A magyar konyha, a szakácsművészet klasszikus művét nyújtjuk át az olvasónak. Irodalmi szakácskönyvet, több ezer recepttel, sok-sok gyakorlati tanáccsal, étvágygerjesztő, színes csevegéssel, történeti és konyhatechnikai érdekességgel.
Az Ínyesmester írói név hosszú időn át elrejtette a szerző személyét, Magyar Elek író-újságírót, a Magyarország című napilap felelős szerkesztőjét. Írói nevén lett a fehér asztal örömeinek és a konyha gondjainak egyik legismertebb és leghivatottabb, igényes szakértője, egyetlen "civil" a vendéglősök és szakácsok szakmai vetélkedéseinek zsürijében. "Fejezetek az Ínyesmesterség köréből" címmel hetenként egy oldalt közölt a Pesti Naplóban, s száz- és ezerszámra adott választ, tanácsot a hozzá forduló olvasóknak. Az első néhány év terméséből született meg 1932-ben az Ínyesmester Szakácskönyve, amely hamarosan kibővült az időközben megjelent, Az Ínyesmester Szakácskönyve, amely hamarosan kibővült az időközben megjelent, Az Ínyesmester 1000 Új Receptje kötet néhány fejezetével. Így aztán lényegében változatlan formában adták ki minden évben újra és újra