A tönkölybúza már 8000 éve terem a Kárpát-medencében, de a XIX. században a feledés homályába veszett. Az új búzafajták kiszorították ezt a télálló, szárazságtűrő, a mostoha körülményeket is elviselő növényt, de szerencsére napjainkban újra felfedezték. Legendás élettani hatásokat tulajdonítottak a tönkölynek, amit ma már kísérletekkel, vizsgálatokkal igazoltak. Sikértartalma ásványianyag-tartalma magasabb, mint bármelyik más gabonáé, beltartalmi értéke egyedülálló, vitaminokban, aminosavakban gazdag, magas a tápértéke, pelyvája antibiotikus hatású, sőt gyógyító erővel is rendelkezik. A könyvből megismerhető ennek a sokoldalú, a biotermesztésbe jól beilleszthető növénynek a története, termesztésmódja, felhasználási lehetőségei, táplálkozásunkban betölthető szerepe, természetes gyógyító hatása.