Bevezetés
|
5
|
Előszó
|
|
Előbeszédek
|
11
|
Mit tegyünk, és mit együnk?
|
11
|
Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire
|
12
|
Hányféleképpen lehet főzni?
|
15
|
Régen és most
|
18
|
A mosogatás eredete
|
18
|
A mosogatásról
|
19
|
Régen és most
|
21
|
Tanuljunk könnyen, gyorsan
|
23
|
Pörköltek, paprikások
|
23
|
Gulyások
|
24
|
Halászlé
|
25
|
Nem csak hússal élünk - levesek, főzelékek
|
26
|
Sűrítem a levest
|
26
|
Mi mennyi, és mennyi az annyi?
|
28
|
Titkok fejezete
|
31
|
Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk - volna
|
31
|
A hús titkai
|
31
|
Páclé készítése
|
32
|
Kenőpácolás
|
33
|
Elősütés
|
33
|
Egyéb tudnivalók
|
33
|
A bundázás, avagy a panírozás titkai
|
35
|
A máj titkai
|
37
|
A szója titkai
|
38
|
Általános és "rejtett" tudnivalók a szójáról
|
39
|
Töltött ételek
|
42
|
Rakott ételek
|
42
|
Labdapecsenye vagy vagdalt pecsenye (fasírozott)
|
43
|
Szójakocka káposztával
|
43
|
Szójafasírt pehelyből
|
43
|
Szójafasírt porból
|
44
|
Szójapástétom
|
44
|
Ráadás: Fruzsina őrült szójareceptje
|
44
|
Töltött ételek
|
45
|
Tehéntúró - házilag
|
45
|
Rézi sajtja
|
46
|
Krémsajt
|
47
|
Tejszín krémsajt
|
47
|
Köményes sajt
|
47
|
Borsos sajt
|
47
|
Boursain (buszen)
|
48
|
A tojás titkai
|
48
|
Lágy tojás
|
49
|
Kemény tojás
|
49
|
Tükörtojás
|
49
|
Diétás tükörtojás
|
49
|
Rántotta
|
49
|
Púpos rántotta
|
49
|
Kínai rántotta
|
50
|
Omlett
|
50
|
Buggyantott tojás
|
50
|
Tejfölös tojás
|
50
|
Tojáspörkölt
|
50
|
Meleg töltött tojás
|
51
|
Hideg töltött tojás
|
51
|
Tojásvagdalt
|
51
|
A burgonya titkai
|
52
|
Krumplipüré
|
54
|
Krumplisaláta
|
54
|
A hagyma titkai
|
55
|
Vendégváró póréhagyma
|
57
|
A tej titkai
|
57
|
A liszt titkai
|
59
|
A mai háziasszony titkos titkai
|
60
|
Leégett hús
|
60
|
Égett a sütemény, a torta
|
60
|
Kozmás a leves, a főzelék
|
61
|
Elsóztam a levest
|
61
|
Sós a hús
|
62
|
Savanyú a leves
|
62
|
Juj! Megégettem a kezem!
|
62
|
A pénz és az idő titkai
|
64
|
Kínai csirkeszárny
|
64
|
Hogy gyorsabban elkészüljön!
|
64
|
Gomba-"pillanatrecept"
|
66
|
További olcsó és gyors ételajánlatok
|
67
|
Lábatlan csirke
|
67
|
Sterc
|
67
|
Hajdúkása
|
67
|
Pászkavelő
|
67
|
Piros-fehér-zöld
|
67
|
Maradék? - Az nálunk nincs!
|
68
|
Mit csináljunk a maradék húsokkal?
