A szőlőskertek gazdái egyformán jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék szőlőjükre, lugasukra, vendégmarasztaló borukra. Az irói szándék találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Prohászka Ferenc könyvének ez a tizenharmadik kiadása, amelyet elsősorban azok részére írt, akik kisebb területen vagy csupán házuk körül termesztik a szőlőt, érlelik a bort.
A világosan, egyszerűen, de szemléletesen és szakszerűen megírt mű a csemege- és borszőlőtermesztésről, valamint a borkezelésről szól.
A szőlőtermesztési rész a szőlőfajták jellemzését, a szaporítást, a tőkehiány pótlásának módjait, a telepítést,a termő szőlő metszését, növényvédelmét és a lugas nevelésének tudnivalóit tartalmazza.
Aki csak kevés bor készítésére vállalkozik, annak is tudnia kell a szürettel, a must erjesztésével, a bor kezelésével kapcsolatos teendőket. A régi és jól bevált módszerek mellett megtalálja az olvasó a szőlőtermesztés és a borkészítés, borkezelés új, korszerű eljárásait is.