Nap mint nap elhaladunk mellettük, mégsem ismerjük őket. Figyelemre sem méltatjuk vagy éppen megszabadulunk tőlük, pedig a vadnövények többsége ehető. A mályvafélék, a bársonyvirág, a libatop, a csalánfélék… gyógyhatásokban, vitaminokban és értékes nyomelemekben gazdag „gyomok”, melyeket kis mennyiségben vagy fűszerként fogyasztva új ízeket varázsolhatunk asztalunkra.
A régi mondást, miszerint „fűben, fában orvosság”, az Ehető vadnövények című könyvet lapozgatva nyugodt szívvel vehetjük szó szerint. A kötetből megtanuljuk felismerni a növényeket, melyek az árokpartot szegélyezik, erdőt-mezőt tarkítják vagy éppen a konyhakertünket lepik el.
A szerző színes fényképekkel, részletes leírással, táblázatokkal segíti a vadnövények megismerését. Bemutatja ízüket, pozitív élettani hatásukat, elkészítésükhöz ötletes recepteket is ad.
„A vén Lakota bölcs volt. Tudta, hogy az emberi szív megkeményedik, ha eltávolodik a természettől. Tudta, hogy aki megfeledkezik a növények, az élőlények tiszteletéről, felhagy az emberek tiszteletével is. Ezért nevelte a fiatalokat a természet gyengéd befolyása alatt.”
T. C. McLuhan – részlet a Portraits from North American Indian Life című műből