Bevezetés |
5 |
A víz jelentősége, védelme |
7 |
A víz a természetben |
7 |
A víz és a hal |
8 |
Környezetvédelem |
8 |
Hazai őshonos halállományunk megőrzése |
8 |
A természetes vizek főbb jellemzői |
10 |
A vízi környezet és a hal |
10 |
Honosulás és szaporodás |
10 |
Telepítések |
11 |
A felügyelet gyakorlása |
11 |
A vizek változásai |
13 |
Természetes vizeink haltermelése |
14 |
A klasszikus haltenyésztés |
15 |
A természetesvízi halállomány fenntartása |
18 |
A hal és a vízi termelés |
19 |
Kíméleti időszak, védett területek |
19 |
A természetes vizek biológiai sajátosságai |
21 |
A szervetlen anyagok hatása a vizek minőségére (halobitás) |
24 |
A vizek kémhatása |
25 |
A szerves anyagok szerepe a vízben |
26 |
A vizek biológiai termelése |
27 |
Lebontás |
28 |
A szerves anyag oxigénfogyasztása |
29 |
Öntisztulás |
31 |
A biológiai egyensúly és értelmezése |
31 |
A szervetlen növényi tápanyagok hatása a vízi környezetre (trofitás) |
33 |
Az eutrofizáció folyamata |
33 |
Természetes és mesterséges eutrofizálódás |
34 |
A foszfor és a nitrogén az eutrofizálódásban |
37 |
A növényi plankton |
39 |
Az eutrofizáció változatai |
40 |
Planktonszíneződés, vízvirágzás |
40 |
A hal és az eutrofizáció |
42 |
Biológiai növényirtás |
43 |
Az eutrofizálódás elleni védekezés |
45 |
Mérgező anyagok a vízben |
50 |
A szennyeződések eredete |
51 |
Mezőgazdasági szennyeződések |
52 |
Növényvédő szerek |
52 |
Ipari szennyezések |
54 |
Autogén mérgezések |
55 |
Kommunális szennyvizek |
56 |
Haltesztek |
57 |
Mérgezési tünetek, a halak viselkedése |
59 |
A víz mint élőhely |
61 |
A hal növekedése, fejlődése és környezet |
62 |
A hallárva és a környezet |
64 |
A hal táplálkozása |
65 |
A vizek fizikai tulajdonságai |
67 |
Ívás és hőmérséklet |
70 |
A víz fajhője |
70 |
Hőáramlás, hőrétegezettség |
70 |
Fagyás, jégtakaró |
72 |
A hal hőérzékenysége |
73 |
Halszállítás és hőhatás |
74 |
Zavarosság, átlátszóság |
77 |
Letisztulások |
77 |
A vizek magasabb rendű növényei |
80 |
A vízmozgások és a hal |
82 |
Áradások |
83 |
Holtágak |
84 |
Párolgás, vízháztartás |
85 |
A műszaki létesítmények feladata |
88 |
A vizek termelőképessége |
90 |
A lúgos és a savanyú vizek termelőképessége |
91 |
Az oxigén oldása, az oxigéntartalom változásai |
92 |
A szén a vízi anyagforgalomban |
95 |
Karbonátok, hidrokarbonátok |
97 |
A nitrogén és vegyületei |
98 |
Az iszap bakteriális bomlástermékei |
99 |
A vizek ammóniumtartalmának változása |
100 |
A nitrogénbőség és káros következményei |
101 |
Az ammónia halra gyakorolt hatása |
102 |
A kén és a kénhidrogén |
104 |
A foszfor és szerepe |
106 |
A vízi élőhelyek és a hal |
108 |
A parti öv |
108 |
A nyílt víz |
109 |
A fenékzóna |
110 |
A kavicsbányatavak hasznosítása |
112 |
A vízi élőlények |
114 |
Az algák |
115 |
A hínarasok |
119 |
A nádasok |
119 |
A baktériumflóra |
122 |
A vizek állatai |
124 |
A vízi élőlények termelése |
125 |
A vízi élet termelői |
125 |
Elsődleges termelés és oxigénforgalom |
126 |
Fogyasztó- (raktározó-) szervezetek, tápláléklánc |
127 |
A víz és az anyagcseretermék |
129 |
A víz és a szűrőrendszerek |
129 |
Lebontószervezetek |
130 |
A víz mikrobiológiai folyamatai |
130 |
Aerob, anaerob viszonyok |
132 |
Környezetkárosító ártalmak |
133 |
Kármegelőzések |
134 |
Felhasznált és ajánlott irodalom |
135 |