Vizsgáztató szaktanár által készített vizsgasegédlet a vendéglátós alapszakmák – szakács, pincér, cukrász, vendéglátó eladó, vendéglátás-szervező vendéglős, konyhai kisegítő, gyorséttermi ételeladó – hallgatói számára.
A hatályos OKJ szakmai és vizsgakövetelményeinek megfelelően átdolgozott és megújított kiadás.
A vizsgasegédlet tankönyv az élelmiszereket, mint a vendéglátó szakmák technológiai folyamatainak alapanyagait ismerteti, valamint azt, hogyan változnak tulajdonságaik a tárolás, majd a feldolgozás során. Ehhez áttekinti a fő élelmiszercsoportok alkotóelemeinek fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait, a tartósítási tudnivalókat.
Kitér a minőségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokra és a HACCP rendszer alapelveire. A segédlet a komplex vizsgára felkészülést segíti, szerzője vizsgáztató, gyakorlati oktatásvezető, a komplex vizsga vizsgáztatói követelményrendszere alapján állította össze vizsgatételsor kidolgozás igényességével.