A "mediterrán diéta" több mint egészséges táplálkozás. Egyfajta magatartást, életmódot is jelent, ami a XX. század derekán a Földközi-tenger vidékén élő népek körében még általános volt. Ezen a vidéken ritkán fordultak elő szív-, érrendszeri és daganatos megbetegedések, miközben Európa többi részén emelkedő halálozási arányról számoltak be.
E könyv sem csupán a mediterrán táplálkozásról, a mediterrán étrendről szól, hanem bepillantást nyújt a mediterrán emberek életstílusába is azért, hogy az olvasók miközben a receptek alapján elkészítik az ízletes ételeiket, ráhangolódhassanak arra a ritmusra, amely jellemző volt és remélhetőleg még ma is megtalálható a mediterrán vidékeken. Az érdeklődő olvasó szórakoztató kultúrtörténeti ismereteket is találhat a könyvben a mediterrán konyha alapanyagairól. A közölt görög, olasz és spanyol recepteket úgy válogatták össze, hogy az alapanyagaik Magyarországon is beszerezhetőek legyenek. A függelék mérték-, tömeg- és energiatartalom-táblázatot, tápanyagtáblázatot, élelmirost-táblázatot, koleszterintáblázatot, receptmutatót és a felhasznált irodalom jegyzékét is tartalmazza.