Köszöntöm a korszerű táplálkozás élenjáró harcosainak egyre bővülő táborát. Temérdek feladat vár rájuk kétségtelenül helytelen étkezési szokásaink megváltoztatásában. Jómagam a nagy ügy szolgálatába ezúttal a nyári évadnak megfelelő ételek leírásával és azok fényképeivel szegődöm. Az évszaknak megfelelően egyre bővülő piaci választék már önmagában is változatos étrend összeállítására késztet. Nem kívánom persze közreadni az egyes zöldségfélékből elkészíthető ételek valamennyi változatát, mert meggyőződésem, hogy a háziasszonyolvasó saját ötleteivel kiegészíti azt. Néhány zöldségféle, így pl. a padlizsán, a patisszon, a zucchini, még mindig nem örvend túlságosan nagy népszerűségnek. Éppen ezért szerepelnek ezek több ételben is. Ezzel kapcsolatban megjegyzem: csak friss, kemény padlizsánt vegyünk, a puha, szivacsos tapintású keserű, magjai is feketék. A zucchinit nem szükséges az alapos mosás után hámozni, teljesebb ízhatást nyújt és szebb is hámozatlanul. Mindhárom zöldségféle gazdag tápanyagforrás, kitűnően ízesíthető, fűszerezhető, de teljes ízhatásukat az élő, frissen szedett fűszerektől kapják. A zöldpaprika népszerűségével már koránt sincs annyi gond. A 8-10 fajta között, amit szinte egyidőben vásárolhatunk meg, az egyetlen alapvető különbség, hogy erős vagy édes. A receptek leírásánál igyekeztem biztosítani az egyéni ízlés szabadságát. Tehát az olvasónak kell eldöntenie, hogy melyikből kívánja elkészíteni a kiválasztott ételt. Az újabb és újabb ételek elkészítése, ill. az új ízek okozta sikerélmény remélhetőleg feledteti majd a konyhában töltött időt is. A zöldségek mennyisége tisztítás után értendő. A receptek 4 személyre szólnak.