Előszó |
5 |
A szőlő |
|
A szőlőtőke részei |
9 |
A gyökérzet |
9 |
Felépítése, működése és fejlődése |
10 |
A törzs és a hajtásrendszer |
11 |
Fás részek |
11 |
A tőketörzs és részei - Vessző |
11 |
A hajtás és oldalszervei |
14 |
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés) |
16 |
A szőlő táplálkozása és életműködése |
20 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei |
22 |
A hőmérsékleti viszonyok |
22 |
A domborzat és a terület fekvése |
23 |
A talaj |
24 |
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete |
24 |
A szőlő szaporításának módjai |
27 |
A szaporítóanyag előállítása |
27 |
Az európai (hazai) vessző |
28 |
Szelektálás - A vessző megszedése |
29 |
Alanyvessző |
31 |
Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással |
31 |
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából |
32 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése |
39 |
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek |
44 |
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás |
44 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig |
47 |
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen |
47 |
A szőlő telepítése |
50 |
A telepítés előkészítése |
50 |
Területkiválasztás |
51 |
Talajvizsgálat |
53 |
A művelési és ültetési formák meghatározása |
54 |
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés |
54 |
A szőlőfajta kiválasztása |
57 |
A szaporítóanyag megválasztása |
59 |
A talaj előkészítése telepítésre |
60 |
A talaj gyomtalanítása |
60 |
A talajfáradtság megszüntetése |
62 |
A talaj alap- vagy készlettrágyázása |
62 |
A talaj mélyforgatása |
64 |
A telepítés |
65 |
A sorok és a tőkehelyek kijelölése |
65 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre |
66 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése |
66 |
Az ültetés mélysége |
68 |
Az ültetés módjai |
68 |
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás |
69 |
A szőlő támberendezése |
73 |
Karótámasz |
73 |
Huzalos támasz |
75 |
Új telepítésű szőlők gondozása |
77 |
Az első év munkái - A második év munkái |
77 |
A termő szőlő munkái |
80 |
A metszés |
81 |
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe |
82 |
A rügyek termékenysége |
85 |
A fiatal tőke alakító metszése |
87 |
Alacsonyművelés |
88 |
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés |
88 |
Középmagas művelés |
94 |
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés |
95 |
Magasművelés |
100 |
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés |
100 |
A termő szőlő metszésmódjai és metszése |
127 |
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés |
128 |
A metszésmód megválasztásának irányelvei |
136 |
A metszés ideje |
138 |
A termés megtervezése metszéskor |
138 |
A metszés |
139 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése |
143 |
A metszés járulékos munkái |
144 |
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése |
144 |
Az elpusztult tőkék pótlása |
148 |
Pótlás gyökeres vesszővel |
149 |
Tőkepótló bujtás |
150 |
Döntés |
152 |
Zöldoltás |
154 |
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása |
154 |
A talajmunkák |
161 |
Szőlőfedés (takarás) |
161 |
Nyitás |
163 |
Kapálás |
164 |
Vegyszeres gyomirtás |
165 |
A hajtásválogatás |
166 |
A kötözés |
168 |
A hónaljazás |
170 |
A csonkázás (tetejezés) |
170 |
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás |
172 |
A trágyázás célja és jelentősége |
172 |
A tápanyagok szerepe és hatása |
173 |
Szerves trágyák |
175 |
Műtrágyák |
179 |
A trágyázás alapelvei |
180 |
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés |
181 |
A hagyományos trágyázás irányelvei |
189 |
A trágyázás módja és ideje |
190 |
Levéltrágyázás |
193 |
A szőlő növényvédelme |
195 |
Gombás betegségek |
195 |
Peronoszpóra |
195 |
Lisztharmat |
205 |
Szőlőorbánc |
207 |
Fakórothadás |
208 |
Szürkerothadás |
209 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek |
210 |
Állati kártevők |
