A vörösborok termékskálája a könnyű, friss boroktól a testes, cserzőanyagban gazdag borokig, a fajtaazonos érlelésűektől a házasított borokig terjed. A kereslet és a fogyasztók minőség iránti igényei is növekednek, de a sikerhez nem elegendő a fogyasztói ízlést kielégíteni, a minőséget állandóan szinten is kell tartani. Ehhez üzemi szintű döntéseket kell hozni, egy részüket még a szőlőtermesztés folyamán.
A fajta-, az alanyválasztás, a tőkeművelési mód és a terméshozam szabályozása legfontosabb ismérvei bemutatásával kezdődik a könyv. A továbbiakban tanácsot ad a készítendő vörösbortípusok kiválasztásához, ismerteti a cefrekezelést, a héjon erjesztési eljárásokat. Részletesen foglalkozik a biológiai almasavbontással, a színstabilizálásban végbe menő polimerizációs, makro- és mikrooxidációs folyamatokkal. A művet az ászkolással, a derítéssel és a palackozással kapcsolatos teendők leírása zárja.