Orvosi bevezető (Prof. Dr. Farsang Csaba) |
7 |
A magas vérnyomás meghatározása |
7 |
A magas vérnyomás okai |
9 |
A magasvérnyomás-betegség, mint diagnózis |
9 |
A magasvérnyomás mint tünet |
11 |
A beteg kivizsgálása |
11 |
A magas vérnyomás szövődményei |
13 |
Érrendszeri károsodások |
13 |
Szív |
13 |
Agy |
13 |
Vese |
13 |
Szem |
14 |
A magas vérnyomású beteg kezelése |
14 |
Nem gyógyszeres kezelés |
14 |
Gyógyszeres kezelés |
15 |
A vérnyomás mérése (Dr. Benesóczky Dezső)) |
17 |
A vérnyomásmérők felépítése |
18 |
A vérnyomásmérők típusai |
19 |
A vérnyomás mérésének kiértékelése |
23 |
Hogyan mérjük meg helyesen a vérnyomásunkat otthon? |
26 |
Hogyan mérjünk? |
27 |
Hogyan ne mérjünk? - Mit ne tegyünk vérnyomás mérés előtt és alatt? |
28 |
A magas vérnyomás étrendi kezelése (Papp Rita) |
|
Testreszabott energiabevitel |
30 |
Az energiaszegény étrendben naponta javasolt nyersanyagok és ételek, mennyiségek |
31 |
Miben főzzünk? - Konyhatechnikai eszközök |
35 |
Hogyan főzzünk? - Konyhatechnikai eljárások |
36 |
A konyhasófogyasztás csökkentése |
37 |
Megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékok |
38 |
Az alkoholfogyasztás csökkentése |
38 |
Kevesebb cukor |
38 |
A kellő kálium-, magnézium-, kalciumbevitel biztosítása |
39 |
Megfelelő mennyiségű élelmirost-bevitel |
39 |
Több növényifehérje-fogyasztás |
40 |
A tengerihal-fogyasztás növelése |
40 |
Rendszeres fizikai aktivitás |
40 |
Néhány fontos szempont az étrend megvalósításához |
41 |
Mintaétrendek (Bordi Edit, Papp Rita) |
42 |
Receptek (Bordi Edit, Papp Rita) |
58 |
Levesek |
58 |
Saláták |
63 |
Mártások |
68 |
Húsok |
70 |
Köretek, főzelékek |
75 |
Egytálételek |
82 |
Szendvicskrémek |
87 |
Tészták, édességek |
89 |
Kenyér, péksütemény |
93 |
Tápanyagtáblázatok (Papp Rita, Bordi Edit) |
96 |
Útmutató a tápanyagtáblázatok használatához |
96 |
Tápanyagtáblázat |
96 |
Fontosabb élelmiszereink magnéziumtartalma |
104 |
Fontosabb élelmiszereink élelmirost-tartalma |
106 |
Alkoholtartalmú italok energiaértékei |
110 |
Mértékegység-tömeg táblázat |
112 |
Irodalom |
115 |
Receptmutató |
116 |