211 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) |
211 |
Szőlőmoly |
212 |
Szőlőilonca |
213 |
Kendermagbogár |
213 |
Cserebogárpajor |
214 |
Darazsak |
215 |
Szőlőlevélatka |
216 |
Ritkábban károsító állati kártevők |
217 |
Élettani elváltozások |
218 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) |
218 |
A szőlőfürt kocsánybénulása |
219 |
Időjárás okozta elváltozások |
219 |
Tavaszi fagykár |
220 |
Napperzselés |
221 |
Jégverés |
221 |
Kipállás |
222 |
Permetezési menetrend |
222 |
A védekezőszerek ismertetése |
225 |
Gombaölő porozószerek |
225 |
Rovarölő szerek |
225 |
Permetezési tudnivalók |
228 |
Permetező- és porozógépek |
231 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra |
234 |
Az átállás indokai és előnyei |
234 |
A szőlősorok szélesítése |
235 |
Átállás korszerűbb művelésmódokra |
236 |
A tőkeátoltás módszerei |
236 |
Zöldre fásoltás |
238 |
Oltás gyökérnyakba |
241 |
Oltás gyökértörzsbe |
242 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei |
244 |
A leromlás okának kivizsgálása |
244 |
Tőkék felerősítése trágyázásal |
246 |
A tőkefej rendbehozása |
247 |
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása |
250 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből |
252 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése |
253 |
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek |
254 |
Házikerti lugasművelés |
261 |
A lugas helyének kijelölése |
262 |
A fajta kiválasztása |
265 |
Az ültetés |
268 |
A lugas támaszberendezései |
270 |
Alkalmazkodó formák |
270 |
Díszítő formák |
273 |
Házikerti formák |
276 |
A támaszberendezések alapanyagai |
278 |
Lugasformák és alakító metszésük |
280 |
Füzérlugasok |
281 |
Kordonlugasok |
282 |
Szárnyas lugasok |
287 |
Kombinációs tetőlugasok |
290 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai |
292 |
A termő lugas metszése |
295 |
A lugas hajtásainak kezelése |
298 |
Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) |
298 |
A lugas növényvédelme |
302 |
A termést szabályozó eljárások |
303 |
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása |
303 |
A trágyázás és az öntözés |
307 |
A lugastőkék téli fagyvédelme |
309 |
A szüreti idő meghosszabbítása |
311 |
A szőlő téli eltartása |
312 |
A szőlőfajták ismertetése |
316 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták |
320 |
Ottonel muskotály |
320 |
Rizlingszilváni |
320 |
Leányka |
321 |
Piros tramini |
321 |
Szürkebarát |
321 |
Pinot blanc |
322 |
Zöld veltelini |
322 |
Sauvignon |
322 |
Chardonnay |
323 |
Királyleányka |
323 |
Rajnai rizling |
323 |
Olasz rizling |
324 |
Furmint |
324 |
Hárslevelű |
325 |
Fehér tömegborszőlő-fajták |
326 |
Ezerjó |
326 |
Izsáki (Izsáki sárfehér) |
327 |
Kövidinka |
328 |
Vörösborszőlő-fajták |
328 |
Oportó |
328 |
Zweigelt |
328 |
Kékfrankos |
329 |
Merlot |
329 |
Cabernet franc |
329 |
Cabernet sauvignon |
330 |
Kadarka |
330 |
Csemegeszőlő-fajták |
331 |
Csaba gyöngye |
331 |
Kozma Pálné muskotály |
332 |
Favorit |
332 |
Irsai Olivér |
333 |
Szőlőskertek királynője muskotály |
334 |
Pannónia kincse |
334 |
Boglárka |
335 |
Saszla-félék |
336 |
Mathiász Jánosné muskotály |
337 |
Attila |
338 |
Afuz Ali |
338 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták |
339 |
Fehérborszőlő-fajták |
340 |
Zefír |
340 |
Zengő |
340 |
Zenit |
340 |
Táltos |
341 |
Karát |
341 |
Cserszegi fűszeres |
341 |
Mátrai muskotály |
342 |
Ezerfürtű |
342 |
Jubileum 75 |
342 |
Vörösborszőlő-fajták |
343 |
Magyar frankos |
343 |
Rubintso |
343 |
Festőborszőlő-fajták |
343 |
Bíborkadarka |
343 |
Kármin |
344 |
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták |
344 |
Fehérborszőlő-fajták |
344 |
Zala gyöngye |
344 |
Bianca |
345 |
Kunbarát |
345 |
Kunleány |
346 |
Vörösborszőlő-fajta |
346 |
Medina |
346 |
Csemegeszőlő-fajta |
347 |
Pölöskei muskotály |
347 |
Alanyfajták |
347 |
A bor |
|
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók |
351 |
A pince |
351 |
Borkezelési eszközök |
