsök választékát
|
16
|
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát
|
18
|
Táblázatok kerti növényeink tápanyagtartalmáról
|
20
|
Befőzés (Válas Györgyné)
|
28
|
Lekvár és dzsem készítése
|
30
|
Befőttek készítése
|
30
|
Vitaminkímélő "befőzés"
|
31
|
Befőzés cukor nélkül
|
33
|
Főzelékfélék befőzése
|
34
|
Gyorsfagyasztás
|
35
|
Tárolás a házban és a ház körül (Dobray Endréné)
|
38
|
Veremben
|
39
|
Prizmában
|
39
|
Pincében
|
39
|
Teraszon
|
40
|
Így tároljuk a zöldségféléket
|
41
|
A gyökérzöldségek tárolása
|
42
|
A káposztafélék tárolása
|
42
|
A burgonya tárolása
|
43
|
A hagymafélék tárolása
|
43
|
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt
|
44
|
A téli alma tárolása
|
44
|
A téli körte tárolása
|
45
|
A szőlő tárolása
|
45
|
Az aszalás régi módszerei
|
47
|
Így aszaljuk a gyümölcsöt
|
47
|
Aszalás a napon
|
47
|
Aszalás tűzhelyen
|
47
|
Az aszalás menete
|
49
|
A szilva aszalása
|
49
|
Az alma aszalása
|
49
|
A körte aszalása
|
50
|
A kajszi aszalása
|
50
|
Az őszibarack aszalása
|
50
|
Italok házi készítése
|
51
|
Így készül a gyümölcslé
|
51
|
Tükrös gyümölcslevek készítése
|
52
|
Rostos gyümölcslevek készítése
|
54
|
Így készül a gyümölcsszörp
|
55
|
Így készül a mustszörp (Eperjesi Imre)
|
56
|
Így készül a virágszörp (Botta Dénes)
|
56
|
Házi savanyítás (Dobray Endréné)
|
57
|
Az uborka savanyítása
|
57
|
Kovászos uborka
|
57
|
Téli sós-vizes uborka
|
57
|
Ecetes uborka
|
58
|
A paprika savanyítása
|
58
|
A káposzta savanyítása
|
59
|
Ismerjük meg kertünk környezetét (Seléndy Szabolcs)
|
62
|
Legyen szép és egyben hasznos is
|
66
|
Hová a haszonnövényeket?
|
68
|
Milyen dísznövényeket és hová?
|
70
|
Hová a zöld gyepszőnyeget?
|
72
|
Csak röviden a dísznövények igényeiről
|
74
|
Táblázatok dísznövényeinkről (Tóthné Rachler Emőke)
|
77
|
Virágágyba ültethető egynyáriak
|
78
|
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli
|
79
|
Virágágyba ültethető évelők
|
80
|
Balkonládába ültethető évelők
|
82
|
Burkolathézag-kitöltő növények
|
83
|
Kertiút-szegélyező növények
|
84
|
Gyeppótló növények
|
85
|
Virágos gyepbe ültethető növények
|
86
|
Sövénypótló évelők és egynyáriak
|
87
|
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék
|
88
|
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék
|
90
|
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak
|
91
|
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék
|
92
|
Rézsűk beültetésére alkalmas növények
|
93
|
Vízi (víz közeli) növények
|
94
|
Víz közeli növények
|
95
|
Sziklakerti növények
|
96
|
Örökzöld díszfák
|
100
|
Örökzöld díszfák, díszcserjék
|
101
|
Milyen építményeket és hová?