|
69
|
Húskrokett (ropogós)
|
69
|
Húspuding
|
69
|
Édesanyám emlékezetes, jó, töltött palacsintája
|
69
|
Hortobágyi húsos palacsinta
|
70
|
Pástétom főtt húsból
|
70
|
Becsinált leves
|
70
|
Töltött krumplislepény
|
70
|
Amikor a főzelék megmarad
|
71
|
Ránk szárad a köret
|
71
|
Édességmaradékok
|
72
|
Levesek
|
73
|
Ükanyáinktól holnapig
|
73
|
Levesreceptek 1915-ből
|
75
|
Marhahúsleves anno
|
75
|
Spórolós levesek
|
77
|
Húslevesek hús nélkül
|
77
|
Kukoricaliszt-leves galuskával
|
78
|
Suhantott leves
|
79
|
Szalonnás leves
|
79
|
Zöldségleves májgombóccal
|
79
|
Burgonyaleves csipetkével
|
79
|
Erőleves betegeknek
|
80
|
Böjti leves
|
80
|
Csirkeleves
|
80
|
Köménymagos leves
|
81
|
Rántott leves
|
81
|
Savanyú tojásleves
|
81
|
Tejleves
|
81
|
Paradicsomleves
|
82
|
Napjaink levesei
|
85
|
Erőleves nyers sárgarépával
|
85
|
Erőleves sajttal
|
85
|
Ízes leves kockából
|
85
|
Rizsleves
|
85
|
Lebbencsleves
|
86
|
Bableves így vagy úgy
|
86
|
Lencseleves
|
86
|
Szárazborsóleves
|
87
|
Zöldborsóleves
|
87
|
Zöldséglevesek
|
87
|
Krumplilevesek
|
88
|
Tejfölös burgonyaleves
|
88
|
Burgonyaleves zellerlevéllel
|
88
|
Krumplileves babérlevéllel
|
89
|
Erdélyi édes krumplileves
|
90
|
Mákófalvi krumpligombócleves
|
90
|
Egyéb tudnivalók a krumplilevesről
|
90
|
Csorbák
|
91
|
Csorba zöldséggel
|
91
|
Csorba húsfélékkel
|
91
|
Nyári levesek
|
91
|
Bolgár aludttejleves
|
91
|
Joghurleves hidegen
|
92
|
Zöldleves
|
92
|
Kelkáposztás (avagy frankfurti) leves
|
92
|
Sóskaleves
|
93
|
Sóskaleves Berta szerint
|
93
|
Paraj-, avagy spenótleves
|
93
|
Paradicsomlevesek így is, úgy is
|
93
|
Magyaros paradicsomleves
|
94
|
Sajtos paradicsomleves
|
94
|
Bazsalikomos paradicsomleves
|
94
|
Spanyolos (hideg) paradicsomleves
|
94
|
Hideg paradicsomleves
|
94
|
Jeruzsálemi paradicsomleves
|
95
|
Gyümölcslevesek
|
95
|
Vegyes gyümölcslevesek
|
95
|
Nagyanyám borlevese
|
96
|
Hallevesek
|
96
|
Változatok a halászlére
|
96
|
Halkocsonya I.
|
97
|
Anyám hallevese
|
97
|
Halkocsonya II.
|
97
|
Utószó a levesekhez
|
98
|
Levesbetétek
|
99
|
Csurgatott tészta
|
99
|
Daragaluska I.
|
100
|
Daragaluska II.
