A táplálkozás alapvető létszükséglete minden élőlénynek, így az embernek is. Az elmúlt évezredek, évszázadok alatt az ember mindig arra törekedett, hogy a körülmények és lehetőségei szerint minél változatosabb és ízletesebb táplálékot, ételeket tudjon maga és családja asztalára letenni. Egy nép kultúrájának fontos része a gasztronómia. Egy nép, egy közösség mindennapjait, ünnepeit tükrözi a táplálkozási rendszer, az ételkészítési technikák, a fogyasztott ételek, azoknak tálalása és tárolása. A kultúrán belül a táplálkozás az egyik leghagyományőrzőbb terület, hiszen ez nemzedékről nemzedékre öröklődik és csak a gazdasági rendszer átalakulása okoz jelentős változásokat a táplálkozáskultúrában. Mai felgyorsult világunkban, ahol egyre inkább terjed egyfajta uniformizálódás, fokozottan van szükség egy önmagát, önmaga kultúráját vállaló és megőrző Magyarországra.