|
102
|
A veteményes helye a házikertben (Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet)
|
110
|
A veteményes talajmunkái
|
113
|
A talaj forgatásáról
|
113
|
A magágy talajának előkészítése
|
114
|
Talaj-előkészítés ültetéshez
|
115
|
A kapálásról
|
115
|
A tápanyagok utánpótlásának módjai
|
119
|
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen
|
121
|
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására
|
123
|
Adagolási terv
|
124
|
Az alaptrágya műtrágyarésze
|
124
|
Fejtrágyamennyiségek
|
126
|
Fejtrágyázási időpontok
|
126
|
Komposzttrágyázás
|
127
|
Levéltrágyázás
|
128
|
Zöldtrágyázás
|
129
|
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett
|
130
|
Vetésforgó, vetésváltás
|
130
|
Egy évben többszöri betakarítás
|
130
|
Köztes termesztés
|
131
|
Több növény többet terem
|
132
|
A zöldségmagvak vetése
|
133
|
A magfogásról
|
133
|
A mag előkészítése
|
134
|
A vetés helye
|
135
|
A vetés módja
|
136
|
A vetés ideje
|
139
|
A vetés ápolása
|
139
|
Palánta házi módszerrel
|
141
|
Palántanevelés
|
141
|
Palántázás
|
143
|
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül
|
146
|
Az öntözés nélkül termeszthető zöldségfajok megválasztása
|
146
|
Öntözés nélkül termeszthető fajták
|
146
|
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése
|
146
|
Víztakarékos művelés
|
148
|
Öntözéses termesztés szabad földön
|
151
|
Az öntözés rendeltetése többféle
|
151
|
Az öntözés módjai
|
152
|
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása
|
153
|
A hajtatás egyszerű módszerei
|
155
|
Fűtetlen fólia sátrak, fólia házak
|
155
|
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása
|
157
|
Vészfűtés a hideghajtatásban
|
158
|
Növényház hálóból és fóliából
|
159
|
A váz nélküli fólia használata
|
161
|
Hajtathatunk mindenütt, ahol van meleg és fény
|
161
|
A hajtatótér többszörös hasznosítása
|
161
|
A természetes csapadék hasznosítása a hajtatásban
|
162
|
A növények életfeltételei a hajtatásban
|
164
|
Hajtatható zöldségfajták
|
166
|
Áttelelő és évelő zöldségek
|
167
|
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek
|
168
|
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek
|
170
|
Articsóka
|
170
|
Bámia (okra)
|
170
|
Bimbóskel
|
170
|
Brokkoli
|
171
|
Cikória
|
171
|
Cukkini
|
171
|
Edívia
|
171
|
Feketegyökér
|
171
|
Halványító zeller
|
171
|
Kárdi
|
172
|
Kerti laboda
|
172
|
Kínai kel
|
172
|
Kötözősaláta
|
172
|
Laskatök (Istengyalulta tök)
|
172
|
Leveles kel
|
173
|
Levélpetrezselyem
|
173
|
Lóbab
|
173
|
Mángold
|
173
|
Metélőhagyma
|
174
|
Metélősaláta
|
174
|
Mezei saláta (madársaláta, galambbegy)
|
174
|
Pasztinák
|
174
|
Patisszon (csillagtök)
|
174
|
Pitypang
|
174
|
Póréhagyma
|
174
|
Porcsin
|
175
|
Rebarbara
|
175
|
Salátahagyma (sódarhagyma)
|
175
|
Téli sarjadékhagyma
|
175
|
Tépősaláta
|
175
|
Tojásgyümölcs (padlizsán)
|
175
|
Új-zélandi spenót
|
176
|
Zöldspárga
|
176
|
Zsázsa
|
176
|
És még más zöldségkülönlegességek
|
176
|
Díszítő zöldségfélék
|
177
|
Táblázatok a veteményes növényeiről
|
178
|
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez
|
178
|
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője
|
180
|
Helyük a kertben, a ház körül (Galambosi Bertalan)
