A szőlőnövény részeinek és életműködésének rövid ismertetése |
7 |
A szőlőtőke föld alatti részei |
7 |
A gyökérzet |
7 |
A szőlőtőke föld feletti részei |
9 |
A tőketörzs és részei |
9 |
A vessző, a hajtás és részeik |
10 |
A szőlőfajták |
16 |
Európai (hazai) szőlőfajták |
16 |
Fehérborszőlő-fajták |
17 |
Vörösborszőlő-fajták |
28 |
Csemegeszőlő-fajták |
30 |
Direkttermő szőlőfajták |
37 |
Alanyfajták |
38 |
A szőlő szaporítása |
41 |
Szaporítóanyag-termelés |
41 |
A síma vesszők szedése |
41 |
Gyökeres vessző előállítása iskolázással |
44 |
Gyökeres vessző előállítása bujtással |
49 |
Fás oltványok készítése előhajtatással és előhajtatás nélkül |
53 |
Síma és gyökeres vesszők vermelése |
57 |
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek |
60 |
Tőkepótló bújtás |
60 |
Döntés |
63 |
Zöldoltás |
65 |
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben |
67 |
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban |
69 |
A szőlő telepítése |
71 |
A terület kiválasztása |
71 |
Homoktalaj |
72 |
Kötött talaj |
73 |
Talajvizsgálat |
74 |
A telepítés megtervezése |
74 |
A szőlőfajta kiválasztása |
75 |
Karós- vagy gyalogszőlő |
76 |
Gyümölcsfaültetés a szőlőben |
77 |
A terület és a talaj előkészítése telepítésre |
77 |
Területrendezés |
77 |
A talaj termőerejének növelése |
78 |
Forgatás |
79 |
A terület beosztása |
80 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre |
81 |
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? |
81 |
Az előkészítés általános szempontjai |
82 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése |
83 |
Síma vessző előkészítése |
84 |
Síma vessző előgyökereztetése |
84 |
A telepítés elvégzése |
85 |
Általános tudnivalók |
85 |
Ültetés fúró után |
87 |
Ültetés gödörbe |
90 |
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme |
91 |
Az új telepítésű szőlő első évi kezelése |
92 |
A szőlő támasztéka |
93 |
Karós támasz |
93 |
Huzalos támasz |
94 |
A szőlő évente ismétlődő munkái |
95 |
A nyitás |
95 |
A szőlő metszése |
96 |
A fiatal tőke alakító metszése |
97 |
A termő szőlő metszése |
102 |
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása |
116 |
Tőkehiányok pótlása |
118 |
A pótlások ápolása |
119 |
A kapálások |
121 |
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása |
124 |
A hajtások válogatása |
124 |
Kötözés |
125 |
A termőhajtások bekurtítása |
126 |
Hónaljazás |
126 |
Csonkázás (tetejezés) |
127 |
A szőlőnövény védelme |
128 |
A szőlő gombabetegségei |
128 |
A szőlő rovarkártevői |
139 |
Időjárás okozta károk |
148 |
Élettani betegségek |
150 |
A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek |
150 |
A szőlő fedése (betakarása) |
155 |
Trágyázás |
158 |
A trágyázás jelentősége |
158 |
Szerves trágyák |
159 |
Műtrágyák |
163 |
A trágyázás szempontjai |
164 |
A trágyázás technikája |
166 |
Az alanyvesszőtermesztés munkái |
169 |
A szőlők rendbehozásának módszerei |
171 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozása |
171 |
A tőkék felerősítése trágyázással |
173 |
A tőkék rendbehozása |
175 |
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása |
180 |
Hiányzó tőkék és karók pótlása |
182 |
Új tőkefej nevelése szakhajtásokból |
182 |
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése |
183 |
Házikerti lugasművelés |
186 |
A lugas telepítése |
187 |
A lugas helyének kijelölése |
187 |
Fajtakiválasztás |
189 |
Ültetés |
190 |
A lugas támaszberendezése |
191 |
A lugasalak kinevelése |
193 |
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas |
195 |
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas |
195 |
Egy- vagy többkarú emeletes (redély) lugas |
197 |
A lugas kezelése és ápolása |
203 |
A szüret |
209 |
A szőlő érése és a szüret ideje |
209 |
A termés leszüretelése |
209 |
A szőlő feldolgozása és a bor kezelése |
211 |
A bor tárolására használt helyiségek és hordók |
211 |
Pince |
211 |
Boroshordók |
211 |
Üres hordók gondozása |
212 |
Ecetes és dohos hordók rendbehozása |
213 |
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése |
214 |
A szőlőfürt és részei |
214 |
Előkészülés a feldolgozásra |
215 |
A szőlő zúzása és sajtolása |
216 |
A must erjesztése |
217 |
Vörös- és sillerbor készítés |
218 |
A szőlőtörköly felhasználása |
220 |
A törköly felhasználása pálinkafőzésre |
220 |
Törkölybor (csiger, lőre) készítése |
220 |
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) |
221 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása |
223 |
A bor kezelése |
224 |
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése |
224 |
Borászati tisztaság |
225 |
Töltögetés |
226 |
Fejtés |
228 |
A seprő felhasználása |
230 |
Kénezés |
230 |
Savcsökkentés (savtompítás) |
233 |
A bor ízének, színének javítása |
234 |
Borbetegségek és borhibák |
236 |
Borbetegségek |
236 |
Borhibák |
239 |
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban |
241 |
Szőlőeltartás |
241 |
Eltartás kamrában |
242 |
Eltartás levágott vesszővel |
243 |
Fűrészporba ágyazás |
244 |
Szőlőíz készítés |
244 |
A must tartósítása |
245 |
Töményített (sűrített) must készítése |
245 |
A szőlőtermelő munkanaptára |
247 |
A borvidékek beosztása és az ott telepítésre engedélyezett szőlőfajták |
254 |
Hasznos tudnivalók táblázatokban |
262 |
Szőlőtermelés |
262 |
Borászat |
275 |
Továbbképzésre ajánlható irodalom |
280 |