|
100
|
Egyszerű májgaluska
|
100
|
Reform májgombóc
|
100
|
Burgonyagombóc
|
101
|
Zsemlegombóc
|
101
|
Zsemlegombóc
|
101
|
Macesz-, avagy pászkagombóc
|
101
|
Tört galuska - nokedli
|
102
|
Reszelt tészta
|
102
|
Csipetke
|
102
|
Vajgaluska
|
103
|
Sült borsóka
|
103
|
Egyéb levesbetétek
|
103
|
Köretek
|
105
|
Burgonyaköretek
|
105
|
Sós vízben főtt krumpli
|
105
|
Petrezselymes burgonya
|
105
|
Sajtos burgonya
|
105
|
Krumplipüré
|
105
|
Pirított burgonya
|
106
|
Hagymás krumpli
|
106
|
Rósejbni
|
106
|
Hasábburgonya - szalmakrumpli
|
106
|
Krokett, avagy pofézli
|
106
|
Tócsni
|
107
|
Burgonyapecsenye
|
107
|
Rizs- és egyéb köretek
|
107
|
Párolt rizs
|
108
|
Paradicsomos rizs
|
108
|
Rizsköret olaszosan
|
108
|
Tarhonyaköret
|
108
|
Hajdúkása
|
109
|
Köretek zöldségfélékből
|
109
|
Angolos zölségköretek
|
109
|
Parajlepén
|
110
|
A kukorica mint lírai kitérő
|
110
|
Puliszka
|
111
|
Kukoricaprósza
|
112
|
Főzelékek - másképpen
|
112
|
Podlupka, azaz karalábélevél
|
112
|
Tőtika, azaz töltöt karalábélevél
|
113
|
Karalábéfőzelék és -leves
|
113
|
Töltött karalábé
|
113
|
Rakott karalábé (rizzsel meg egyebekkel)
|
113
|
Bundás és rántott karalábészeletek
|
114
|
A bab, borsó és lencse dícsérete
|
114
|
Főzelékek és húsfélék között
|
115
|
Őfelsége, a káposzta
|
117
|
Téli töltött káposzta
|
117
|
Nyári töltött káposzta
|
117
|
Ínséges idők töltött káposztája
|
118
|
Erdélyi káposzták
|
119
|
Erdélyi lucskos káposzta
|
119
|
Székelykáposzta, avagy székelygulyás
|
119
|
Kolozsvári rakott káposzta
|
120
|
Főzelékek édes káposztából
|
120
|
Párolt káposzták
|
121
|
Vadász káposzta
|
121
|
Rizses vagy tarhonyás káposzta
|
122
|
Buba galuskás káposztája
|
122
|
Káposztás trepanka
|
122
|
Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom
|
122
|
Padlizsán törökösen
|
124
|
Padlizsán rizzsel
|
124
|
Padlizsánkrém
|
124
|
Olasz melancani
|
125
|
Gizi padlizsánreceptje
|
125
|
Sajttal rakott padlizsán
|
125
|
Hagymareceptek
|
126
|
Nyers hagyma áztatva
|
126
|
Mustáros hagyma
|
126
|
Zöldhagymaszár-saláta
|
127
|
Hagymatokány
|
127
|
Erdélyi hagymatokány
|
127
|
Hagymaleves I.
|
127
|
Hagymaleves II.
|
128
|
Hagymaleves III.
|
128
|
Fűszeres töltött hagyma
|
128
|
Hagymatorta
|
129
|
Hagymafeltét
|
129
|
A sokat kárhoztatott húsok
|
130
|
Egy kis történelem, egy kis tudomány
|
130
|
A hentesnél
|
131
|
A csirke
|
133
|
Egybesült csirke
|
133
|
Töltött csirke
|
133
|
Csirkemell változatosan
|
134
|
Citromos sült csirkecomb
|
134
|
Mindenféle párolt csirkék
|
134
|
Pörkölt és paprikás csirke
|
135
|
Lecsós csirke
|
135
|
"Csirkék tárkonymártásban"
|
136
|
Darált húsok
|
136
|
Töltelék mindenféléhez
|
136
|
Rakott akármicsodák
|
137
|
Fasírozott (vagdalt), avagy labdapecsenye
|
137
|
A híres-nevezetes citromos fasírt
|
137
|
Miklós labdapecsenyéje
|
138
|
Francia darált pecsenyeszelet
|
138
|
Ugyanez odalenn Délen
|
138
|
Szeletelt húsok
|
138
|
Natúrszelet
|
138
|
Párolt húsok
|
139
|
Egybesült és társai
|
139
|
Sült oldalas
|
140
|
Töltött dagadó
|
140
|
Egy s más a halakról
|
142
|
Rácponty
|
142
|
Keszeg ropogósan
|
143
|
Göngyölt tonhal
|
143
|
Tengeri hal egyszerűen, finoman
|
143
|
Ugyanez másképpen
|
144
|
Hahó! Itt a reform: saláták
|
145
|
Egynemű nyers saláták