|
182
|
Csoportosításuk termesztési igényük szerint
|
186
|
Kerti fűszernövények
|
188
|
Angelika
|
190
|
Ánizs
|
191
|
Bazsalikom
|
191
|
Borágó vagy uborkafű
|
191
|
Borsfű
|
192
|
Citromfű
|
192
|
Édeskömény
|
192
|
Fehér üröm
|
193
|
Izsóp
|
193
|
Kapor
|
193
|
Koriander
|
194
|
Lestyán
|
194
|
Majoranna
|
194
|
Rebarbara
|
195
|
Rozmaring
|
195
|
Sáfrányos szeklice
|
195
|
Szagos müge
|
196
|
Szurokfű
|
196
|
Tárkony
|
196
|
Turbolya
|
196
|
Vízitorma
|
197
|
Zsázsa
|
197
|
A házipatika gyógynövényei
|
198
|
Bodza
|
198
|
Borsosmenta
|
198
|
Csipkebogyó
|
200
|
Hársfa
|
200
|
Kamilla
|
201
|
Kakukkfű
|
202
|
Levendula
|
202
|
Orvosi zsálya
|
203
|
A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai (Timon Béla)
|
206
|
Különbségek fényigény szerint
|
211
|
Hőmérsékletigény a téli fagytűrés és a tavaszi fagyérzékenység tükrében
|
211
|
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye is vizsgálandó
|
213
|
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok szerepe
|
214
|
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztásának összefüggései
|
217
|
A gyümölcsfajok különböző technológiai igényei
|
224
|
Az egymás közötti társíthatóság
|
225
|
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei
|
230
|
A gyümölcsös kialakítása a házikertben
|
235
|
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem
|
235
|
A gyümölcsfák helye
|
236
|
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert többi növényeivel
|
239
|
Koronaformák
|
240
|
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona jellemzői
|
240
|
Az ágcsoportos, kombinált korona jellemzői
|
240
|
A vázakorona vagy a katlankorona jellemzői
|
241
|
A ferdekarú sövény vagy palmetta jellemzői
|
241
|
Az Y (ipszilon) korona jellemzői
|
242
|
A karcsú orsó jellemzői
|
242
|
A választék legyen bőséges
|
243
|
Szamócafajták
|
243
|
Télialma-fajták
|
243
|
Nyári- és őszialma-fajták
|
244
|
Körtefajták
|
245
|
Birsfajták
|
247
|
Cseresznyefajták
|
247
|
Meggyfajták
|
248
|
Szilvafajták
|
249
|
Fehér húsú őszibarackfajták
|
250
|
Befőzésre való őszibarackfajták
|
250
|
Sárga húsú őszibarackfajták
|
251
|
Nektarin (csupasz) őszibarackfajták
|
251
|
Kajszifajták
|
252
|
Málna- szedermálna- és szederfajták
|
252
|
Ribiszkefajták
|
253
|
Köszmétefajták
|
253
|
Héjas gyümölcsűek fajtái
|
254
|
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok
|
255
|
Áfonya
|
255
|
Berkenye
|
255
|
Eperfa
|
255
|
Füge
|
256
|
Josta (riszméte)
|
257
|
Kivi
|
257
|
Naspolya
|
258
|
Som
|
258
|
A telepítésről
|
259
|
A kert előkészítése telepítésre
|
259
|
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás
|
259
|
A talaj tápanyaggal való feltöltése
|
260
|
A talaj előkészítése
|
261
|
A gyümölcsfák helyének kitűzése
|
262
|
A gyümölcsfa ültetése
|
262
|
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése
|
264
|
A szamóca telepítése
|
265
|
Támrendszerek
|
265
|
A sövény támrendszere
|
266
|
A karcsú orsó támrendszere
|
266
|
A málna támrendszere
|
266
|
A köszméte támrendszere
|
267
|
A szeder támrendszere
|
267
|
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása
|
268
|
A természetes gömbkorona nevelése
|
268
|