351 |
A boroshordók |
352 |
Az üres hordók gondozása |
354 |
Új hordó előkészítése |
355 |
Vörösboros hordók színtesztelése |
355 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala |
356 |
Az üvegballonok |
357 |
A műanyag edények |
358 |
A szüret és a szőlő feldolgozása |
360 |
A szőlő érése és a szüret ideje |
360 |
A szőlőfürt és részei |
362 |
A feldolgozás előkészületei |
362 |
A szőlő zúzása és sajtolása |
363 |
A fehérbor készítése |
363 |
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt |
365 |
A must erjesztése |
365 |
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) |
368 |
A vörös- és a sillerbor készítése |
369 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) |
371 |
Az újborok édességének megtartása |
372 |
A must tartósítása |
373 |
A töményített (sűrített) must készítése |
374 |
A must javítása |
375 |
A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése |
375 |
Borecet készítése |
378 |
A szőlőtörköly felhasználása |
379 |
A bor kezelése |
381 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése |
381 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük |
382 |
Az alkoholtartalom meghatározása |
384 |
Az egyszerű borkezelés műveletei |
386 |
Töltögetés |
387 |
Darabban levő borok kezelése |
388 |
Fejtés |
388 |
A seprő felhasználása |
392 |
Kénezés |
393 |
A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése |
394 |
A borok házasítása |
396 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása |
396 |
Savcsökkentés (savtompítás) |
397 |
Savpótlás |
398 |
Újraerjesztés |
399 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel |
399 |
Színtelenítés |
400 |
Színjavítás |
400 |
A derítés |
401 |
Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés |
402 |
A szűrés |
404 |
Borbetegségek |
405 |
Virágosodás |
406 |
Ecetesedés |
407 |
Tejsavas (mannitos) erjedés |
407 |
Barnatörés |
408 |
Nyúlósodás |
409 |
Egéríz |
409 |
Záptojásszag |
410 |
Borhibák |
410 |
Penészíz és dohosság |
410 |
Feketetörés |
410 |
Egyéb borhibák |
411 |
Hasznos tudnivalók |
|
A bor az ember életében |
415 |
Hogyan "tálaljuk" a bort? |
416 |
A szőlőtermelés és a termés hasznosításának alakulása Magyarországon |
434 |
Területszámítás |
436 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás |
438 |
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége |
438 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben |
439 |
Borszőlőfajták érési ideje |
443 |
A borospince levegőjének páratartalma |
444 |
A huzal hossza és tömege |
444 |
Különböző minőségi rönkök tömege |
444 |
Adatok hasított karó készítéséhez |
445 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben |
445 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez |
446 |
Permetlészükséglet hektáronként |
446 |
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége |
447 |
A must alkotórészei |
447 |
A must sűrűsége és az erjedési vesztesége |
448 |
A bor alkotórészei |
448 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra |
449 |
Borseprő - seprőnyeredék |
449 |
Egyéb adatok még a borról |
450 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége |
451 |
A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya |
451 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége |
451 |
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete |
452 |
Kénezés |
452 |
Üres hordók kénezése |
453 |
A must és a bor kénezési táblázata |
453 |
Boroshordók fontosabb adatai |
454 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel |
455 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel |
455 |
Gyors hordómérő-táblázat |
467 |
A szőlőtermesztő munkanaptára |
419 |
Január-február |
419 |
Március |
420 |
Április |
421 |
Május |
422 |
Június |
423 |
Július |
424 |
Augusztus |
424 |
Szeptember |
425 |
Október |
426 |
November |
427 |
December |
428 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok |
429 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom |
432 |