|
147
|
Franciasaláta
|
147
|
Gyors franciasaláta
|
148
|
Krumplisaláták
|
149
|
Anyám krumplisalátája
|
149
|
Majonézes krumplisaláta
|
149
|
Zelleres krumplisaláta
|
149
|
Arlette halas krumplisaláta
|
150
|
Paradicsomsaláták
|
150
|
Egyszerű paradicsomsaláta
|
150
|
Poni paradicsomsalátája
|
150
|
Erdélyi paradicsomsaláta
|
150
|
Fantázia paradicsomsaláta
|
150
|
Sült paradicsomsaláta
|
150
|
Egyéb salátafélék
|
151
|
Fejes zöldségsaláta
|
151
|
Cukros fejessaláta
|
152
|
Francia fejessaláta
|
152
|
Spenótsaláta
|
152
|
Céklasaláták
|
153
|
Nagyanyáink céklasalátája
|
153
|
Nyers céklasaláta
|
153
|
Péter sült céklasalátája
|
153
|
Orosz céklasaláta
|
153
|
Céklapüré-saláta tojással
|
153
|
Céklafantázia
|
153
|
Káposztasaláták
|
154
|
Forrázott káposzta
|
154
|
Savanyú káposzta - kocsissaláta
|
154
|
Zellersaláták
|
155
|
Reszelt zeller
|
155
|
Klasszikus zellersaláta
|
155
|
Zellersaláta öntettel
|
155
|
Zeller keveréshez
|
155
|
Pikáns padlizsánsaláta
|
155
|
Kevert saláták
|
156
|
Kovászosuborka-saláta
|
157
|
Judit friss keveréke
|
157
|
Mai ötletsalátám
|
157
|
Rizssaláták
|
157
|
Főtt-tészta-saláta
|
157
|
Grízsaláta
|
518
|
Jeruzsálemi zöldségsaláta
|
158
|
Pároltsárgarépa-saláta
|
158
|
Hagymasaláták
|
158
|
Nyers hagymasaláta
|
158
|
Zöldhagyma szára
|
159
|
Pórésaláta egyszerűen
|
159
|
Száraz hüvelyessaláták
|
159
|
Szárazbabsaláta
|
159
|
Szójababsaláta
|
159
|
Babsaláta egyszerűen
|
160
|
Lencsesaláta
|
160
|
Gyümölcssaláták
|
160
|
Almasaláta
|
161
|
Ínyenc almasaláta
|
161
|
Almasaláta mézzel
|
161
|
Almasaláta joghurttal
|
161
|
Baracksaláta
|
161
|
Barack- és dinnyesaláta
|
162
|
Téli gyümölcssaláta
|
162
|
Nyári vegyes gyümölcssaláta
|
162
|
Izraeli gyümölcssaláta
|
162
|
Banánsaláta
|
162
|
Salátalevek, salátaöntetek
|
163
|
Dresszingek, mártogatók vagy dippek
|
163
|
Páclé
|
164
|
Majonéz
|
164
|
Zöld majonéz
|
164
|
Olcsó majonéz
|
166
|
Hamis, azaz tartármajonéz
|
166
|
Alapöntetek
|
166
|
Francia salátaolaj
|
167
|
Olasz salátamártás
|
167
|
Angolmártás
|
167
|
Élesztőmártás
|
167
|
Hideg tormamártás
|
168
|
Bolognai mártás, vagy pizzaszósz
|
168
|
Ketchup (Rézi receptje szerint)
|
168
|
Fűszer- és gyümölcsecetek - háziasan
|
168
|
Tárkonyecet
|
170
|
Borecet
|
170
|
Gyümölcsecetek
|
170
|
Almahéjecet
|
170
|
Korpacibere
|
170
|
Szörpök
|
171
|
Egresszörp
|
171
|
Málnaszörp
|
171
|
Ribizliszörp
|
172
|
Bodzaszörp (télire)
|
172
|
Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra)
|
173
|
Rózsaszörp
|
173
|
Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen
|
173
|
Eper, málna, ribizke, szeder
|
173
|
Rostos gyümölcslevek
|
173
|
Kenőkék
|
174
|
Körözött
|
175
|
Túrókrém
|
175
|
Sajtkrém
|
175
|
Tormás krémsajt
|
176
|
Tejfölös habarcs
|
176
|
Juhtúrós zöld vaj
|
176
|
Töpörtyűkrém
|
176
|
Mari kenőkéi
|
176
|
Géza májpástétoma
|
177
|
Színes vajak
|
177
|
Zsidótojás
|
178
|
Tojáskenőke forrón
|
178
|
Pecsenyezsír
|
178
|
"Libamáj"-kenőke
|
179
|
Húskonzervek "dúsítása" kenőkévé
|
179
|
Paradicsomkrém
|
179
|
Szójapástétom
|
179
|
Lencsepástétom
|
179
|
Hanasz
|
180
|
Itt jönnek a csemegék
|
180
|
Dunai kaviár
|
180
|
Pannon kaviár
|
180
|
Velő tökmagból
|
181
|
Élesztős velőpástétom
|
181
|
Itt vannak a csodálatos zakuszkák!