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése
|
268
|
A vázakorona nevelése
|
272
|
A palmetta sövény nevelése
|
275
|
Az Y(ipszilon) sövény nevelése
|
277
|
A karcsú orsó nevelése
|
277
|
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése
|
281
|
Tennivalók a gyümölcsösben
|
282
|
A metszés
|
282
|
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye
|
284
|
Az őszibarack metszése
|
284
|
A meggy metszése
|
285
|
A birs metszése
|
285
|
A mogyoró metszése
|
285
|
A bogyósok metszése
|
286
|
Az ifjítás
|
287
|
Az átoltás
|
288
|
A szamóca gondozása
|
289
|
A talajművelés
|
289
|
A trágyázás
|
290
|
Néhány szó az öntözésről
|
291
|
És az egyszerűsített növényvédelemről
|
291
|
Védekezés lombhulláskor
|
292
|
Védekezés a tél végén
|
293
|
Védekezés rügyfakadáskor
|
293
|
Védekezés virágzás előtt
|
294
|
Nyári védekezések
|
294
|
Táblázatok a károsítók elleni védekezésről (Seprős Imre)
|
294
|
Az alma védelme
|
295
|
A körte és a birs védelme
|
296
|
A cseresznye és a meggy védelme
|
296
|
A szilva védelme
|
297
|
A kajszi védelme
|
297
|
Az őszibarack védelme
|
298
|
A málna védelme
|
299
|
A ribiszke és a köszméte védelme
|
299
|
A szamóca védelme
|
300
|
A szőlő helye a házikertben (Zilai János)
|
302
|
A szőlőnövény és környezeti igénye
|
304
|
A szőlőtőke részei
|
305
|
A klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) elsődlegessége
|
307
|
A talaj hatása
|
308
|
A szőlő élő környezetének szerepe
|
309
|
A szőlőfajták választéka is bőséges
|
310
|
A szőlőfajták értékei
|
310
|
A beérés
|
310
|
A termőképesség
|
310
|
A termés minősége
|
312
|
Az intenzív tőkeformákra való alkalmasság
|
313
|
A viszonylagos fagyellenállóság
|
313
|
Fajták a házikertben
|
314
|
Borszőlőfajták
|
314
|
Csemegeszőlő-fajták
|
316
|
A telepítés tudnivalói
|
319
|
A talaj előkészítése
|
319
|
A tenyészterület meghatározása
|
320
|
Az ültetés módja
|
320
|
A támberendezés készítése
|
323
|
A fiatal szőlő gondozása
|
324
|
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai
|
326
|
A tőkeforma megválasztása
|
326
|
Alakító metszés
|
326
|
Lugasok kialakítása
|
329
|
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás
|
337
|
A zöldoltás
|
337
|
A fásoltás
|
340
|
A bujtás
|
341
|
A döntés
|
342
|
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal
|
343
|
Idős kordonkarok megifjítása
|
343
|
A termő szőlő munkái tavasztól őszig
|
344
|
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés
|
344
|
Biológiai alapelvek
|
344
|
A termőre metszés módjai
|
345
|
A metszés kivitelezése
|
350
|
A zöldmunkák kiegészítik a metszést
|
351
|
Talajművelés - talajvédelem
|
353
|
Hagyományos szőlők talajmunkái
|
354
|
Intenzív szőlők talajmunkái
|
354
|
Talajvédelem
|
355
|
A tápanyag-visszapótlás változatai
|
355
|
A tápanyagszükséglet megállapítása
|
355
|
Trágyázás
|
356
|
Növényvédelemről nagyon röviden
|
358
|
A vírusok elleni védelem
|
358
|
A baktériumos betegség elleni védelem
|
359
|
A gombás betegségek elleni védelem
|
359
|
Az állati kártevők elleni védelem
|
360
|
A gyomok elleni vegyszeres védelem
|
360
|
A szőlő nem tartozik a feltétlenül öntözést igénylő növények közé
|
361
|
Az öntözés célja
|
362
|
A szőlő vízgazdálkodása
|
362
|
Öntözési idő
|
362
|
Az öntözés gyakorisága
|
362
|
Öntözési norma
|
363
|
Öntözési módok
|
363
|
Az öntözés hatása
|
364
|
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete
|
365
|
A borszőlő szürete
|
365
|
Az étkezési szőlő szürete
|
366
|
A szőlőgyümölcs téli eltartása
|
366
|
Szőlőtermés és borminőség (Eperjesi Imre)
|
370
|
Szüreteljünk
|
371
|
A szüreti idő megválasztásának szempontjai
|
371
|
Borászati felkészülkés a szüretre
|
373
|
A szüret
|
374
|
A fehér bor készítése
|
375
|
A zúzás és a bogyózás
|
375
|
A cefre kezelése
|
375
|
A színmust elválasztása
|
377
|
A sajtolás
|
377
|
A must ülepítése
|
378
|
Mustfokolás
|
379
|
A must javítása
|
381
|
A must fajélesztős beoltása
|
382
|
Az erjedés irányítása
|
384
|
Az erjedési hőmérséklet szabályozása
|
384
|
A szén-dioxid és elvezetése
|
385
|
Utóerjesztés kotyogóval
|
386
|
Továbberjesztés
|
387
|
Újraerjesztés
|
388
|
Illatos fehér borok (bukéborok) készítése
|
388
|
Borkészítés túlérett szőlőből
|
389
|
Borkészítés penészes szőlőből
|
390
|
A vörös, a siller- és a rozébor készítése
|
391
|
Így készül a vörös bor
|
391
|
A sillerbor készítése
|
393
|
A rozébor készítése
|
393
|
A törkölybor vagy csiger készítése
|
394
|
Az újbor kezelése és javítása
|
395
|
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bér érése
|
395
|
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés
|
397
|
Az 1. fejtés
|
397
|
A 2. és a 3. fejtés
|
401
|
A kénezés kedvező a bor fejlődésére
|
401
|
A nehezen tisztuló borokat derítsük
|
402
|
Derítés után némelykor ajánlatos a szűrés
|
405
|
A bor javítása házasítással
|
406
|
A savtartalom szabályozása
|
408
|
Savcsökkentés
|
408
|
Savnövelés
|
409
|
A szín és az íz javítása
|
409
|
Édes borok készítése utólagos édesítéssel
|
411
|
A must tartosítása
|
412
|
A bor tárolása és érése
|
413
|
A fahordók állandó karbantartást igényelnek
|
414
|
Új hordók előkészítése
|
414
|
Üres hordók gondozása
|
415
|
Hibás hordók rendbehozatala
|
416
|
Kis mennyiségű bor tárolására valók az üvegballonok, üvegedények
|
416
|
Indokolt az óvatosság a műanyag edények használatakor
|
417
|
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük
|
418
|
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák
|
418
|
Virágosodás
|
418
|
Ecetesedés
|
419
|
Tejsavas erjedés
|
419
|
Barnatörés
|
419
|
Nyúlósodás
|
419
|
Kén-hidrogénszag
|
419
|
Egéríz
|
419
|
Keseredés
|
419
|
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések
|
420
|
Borok gyümölcsből
|
421
|
Meggybor készítése
|
422
|
Ribiszkebor készítése
|
423
|
Almabor készítése
|
423
|
A pálinkafőzés alapanyagairól
|
425
|
A gyümölcs cefrézése
|
425
|
Erjesztett szőlőtörköly készítése
|
426
|
A borseprő is felhasználható
|
426
|
A bor és a gasztronómia
|
427
|
Kertbarátnaptár (Botta Dénes)
|
430
|
Más hasznos tudnivalók
|
441
|
Komposztkészítés
|
441
|
A szélerősség megkülönböztetése
|
442
|
A talajok hasznos vízkészletének becslése
|
443
|
A természet hőmérői
|
443
|
A természet órája
|
444
|
Élőlények haladási sebessége
|
445
|
Élőlények élettartama
|
445
|
Befejezésül valamit a biológiai kertművelésről (Seléndy Szabolcs és Zatykó Lajos)
|
446
|
Növénynevek mutatója
|
453
|