|
182
|
Erdélyi zakuszka
|
182
|
Bukaresti zakuszka
|
182
|
Kidei zakuszka
|
182
|
Konyhakert a levegőben
|
183
|
Erdő-mező ajándéka
|
185
|
Egyéb salátafélék, zöldlevelek
|
185
|
Aranyat versenyző saláta
|
185
|
Vadvirágsaláta
|
185
|
Csalánsaláta
|
186
|
Pitypangsaláta
|
186
|
Porcsinsaláta
|
186
|
Mezei levesek és egyebek
|
186
|
Bogyók-befőttek
|
187
|
A gombák világa
|
188
|
Szelíd és vad teák
|
189
|
Teák és főzetek készítése
|
190
|
Közismert teák és főzetek
|
191
|
Kamilla
|
191
|
Dióhéj, cseresznye- és meggyszár
|
191
|
Hagymalevél
|
192
|
Csipkebogyó
|
192
|
Szárított-feketebodza-tea
|
193
|
Kökényvirágtea fogyókúrához
|
193
|
Berkenyevirág-tea
|
193
|
Csalántea
|
193
|
Tészták
|
194
|
Gyúrt és főtt tészták
|
194
|
Gyúrt tészta
|
194
|
Diós, illetve mákos tészta
|
195
|
Sajtos tészta
|
195
|
Darás tészta
|
196
|
Túrós csusza
|
196
|
Krumplis tészta (grenadírmars)
|
196
|
Káposztás kocka
|
196
|
Erzsi káposztás kockája
|
197
|
Fokhagymás-tejfölös főtt tészta
|
197
|
Olasz szarvacskatészta
|
197
|
Spagetti magyarosan
|
198
|
Makaróni olaszosan
|
198
|
Kedvenceink: a palacsinták
|
198
|
Palacsintatészta
|
198
|
Kelt palacsinta
|
199
|
Gundel palacsinta
|
199
|
Csúsztatott palacsinta
|
200
|
Sós krumplis palacsinta
|
200
|
Sonkás palacsinta
|
201
|
Teflonos palacsinta
|
201
|
Káposztás palacsinta
|
201
|
Májkrémmel töltött palacsinta
|
201
|
Sörkorcsolya-palacsinta
|
202
|
Krumplikrémmel töltött palacsinta
|
202
|
Hortobágyi húsos palacsinta
|
202
|
Darált marhahússal töltött palacsinta
|
202
|
A pogácsák: ezek is a kedvenceink
|
203
|
Mandulás pogácsa
|
203
|
Sajtos pogácsa
|
203
|
Vajas pogácsas
|
204
|
Krumplis pogácsa
|
204
|
Tehéntúró-pogácsa
|
204
|
Egyszerű túrópogácsa
|
204
|
Füstölt sajtos pogácsa
|
204
|
Töpörtyűs pogácsa
|
205
|
Morzsák - császáriak
|
205
|
Császármorzsa darából
|
205
|
Császármorzsa lisztből
|
206
|
Búzadara pirítva
|
206
|
Vendégváró sós sütemények
|
207
|
Káposztás hasé
|
207
|
Gombával töltött leveles
|
208
|
Sonkás kifli
|
208
|
Virslis rolni
|
208
|
Sajtkrémes korongok
|
208
|
Sütemények magasiskolája
|
209
|
Poronyú, azaz omlós tészták
|
209
|
Alaptészta
|
210
|
Finom linzertészta
|
210
|
...és még mi minden
|
211
|
Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények
|
211
|
"Esztike" leveles-hájas tészta
|
211
|
A világ legfinomabb sósrudacskája
|
211
|
Anyám villámgyors süteménye
|
212
|
Almás pite
|
212
|
Vizes piskóta
|
213
|
Egyszerű gyümölcslepény
|
213
|
Kakaós lepény
|
213
|
Kevert gyümölcsös lepény
|
214
|
Zsófi süteménye
|
214
|
Szegényember süteménye
|
214
|
Egyszerű rétes
|
214
|
Készen vásárolt réteslap
|
214
|
Rétes-meg - más töltelékek
|
215
|
A tortákról
|
216
|
Tortalapsütés
|
216
|
Tortabevonó
|
216
|
Tortadíszítés
|
217
|
Habsütemények
|
217
|
Gyümölcsös sütemény
|
217
|
Túrófánkocskák
|
217
|
Habcsók, hólabda, habkoszorúk
|
218
|
Gyümölcshab
|
218
|
Habfelfújt
|
218
|
Diós csók Bertha módra
|
219
|
Krémek - krémszerűségek
|
220
|
Citromkrém
|
220
|
Madártej
|
220
|
Egyszerű különlegességek
|
222
|
Macskagombóc
|
222
|
Karlsbadi torta
|
222
|
Citromkrémes ostyaszeletek
|
222
|
Rézi csokoládés őzgerince
|
222
|
Fagylaltok
|
223
|
Gyümölcsfaglaltok
|
223
|
Vaníliafagylalt
|
223
|
Csokoládéfagylalt
|
224
|
Kakaófagylalt
|
224
|
Karamellfagylalt
|
224
|
Fogyni kéne - de hogyan?
|
225
|
A vendéglátás titkai
|
231
|
Anyáink uzsonnái
|
233
|
Franciaasztal
|
233
|
Ünnepi tálalás, díszítés
|
234
|
Flambírozás és egyéb fifikák
|
234
|
Készülődés az ünnepre
|
236
|
Karácsonyi sütemények - régen
|
240
|
Fehér mandulás koszorú
|
240
|
Fehér habkosaracskák
|
240
|
Ünnepi sáfrányos kalács
|
241
|
Szaloncukor
|
241
|
Mézeskalács-figurák
|
242
|
Díszítőmáz
|
245
|
Mézestészta
|
246
|
Cukorjég
|
246
|
Mézescsók
|
246
|
Öt év múltán
|
248
|
Fasírozott - hús nélkül
|
248
|
Édeskáposzta-főzelék
|
248
|
Sajtos almafánk
|
548
|
Töltött rizsfánk
|
248
|
Citromjava
|
249
|
Puliszka-polenta változatok
|
249
|
A gombákról
|
250
|
Új spenótreceptek
|
251
|
Szilvia spenótreceptje
|
251
|
Spenótos galuska
|
252
|
Kalandjaim Gizi barátnőm főztjével
|
252
|
A krémekhez, kenőkékhez - királyi hozzátoldás
|
254
|
Zöldreceptek, melyeket most tanultam
|
256
|
Cukkini, padlizsán finoman
|
256
|
Rakott tök
|
256
|
Piros galuska
|
256
|
Levesbevalók
|
257
|
Zolika török sajtkrémje
|
257
|
A világ legcsodálatosabb krumplilevese
|
258
|
Savanyítás-savanyúság
|
259
|
Almaecet
|
261
|
Lusta asszony rétese
|
261
|
Új tapasztalataim a húsokkal
|
261
|
Annácska mézes csirkéje
|
261
|
Mézes csirke
|
262
|
Rokfortsajtos mártás
|
262
|
Zolika görög gyrosa
|
262
|
Elő-utószó
|
263
|
Mesterkurzus
|
264
|
Utószó (Szilárd Gabriella)
|
266
|